ecopress
Του Δημήτρη Δανιηλίδη* Ο ενεργειακός συμψηφισμός ή αλλιώς netmetering ενώ στον σύγχρονο τρόπο ζωής αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας... Νetmetering: ενεργειακή λύση άμεσης απόσβεσης και οικονομίας έως 80%

Του Δημήτρη Δανιηλίδη*

Ο ενεργειακός συμψηφισμός ή αλλιώς netmetering ενώ στον σύγχρονο τρόπο ζωής αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ιδανική επιλογή ενεργειακής αυτονομίας, που εξασφαλίζει άμεση απόσβεση της επένδυσης και οικονομία έως 80%.

Οι  ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ. Σε αυτό επηρεάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εξέλιξη αλλά και η εξάπλωση της τεχνολογίας. Σε κάθε γραφείο, επιχείρηση και νοικοκυριό λειτουργούν παράλληλα με τις γνωστές και καθιερωμένες πολλές νέες συσκευές, (όπως tablet, mobile phones, smart tv κτλ). Είναι επίσης διαρκώς αυξανόμενες οι ανάγκες ψύξης- θέρμανσης λόγω κλιματικής αλλαγής ΖΝΧ κτλ. Παράλληλα μπαίνουν στην καθημερινότητα μας νέες δραστηριότητες με εξέχουσα την ηλεκτροκίνηση, που απαιτεί πρόσθετη παροχή ενέργειας.  Όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε αύξηση των αναγκών αλλά και του κόστους στην ενέργεια.

Βασικός παράγοντας για αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι η την επιχείρηση μας, ώστε  να πετύχουμε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόσμους μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού είναι η εφαρμογή του Targetmodel, που έρχεται κυρίως ως λύση και επιλογή από τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εφαρμόζεται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και είναι μονόδρομος και για την Ελλάδα, καθώς ως χώρα μέλος της ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονίσουμε την εθνική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό  θεσμικό πλαίσιο.

Στην παρούσα φάση αξίζει να δούμε την λειτουργία του Targetmodel στα πρώτα του βήματα:

Σημαντική αύξηση εμφάνισε κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Target Model η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα ενώ ο μέσος όρος του 2020 ήταν στα 55,33 ευρώ/MWh, το Νοέμβριο, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς, η τιμή ξέφυγε στα 83,09 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 50,1%.

Ως προς τις επιμέρους συνιστώσες της χονδρεμπορικής τιμής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς διαμορφώθηκε στα 57,28 ευρώ/MWh όταν ο μέσος όρος του έτους ήταν στα 45,03 ευρώ/MWh.

Με τις επερχόμενες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια είναι απαραίτητο το Φ/Β σύστημα για την σιτοπαραγωγή της δικής μας ενέργειας είτε με τον απευθείας ενεργειακό συμψηφισμό, με το σύστημα αποθήκευσης για μεγαλύτερη ακόμη εξοικονόμηση χρημάτων.

Κόστος και κέρδος

Το κόστος ενός Φ/Β συστήματος για τον ενεργειακό συμψηφισμό είναι κατά πολύ φτηνότερο αν αναλογιστούμε πως για τον εξοπλισμό το κόστος το 2009-2012 ξεκίναγε από 45.000-35000 € (2009-2011) διαμορφώθηκε σε περίπου 25.000 € την περίοδο 2011-2012 ενώ τώρα είναι περίπου στα 7.500 € (συνήθης υπολογισμός για οικιακά συστήματα net metering 6 Kwp)

Οπότε και η απόσβεση των χρημάτων της επένδυσης πραγματοποιείται από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που ούτως η άλλως θα καταβάλλαμε στον όποιον πάροχο.

Με συμβόλαιο 25 ετών η απόσβεση γίνεται σε τέσσερα έτη.

Τι κερδίζετε;

  • Μειώνεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αφού έκτος από καταναλωτής είστε και παραγωγός.
  • Δεν επηρεάζεστε αρνητικά από πιθανές αυξήσεις του τιμολογίου της ΔΕΗ η του εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Με τον ταυτοχρονισμό που επιτυγχάνεται μειώνονται οι χρεώσεις κατά 50%
  • Μείωση του συνολικού λογαριασμού ακόμη και 80%
  • Προστατεύεται το περιβάλλον καθώς η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από τον ήλιο και αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
  • Μειώνεται δραστικά το ενεργειακό σας αποτύπωμα
  • Αναβαθμίζεται ενεργειακά το ακίνητο σας
  • Κάνετε απόσβεση της επενδυτικής δαπάνης άμεσα

Στην εποχή που ζούμε η ενεργειακή αυτονομία είναι απαραίτητη.

 * Δανιηλίδης Δημητρης
Energyconsultant
www.st-solarcell.com
info@st-solarcell.com

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας