ecopress
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την “απρόσκοπτη εκτέλεση των οικοδομικών αδειών” στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μαζί με το νομοσχέδιο  για την ανάπτυξη... Νέου τύπου περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση για τα έργα στο Ελληνικό

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την “απρόσκοπτη εκτέλεση των οικοδομικών αδειών” στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μαζί με το νομοσχέδιο  για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Η ρύθμιση πλέον του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης των έργων στο Ελληνικό με σκοπό την επίσπευση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Συγκεκριμένα, με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4062/2012 σχετικά με το καθεστώς οικοδομικής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης που διέπει την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων: *Εγκρίνονται με τις οριζόμενες κ.υ.α. και οι περιβαλλοντικοί όροι της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) καθώς και τω έργων υποδομής που εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία του Μητροπολιτικού Πόλου και προβλέπεται η σχετική διαδικασία, *αποσαφηνίζεται ότι το Γραφείο Ελληνικού, εκδίδει τις οικοδομικές άδειες όλων των κατηγοριών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, όπου απαιτείται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

“Υβριδικό” πλαίσιο

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή» ενοποιείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο σύνολο του ακινήτου δημιουργώντας ένα «υβριδικό» πλαίσιο μέσω του οποίου θα αδειοδοτηθούν άλλες δραστηριότητες αναλυτικά (υποδομές, πάρκο) και άλλες επί της αρχής (με εξειδίκευση στη συνέχεια). Στη ρύθμιση αναφέρεται ρητά ότι φέρει τη συναίνεση της Lamda Development.

Αντί ο ιδιώτης να πρέπει να υποβάλει χωριστές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το πάρκο και τις δραστηριότητες στις ζώνες ανάπτυξης (αυτές με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες), θα πρέπει να υποβάλει μία και συνολική μελέτη, που ονομάζεται «Περιβαλλοντικοί όροι της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» και με την οποία θα εγκρίνονται και τα έργα υποδομής.

Πρόκειται για μια αδειοδότηση πολλών ταχυτήτων, αφού θα εξειδικεύεται απολύτως στο κομμάτι των υποδομών και του πάρκου, ενώ θα είναι γενική (κατά προσέγγιση) στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η διαδικασία έκδοσης των αδειών θα είναι συντομότερη κατά 5-10 εργάσιμες ημέρες από το προβλεπόμενο. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της τροπολογίας; Πιθανότατα (μιας και δεν καθίσταται απολύτως σαφές από την αιτιολογική έκθεσή της τι εξυπηρετεί) δίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη δυνατότητα να εξετάσει εν συνόλω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης (συμπεριλαμβάνοντας ενιαία και τις περιοχές κατοικίας, που δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση βάσει της νομοθεσίας), άρα να έχει καλύτερη εικόνα. Ενώ ο επενδυτής μπορεί να «πακετάρει» τις υποχρεώσεις του, αφήνοντας για το μέλλον Προβλέπει μία, συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλη την έκταση. την εξειδίκευση της αδειοδότησης των κομματιών εκείνων της επένδυσης που δεν σκοπεύει να αναπτύξει άμεσα (το πλήρες σχέδιο θα αναπτυχθεί σε βάθος 15ετίας).

Έτσι μόλις η «υβριδική» ΜΠΕ εγκριθεί, ο επενδυτής μπορεί να καταθέσει αίτηση στο Γραφείο Ελληνικού (υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών) για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Επίσης, προβλέπει μια ενιαία διαδικασία αδειοδότησης για όλα τα (υπόλοιπα) μεγάλα έργα της επένδυσης (κατηγορίας Α), αντί χωριστής για κάθε έργο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σπεύδει να προλάβει τυχόν πολιτικές αντιδράσεις, αναφέροντας στην αιτιολογική έκθεση ότι «τα προς ρύθμιση ζητήματα ετέθησαν προς τη Lamda Development

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας