ecopress
«Η πυρηνική ενέργεια κακώς έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας υπερβολικά» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, είπε για τις ΑΠΕ ότι «ο μεγάλος φόβος είναι... ΓΓ Ενέργειας: για πυρηνική ενέργεια, επενδύσεις ΑΠΕ και αιολικά πάρκα

«Η πυρηνική ενέργεια κακώς έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας υπερβολικά» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, είπε για τις ΑΠΕ ότι «ο μεγάλος φόβος είναι να γίνεις εξαγωγέας ενέργειας και να πληρώνεις για αυτό με αρνητικές τιμές» και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος διαγωνισμός για πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο θα γίνει στην Ανατολική Κρήτη το 2026.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μίλησε στην  ημερίδα, με θέμα: «Οι ΑΠΕ και στο βάθος η πυρηνική ενέργεια ΄Στρατηγικές της ‘πράσινης’ μετάβασης», που διοργάνωσε το Clima21, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και με τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 20 Μαΐου 2024 στο ΕΙΕ. Μεταξύ άλλων ο ΓΓ Ενέργειας είπε:

Για την πυρηνική ενέργεια: «Χαίρομαι που ένα από τα θέματα της σημερινής συζήτησης είναι η πυρηνική ενέργεια. Δεν θα μιλήσω σαν γενικός γραμματέας, θα μιλήσω σαν Αϊβαλιώτης, σαν πρόσωπο. Πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια κακώς έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας υπερβολικά. Και είναι ένα στοιχείο της πράσινης μετάβασης, το οποίο θα έπρεπε να το επανεξετάσουμε σε βάθος χρόνου, διότι ακόμα κι αν σήμερα αποφασίζαμε να περάσουμε σε κάποια πειράματα πυρηνικής ενέργειας θα χρειαζόμαστε μπορεί και 20 χρόνια με την αδειοδοτική διαδικασία. Επομένως εκφράζω την ικανοποίηση μου,που βλέπω ότι το συζητάτε και θα θελα τα συμπεράσματα της συζήτησης αυτής να μας τα περάσετε στο υπουργείο έτσι ώστε να αρχίσουμε να προσπαθούμε να τα δουλεύουμε».

“H μεγαλύτερη πρόκληση του υπουργείου σήμερα είναι να αντιμετωπίσει ζητήματα περικοπών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία επενδύσεων ΑΠΕ” τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης 

Για τις ΑΠΕ: αφού αναφερόμενος στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας σημείωσε ότι «η κατάσταση στην ενέργεια είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και ταυτόχρονα πολύ απαιτητική» ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης είπε ότι:

-«Για τις ΑΠΕ είμαστε σ ένα πάρα πολύ καλό δρόμο. Είμαστε η έβδομη χώρα στον κόσμο που αναπτύσσει αναλογικά με το μέγεθος της ΑΠΕ. Έχουμε αυτή τη στιγμή στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής μαζί με τα υδροηλεκτρικά γύρω στα 54% και ανεβαίνουμε στην παραγωγή και αυτό μας καθιστά ικανούς να κάνουμε και εξαγωγές ενέργειας, όπως κάναμε το πρώτο τρίμηνο του 2024», προσθέτοντας ότι στην ενέργεια «πολύ γρήγορα θα γίνουμε μία εξαγωγική χωρά», σημειώνοντας ωστόσο ότι: «υπάρχει ο μεγάλος φόβος να γίνεις εξαγωγέας ενέργειας και να πληρώνεις για αυτό με αρνητικές τιμές». Σχετικά ο γενικός γραμματέας Ενέργειας εξήγησε ότι:

-«Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ στην παραγωγή από ΑΠΕ, δεν έχουμε τα κατάλληλα δίκτυα, δεν έχουμε τις κατάλληλες διασυνδέσεις, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε αυτό το υπερβάλλον στο στοχαστικό δυναμικό που έχουν κυρίως τα φωτοβολταϊκά αλλά και στα αιολικά. Και είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του υπουργείου σήμερα, να αντιμετωπίσει ζητήματα περικοπών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία επενδύσεων που ήδη γίνονται η έχουν γίνει. Να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των αρνητικών τιμών. Και πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι μόνο να έχουμε πράσινη ενέργεια αλλά να έχουμε και φθηνή πράσινη ενέργεια, τουλάχιστον συγκριτικά με τους γείτονες μας, έτσι ώστε όταν εξάγουμε ένα κερδίζουμε να μην χάνουμε».

Για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα: ο κος Αιβαλιώτης ανακοίνωσε ότι ο πρώτος διαγωνισμός για πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο θα γίνει στην Ανατολική Κρήτη το 2026. Χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται  ιδίως στην Κρήτη ως αναμενόμενες και πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπιστούν με διαβούλευση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να πειστούν ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  «σε καμία περίπτωση δεν θα γεμίσουμε θάλασσές μας» και ότι γίνεται προσπάθεια για την οργανωμένη συγκέντρωση των θαλάσσιων αιολικών για να μην επαναληφθεί η διασπορά των ΑΠΕ στην ηπειρωτική χώρα.

Ακαδημία Ενέργειας από το Δήμο Αθηναίων

Στην ίδια εκδήλωση ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία της Ακαδημίας Ενέργειας.

-«Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση πρέπει να κερδηθεί στις πόλεις. Επομένως, είναι απαραίτητη μια διεθνής, προοδευτική συμμαχία δημάρχων και τοπικών ηγετών, για να παίξουμε έναν ρόλο στην ενδυνάμωση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης που είναι και ο πρώτος βαθμός εγγύτητας με τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να αφυπνίσουμε την Ευρώπη», σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

Ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση της Ακαδημία Ενέργειας ένα κύκλο σεμιναρίων επιμόρφωσης σε συνεργασία και με το Clima21, η οποία στη διάρκεια τριών ημερών (27,28,29/5) θα βάλει τα θεμέλια για μια διαρκή επαφή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα  σχετικά με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, γραφείων καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας κ.α.

Οι τοποθετήσεις στην εκδήλωση

Στον πρόλογό του, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Clima21 Ηλίας Ευθυμιόπουλος σκιαγράφησε το διεθνές σκηνικό ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν, όπως είπε, μια σειρά από κλάδους και τομείς στους οποίους δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι πολύ χρήσιμοι για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο αμηχανίας. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ασφαλής δρόμος για τη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς ανθρακούχα καύσιμα. Αναφέρθηκε επίσης στο Fitfor55 που δεσμεύει την Ευρώπη να μειώσει στο 55% τις εκπομπές της έως το 2030, αλλά και στους αντίστοιχους στόχους των ΗΠΑ μέσω του IRA.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΙΕ Καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Επιδίωξη του ΕΙΕ είναι να συνδεθεί η βασική έρευνα που γίνεται σε διάφορους κλάδους και τομείς με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπως η υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού και των οικοσυστημάτων, καθώς και η ανάδειξη τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών.

Ο Γιώργος Στάμτσης, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, τόνισε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των δικτύων, δημιουργίας της «ηλεκτρικής λεωφόρου» προς τη Βόρεια Ευρώπη και αύξησης του ηλεκτρικού χώρου.

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ, μίλησε για «Τα εμπόδια στη διείσδυση των ΑΠΕ» τις περισσότερες φορές σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, ο κύριος παράγοντας είναι ο λαϊκισμός – που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί – και η ανακολουθία των απόψεων σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων.

Ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνες στον «Χώρο των ΑΠΕ» παρουσίασε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Κάραλης ερευνητής ΕΜΠ. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρωτογενή φθηνή ενέργεια και πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά το μίγμα των ΑΠΕ, είπε, δίνοντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το “lifting” της πυρηνικής ενέργειας» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Κίμων Χατζημπίρος Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ. Αναφέρθηκε στη νέα γενικά πυρηνικών αντιδραστήρων, τα προβλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξή τους και τους σοβαρούς ενδοιασμούς για το κατά πόσον θα έπρεπε να λογίζονται ως εναλλακτική λύση.

Ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας του κόμματος Κόσμος, ανέλυσε «Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη» και τη στάση των ευρω-ομάδων γύρω από τις ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής & συνιδρυτής The Green Tank, παρουσίασε τα σενάρια μετάβασης του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, δίνοντας εντυπωσιακά στοιχεία για τις διαφορετικές ταχύτητες απεξάρτησης των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα τονίζοντας την έμφαση που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην προσαρμογή των δικτύων της.

Στο φυσικό αέριο ως σωστή ή λάθος μεταβατική επιλογή αναφέρθηκε τέλος ο Κωστής Γριμάνης υπεύθυνος εκστρατείας Ενέργειας & Κλίματος της Greenpeace και παρουσίασε σχετικές μελέτες που μεταξύ άλλων δείχνουν ότι παγκοσμίως συνεχίζονται έργα αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων, σε αντίθεση με την περίφημη αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας το 2021 ότι για να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου κανένα νέο έργο ορυκτού καυσίμου δεν πρέπει να προχωρήσει.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση με θέμα «Οι ΑΠΕ και στο βάθος η πυρηνική ενέργεια ΄Στρατηγικές της ‘πράσινης’ μετάβασης» στο βίντεο:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας