Ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση των αδειών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και και μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως οι διασυνδέσεις ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, αλλά και να παρακολουθούν on line την πορεία της σε κάθε στάδιο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών οι ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ , «θα ξεκλειδώσουν τα έργα ενεργειακών διασυνδέσεων», τα οποία παρουσιάζουν πολυετή εμπλοκή. Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη η κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, οι οποίες «αποτελούν προτεραιότητα για περιβαλλοντικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους».
Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ, βρίσκεται στη φάση της κατάρτισης του, με στόχο όπως είπε ο υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στο «Βήμα» να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2020.
Η αδειοδότηση των ΑΠΕ θα ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις από ελληνικούς και ξένους ομίλους και ταυτοχρόνως χιλιάδες αιτήσεις για μικρά και μεσαία έργα ΑΠΕ, που έχουν συσσωρευθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να αξιολογηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις με βάση το νέο καθεστώς αδειοδότησης το ταχύτερο δυνατό, με ευκταίο χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Προτάσεις απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης αδειών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές επεξεργάζεται η ΡΑΕ για να τις υποβάλει στο ΥΠΕΝ, το οποίο σχεδιάζει νέο συνολικό χάρτη για το καθεστώς εγκατάστασης ΑΠΕ , που θα συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
Με τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εκτιμάται από τους εισηγητές της σχετικής πρότασης ότι ο χρόνος έκδοσης της άδειας παραγωγής από ΑΠΕ για μικρά και μεσαία έργα που σήμερα υπερβαίνει τα δυόμιση χρόνια, θα περιοριστεί δραστικά. Για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις ο χρόνος αναμονής για αδειοδότηση υπερβαίνει τη δεκαετία. Επιδιώκεται η διαδικασία να είναι πλήρως ηλεκτρονική τουλάχιστον για τις τεχνολογίες και τα έργα για τα οποία δεν υπάρχει ανάγκη διεξοδικότερης εξέτασης στα πρώτα στάδια.
Χωροταξικό
Επιπλέον εξετάζεται η λήψη μέτρων όπως η αναθεώρηση του οικείου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και ο συναφής εναρμονισμός των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, ο καθορισμός χρήσεων γης, η αύξηση του οφέλους των κατοίκων περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται ΑΠΕ και η ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στη βάση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις καταφέρνοντας να αντλούν χρηματοδοτήσεις τόσο από τον τραπεζικό τομέα όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, την περίοδο 2010-2018, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ανήλθαν στο ποσό των 7 δισ. ευρώ, κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επενδύσεις τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 55% στην ηλεκτροπαραγωγή. Το κυβερνητικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων στο πεδίο της «πράσινης οικονομίας» δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030, με έμφαση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ηλεκτροκίνησης.
Σχετικά Άρθρα
- Τι είναι και τι προσφέρει η νέα πλατφόρμα «erga.gov.gr»
- Κτηματολόγιο: ανοίγει νέα πλατφόρμα για δικαστικούς επιμελητές
- «Know Your Customer»: νέα πλατφόρμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας
- «Τουρισμός για Όλους»: πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών και φωτοβολταϊκών
- Power Pass: για ποιά ΑΦΜ είναι ανοιχτή η πλατφόρμα