ΓΓ Δασών: νομοθετική λύση για τις αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 5 Νοεμβρίου 2024 Αργύρης
Δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για να φτάσει η εξέταση των αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες από το 30 στο 80% έως το τέλος του 2025, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
«Η δασική λειτουργία και ο ρόλος των νέων σχημάτων».
Αρχικά, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα Antinero για τη δασική προστασία, ο κ. Σταθόπουλος σχολίασε: «Σε τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί 450 εκατ. ευρώ, όταν τα προηγούμενα 40 είχαν διατεθεί 10-20 χιλιάδες τον χρόνο ανά δασική υπηρεσία. Άρα, από τα 5-10 εκατ. ετησίως κατά μέσο όρο, φθάσαμε σε πάνω από 100 εκατ. για την περίοδο από το 2022 έως τις αρχές του 2026. Καλύψαμε, έτσι, όλα τα δάση; Όχι. Έχει καλυφθεί περίπου το 15% των δασικών συστημάτων και, ως το τέλος του προγράμματος, φιλοδοξούμε να καλύψουμε το 1/3 τους. Μπορούμε να καταργήσουμε τη… φωτιά με αυτό το σχέδιο; Όχι. Ωστόσο, το Antinero καλύπτει κενά που δεν καλύφθηκαν τα τελευταία 40-50 χρόνια», σε διαλογική συζήτηση με τον δημοσιογράφο, Θεόδωρο Καραουλάνη για τις μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δασών.
Οι εργαζόμενοι στα δάση και τα αντιπλημμυρικά που έρχονται
Στη συνέχεια, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι για τη δασική προστασία θα επέλθει ένας συνδυασμός, μεταξύ άλλων, των δασικών συνεταιρισμών («που είναι λιγότεροι από παλαιότερα») και των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα («τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την παροχή εξοπλισμού και κατάλληλων μηχανημάτων»). Αυτός ο συνδυασμός θα λειτουργήσει, είπε ο κ. Σταθόπουλος, «ως το αναγκαίο στάδιο για την εκτέλεση των πολύ μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που έπονται, με έμφαση στη Θεσσαλία (όπου ήδη έχει εκδοθεί πρόσκληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ).
«Θέλουμε να πιστεύουμε», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος, «πως με την ολοκλήρωση της δικαστικής και διοικητικής διαδικασίας ως το τέλος του χρόνου θα δρομολογηθούν και έργα περίπου 50 εκατ. για τον Έβρο. Δεν έχουν μείνει πίσω η Πάρνηθα και τα δάση της δυτικής Αττικής, ενώ από τις 15 Νοεμβρίου και έως τον Μάρτιο θα τελειώσουν και τα πρώτα επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Πεντέλη».
«Γιατί πάντα κάνουμε τα διάφορα έργα μετά τις καταστροφές και όχι πριν;»
Στο παραπάνω ερώτημα απάντησε, ύστερα, ο κ. Σταθόπουλος, παραδεχόμενος ότι πολλές φορές στο παρελθόν «τρέξαμε πίσω από την εξέλιξη». Βέβαια, επεσήμανε, «το 1833 ιδρύθηκε η Δασική Υπηρεσία και μέχρι το 2010 δεν είχε ξεκινήσει προσπάθεια για δασικούς χάρτες… Δεν έχουμε δασικούς χάρτες ούτε τώρα, έως έναν βαθμό. Τουλάχιστον, όμως, έχουμε κατά 91% κυρωμένους δασικούς χάρτες πλέον».
Ο κ. Σταθόπουλος πρόσθεσε, πάντως: «Στόχος μας είναι, με 1-2 κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να ανακοινώσουμε, να έχουμε ολοκληρώσει το 80% των αντιρρήσεων πριν το τέλος του 2025. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Τώρα είμαστε λίγο πάνω από το 30%, θέλουμε να έχουμε φθάσει σε ένα 75-80%. Σε κάθε περίπτωση, έχει επιτευχθεί ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στους δασικούς χάρτες, δεδομένων των διαφόρων κρίσεων και όσων άλλων συνέβησαν».
«Χρυσή επενδυτική ευκαιρία τα νέα υβριδικά σχήματα»
Καταλήγοντας, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση και θα βοηθήσουν στο «πάντρεμα» της βιώσιμης λειτουργίας των δασών με την αστική ανάπτυξη.
Υπενθύμισε, επιπροσθέτως, «την ψήφιση του νομοσχεδίου δασικής μεταρρύθμισης για διαχειριστικές μελέτες (ήτοι ένας οδικός χάρτης κάθε δάσους για, π.χ., τι δραστηριότητα μπορεί να υπάρχει σε κάθε δάσος και που μπορεί να εκτελείται τι)», όπως επίσης και «τη ρύθμιση των περιμετρικών ζωνών».
Πέραν των διαχειριστικών μελετών, που θα αφορούν κυρίως στα δάση της Αττικής («ολοκληρώνονται έως το τέλος του χρόνου») και της νότιας Ελλάδας («όπου δυστυχώς δεν είχαμε καμία επικαιροποιημένη ή και καθόλου μελέτες»), ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι σημαντικό ζήτημα είναι και «η διαδικασία της προκήρυξης, πλέον, των δασικών συστημάτων για την οργανωμένη απόληψη της βιομάζας, τη λειτουργία δηλαδή μιας νέας οικονομίας στο δάσος, το παραγωγικό δάσος, για να έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιοποίησης και παραγωγής με κοινωνικό μέρισμα».
Πρόσθεσε, σε αυτό το σημείο: «Προφανώς το νέο σχήμα που θα μπορεί να αναλάβει αυτές τις προκηρύξεις, τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα, θα αποτελούν συνδυασμό δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικού τομέα. Αξίζει, μάλιστα, μια ελληνική επιχείρηση να επενδύσει σε αυτά τα υβριδικά σχήματα – οι πρώτες ενδείξεις από διεθνή συνέδρια φανερώνουν πολύ μεγάλη κινητικότητα. Τα συνεργατικά σχήματα είναι μία χρυσή ευκαιρία για συμμετοχή για μία νέα οικονομία που δεν είχαμε συνηθίσει στη χώρα».
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- ΥΠΕΝ: αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης με την επιστήμη και τεχνολογία
- Green Deal Greece 2024: στις 4 Νοεμβρίου το «πράσινο» συνέδριο του ΤΕΕ
- Δασικοί Χάρτες: τι θα γίνει με την παράταση για αντιρρήσεις σε όλη τη χώρα
- Δασικοί Χάρτες: στον αέρα από «βραχυκύκλωμα» στην ΕΠΕΑ Ανατολικής Αττικής
- ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για δασικούς χάρτες και νέες δασικές πολιτικές