ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη * Όταν με πρωτοβουλία και επιμονή του φίλου Δημήτρη Παυλόπουλου αρχίσαμε κάποιες δημοσιεύσεις στην ECOPRESS,  σχετικά με την ανάγκη για προστασία... «Ντήσνεϋλαντ» για τον Μινωικό Πολιτισμό

Του Νίκου Ηλιάδη *

Όταν με πρωτοβουλία και επιμονή του φίλου Δημήτρη Παυλόπουλου αρχίσαμε κάποιες δημοσιεύσεις στην ECOPRESS,  σχετικά με την ανάγκη για προστασία του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO, με αφετηρία  το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη στο ecopress,  δεν φανταζόμουν ότι αυτή η πρωτοβουλία μας  θα είχε τόσο μεγάλη αποδοχή από πλήθος διακεκριμένων μελών της Κρητικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα δείτε εδώ στο ecopress

Η  ανταπόκριση αυτή μου δημιούργησε ορισμένες “παράτολμες” και εκτός εγχώριας πρακτικής  ίσως σκέψεις, σαν αποτέλεσμα και των επιρροών από την μακρόχρονη εμπειρία μου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για μεταπτυχιακές σπουδές . Ποτέ …δεν ξέρει κανείς.

Η χώρα μας που δυσκολεύεται τουλάχιστον άμεσα να αναπτύξει ανταγωνιστικό παραγωγικό πλαίσιο σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού στο διεθνοποιημένο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον που αναπτύσσεται τεχνολογικά εκρηκτικά και εκθετικά , διαθέτει έναν μοναδικό πλούτο που δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς, όπως και πολλά άλλα :  Την μοναδικότητά της σχετικά με τους “αρχαίους  προγόνους” που ίσως για μια ακόμη φορά “μπορούν να μας σώσουν” , σε πραγματιστικό -οικονομικό πλαίσιο .

Στις ΗΠΑ στη Φλώριδα , στην Καλιφόρνια στο Παρίσι και σε άλλα σημεία στον κόσμο λειτουργεί “ η  Disneyland  Ντίσνεϋλαντ) . Είναι θεματικά πάρκα που άνοιξαν  από τη δεκαετία του 50 και που τα πρώτα χτίστηκαν υπό την επίβλεψη του Ουώλντ Νίσνεϋ που κατασκεύασε  πόλεις του Μίκυ Μάους  που προσελκύουν εκατομμύρια παιδιά και τους γονείς τους , ενώ απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.  Και οι εγκαταστάσεις ..διευρύνονται . Η εγκατάσταση της Καλιφόρνιας έχει προσελκύσει περισσότερους από 650 εκατομμύρια επισκέπτες και απασχολεί περί τους 70.000 εργαζομένους.  Η Disneyland Paris προσελκύει περισσότερα από 13 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο  και υπολογίζεται ότι από το 1992  την έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 320 εκατομμύρια επισκέπτες .

Όλες οι εγκαταστάσεις σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές περιλαμβάνουν ξενοδοχεία , καταστήματα, εστιατόρια , γήπεδα γκολφ κ.ά δείτε σχετικά εδώ

Ανάλογες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα μας με θεματική τον Μινωϊκό πολιτισμό στην Κρήτη ( με τον Μίνωα, τον Μινώταυρο , τον Θησέα κ.λ.π. ), τη Σπαρτιατική ζωή στη Λακωνία , Το Βασίλειο των Μακεδόνων στη Μακεδονία με τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο  , τη μυθολογία σχετικά με τους θεούς του Ολύμπου , την αργοναυτική εκστρατεία , τους Μυρμηδόνες του Αχιλέα στη Θεσσαλία ,  ακόμη και την Αθηναϊκή Δημοκρατία στην υπερφορτωμένη Αττική.   Οι κατασκευές και οι θεματικές θα μπορούσαν να  προεκτείνονται  στη σημερινή πραγματικότητα . Οι δραστηριότητες που θα εμπλέκονται οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι θα μπορούσαν να περιστρέφονται γύρω από την Ελληνική ιστορία και μυθολογία, συνδυάζοντας την ενίσχυση της προβολής της Ελληνικής ταυτότητας διαχρονικά, με την δημιουργία σοβαρών προϋποθέσεων για οικονομικές δραστηριότητες και εισπράξεις . Θα συνέβαλαν  επίσης στην παραπέρα ανάπτυξη  του τουρισμού .

Απαιτείται και εκσυγχρονισμός των Μουσείων και των σχετικών εκθεμάτων σε όλους τους χώρους στη χώρα μας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η σημερινή ψηφιακή  εποχή .  Το Μουσείο Σμισθώνιαν -Smithsonian Museus στην Ουάσιγκτων των ΗΠΑ  , μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο -στόχος για αυτή την προσπάθεια . Το Μουσείο Σπισθώνιαν  στην πραγματικότητα αποτελείται από 19 Μουσεία στην περιοχή του Καπιτωλίου . Από τα βασικά είναι το Μουσείο του διαστήματος, το Μουσείο της Βιομηχανίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Καλών Τεχνών, κλπ.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το Μουσείο αυτό που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και τις δραστηριότητες που προσφέρει σε όλους τους πολίτες στον κόσμο περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα: tmhdc.org

Έχοντας εμπειρίες από την αναποτελεσματικότητα του Δημόσιου τομέα στη χώρα μας σε αντίθεση με ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , οι προσπάθειες αυτές που μάλλον έχουν εξασφαλισμένο οικονομικό αποτέλεσμα , μπορούν  να γίνουν μόνον από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες με διάθεση προσφοράς ,  που θα έχουν εκτός του οικονομικού  οφέλους ,  και μεγάλη προσφορά στην οικονομική και πολύπλευρη ανάπτυξη και ισχυροποίηση στη χώρα μας.

*Νίκος Ηλιάδης,  Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  ) Technology and Vocational Education, τ.καθηγητής ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, τ.Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιώς, τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ για τα ΤΕΙ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )  τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ ,  τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ,  Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας