Τουρισμός: Εξοικονομώ, φωτοβολταϊκά με μπαταρία και νέο χωροταξικό
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧρήμαΧωροταξία 13 Δεκεμβρίου 2023 Αργύρης
«Εξοικονομώ» για τουριστικά καταλύματα και πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά με μπαταρία για όλες τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε η υφυπουργός Ενέργειας. Από το υπουργείο Τουρισμού έγινε γνωστό ότι τίθεται διαβούλευση σύντομα το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό και ότι προκηρύσσονται έργα 159 εκατ. για αναβάθμιση υποδομών τουριστικών λιμένων.
Σε ένα μήνα περίπου θα “τρέξει” πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα αφορά τουριστικά καταλύματα με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πετύχουν 40% εξοικονόμηση ενέργειας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Παράλληλα, τόνισε, το ίδιο χρονικό διάστημα θα τρέξει ένα ακόμα πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ που θα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία ταυτόχρονα.
Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα τεθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα δίνει κατευθύνσεις και για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού -τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συνέργειες με άλλους τομείς, εξήγησε η υπουργός
Βιωσιμότητα των ελληνικών προορισμών
Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα διαδραματίσουν το επόμενο διάστημα οι πολιτικές που θα αφορούν την βιωσιμότητα των ελληνικών προορισμών αλλά και των δράσεων που θα αναλάβουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, πάντα προς την κατεύθυνση του περιορισμού του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος στην φύση αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.
Στην ειδική ενότητα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, “Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον”, οι Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, και Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας στάθηκαν στις προκλήσεις που συνεπάγονται από την προώθηση της βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα ανάπτυξης της χώρας.
Ο Άκης Σκέρτσος, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να προσφέρει τουρισμό που θα κάνει πράξη την ισορροπία τής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η Ελλάδα βρέθηκε στην 7η θέση των χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το ενεργειακό της μείγμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η Ελλάδα θέλουμε να είναι κιβωτός που προστατεύει το περιβάλλον στους επισκέπτες της» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος και προσέθεσε ότι στο τέλος τής τετραετίας θα έχει λήξει το φαινόμενο των χωματερών που, όπως είπε, τόσο έχουν ταλαιπωρήσει και εκθέσει τη χώρα.
Από την πλευρά της η κυρία Σδούκου στάθηκε στα κίνητρα που δίνονται ήδη αλλά και θα δοθούν στο μέλλον, αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα περίπου θα “τρέξει” πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα αφορά τουριστικά καταλύματα με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πετύχουν 40% εξοικονόμηση ενέργειας. Το ποσό τής επιδότησης θα αφορά το 50% της επένδυσης όπως είπε υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα τρέξει ένα ακόμα πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ που θα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία ταυτόχρονα, σημείωσε η κυρία Σδούκου. Είναι τέτοια η δυναμική τής προσπάθειας της χώρας στο μέτωπο της αειφορίας, όπου το 2030 το παραγόμενο ρεύμα στην Ελλάδα θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε η υφυπουργός.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σκρέκας επισήμανε ότι ουσιαστικά καμιά επιχείρηση δεν αποκλείεται από τα κονδύλια που αφορούν την ενεργειακή τους μετάβαση, και εστιάζοντας στα ξενοδοχεία 1, 2, 3 αστεριών που αποκλείονται από τον αναπτυξιακό σημείωσε ότι υπάρχουν άλλα προγράμματα που θα τα βοηθήσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά κλπ. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι πολιτικές που τρέχουν θα κάνουν και πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις, προσέθεσε ο υπουργός.
Νωρίτερα ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής τής Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών υπογράμμισε ότι το 2023 είναι το έτος κορωνίδα στα ακραία φαινόμενα και στην Ελλάδα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το κόστος κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν σχέδια προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, θα ανέλθει στα 700 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα κινδυνεύει το 15% της ακτογραμμής της.
Όλ. Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
Τον κοινό και ξεκάθαρο στόχο η Ελλάδα να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης περιέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), με θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον”. Η υπουργός έκανε λόγο για έναν προορισμό που θα διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, την αυθεντικότητα και τις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και περιέγραψε τη στρατηγική του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση τις αρχές αυτές η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους: Τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών, τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ, παράλληλα, το υπουργείο μεριμνά για να τη γενικότερη διασφάλιση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα.
Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Σε ό,τι αφορά τη μετουσίωση της στρατηγικής σε πράξεις η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα τεθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα δίνει κατευθύνσεις και για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού -τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συνέργειες με άλλους τομείς, εξήγησε η υπουργός.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού ως καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών τουριστικών λιμένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχετικό έργο του Υπουργείου Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο σημείο αυτό η υπουργός στάθηκε σε μια πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά στη Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε εφαρμογή Μνημονίου συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Το Παρατηρητήριο, ανέφερε, έχει σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Αναφερόμενη στην αποδοτικότερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών της χώρας η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι ήδη επεξεργάζεται το πλαίσιο για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ένα πλαίσιο που θα αφορά προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σε, ό,τι αφορά τους DMO (οργανισμούς διαχείρισης προορισμών) ανέφερε: «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και οριοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, στο οποίο θα εμπλέκονται και συνεργάζονται ο ιδιωτικός τομέας, η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση».
Νομοθετική πρωτοβουλία για εξειδίκευση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η υπουργός Τουρισμός σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις φορολογικής φύσεως που εισήχθησαν με τον νέο νόμο, θέτουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο και προσέθεσε: «Το Υπουργείο Τουρισμού, πιστό στις απόψεις του, και ακολουθώντας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, εισήγαγε τη ρύθμιση για το ζήτημα εκμίσθωσης με βραχυχρόνιες συμβάσεις του συνόλου των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών. Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επεκταθεί και να εξειδικευτεί περαιτέρω το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών».
Τέλος, η κυρία Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, εστιάζοντας στην νέα προσέγγιση στην προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος. Όπως είπε έχουν δρομολογηθεί έργα του Ταμείου που αφορούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί ένας ψηφιακός χάρτης, στον οποίο θα παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα αποτυπώνονται με ελκυστικό τρόπο τα ειδικά χαρακτηριστικά των προορισμών. Αλλά και μια διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου επίσημου portal visitgreece.gr.
Πρόεδρος ΣΕΤΕ:Μονόδρομος η πράσινη μετάβαση για τον τουρισμό – Απαιτούνται επενδύσεις
“Μονόδρομος είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουρισμού εάν θέλουμε να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή”, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι είναι σαφές ότι η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα απαιτήσουν σε πολλές περιπτώσεις αρχικές επενδύσεις και κόστος. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα τόσο από την πράσινη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όσο και με απλές διαδικασίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, εξήγησε ο κ. Παράσχης.
Εστιάζοντας στις τουριστικές επιχειρήσεις επεσήμανε ότι αυτές έχουν να καλύψουν σημαντικό έδαφος. Είναι ενδεικτικό πως το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030, ενώ μόλις το 20% θεωρεί ότι παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό του σε ζητήματα βιωσιμότητας. Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. Ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο.
Στο μεταξύ από το ΣΕΤΕ ενεργοποιείται η Δημιουργία ενός Προγράμματος μετάβασης των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία.Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα τη διάχυση της γνώσης, τη δέσμευση, τη στοχοθέτηση, την υλοποίηση και την πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους, ανάφερε ο κ. Παράσχης.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: ανοίγουν τρία νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις
- «Εξοικονομώ 2023»: αύξηση προϋπολογισμού και ένταξη όλων των αιτήσεων
- Εξοικονομώ -Επιχειρώ: σε διαβούλευση η λίστα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού
- «Τουρισμός για Όλους»: με ψηφιακό voucher η επιδότηση 200.000 δικαιούχων
- Ανοίγει η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις