ecopress
Δύο καθηγητές ΕΜΠ, που αναδεικνύουν την ανυπέρβλητη αισθητική του Μινωικού πολιτισμού, τόσο στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, όσο και γενικότερα στον τομέα των εικαστικών τεχνών... Μινωικός Πολιτισμός: η ένταξη στην UNESCO ενώνει τους Κρήτες επιστήμονες

Δύο καθηγητές ΕΜΠ, που αναδεικνύουν την ανυπέρβλητη αισθητική του Μινωικού πολιτισμού, τόσο στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, όσο και γενικότερα στον τομέα των εικαστικών τεχνών προστίθενται στην πολυάριθμη ομάδα των διακεκριμένων Κρητών επιστημόνων, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της ομάδας επιστημονικής τεχνικής αρθογραφίας στο ecopress, για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

-«Πώς είναι δυνατόν η Κρήτη που γέννησε τον πρώτο πολιτισμό της Μεσογείου να μην προστατεύεται από την UNESCO;» αναφέρει σε δήλωση του ο Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ. «Ένας τόσο προηγμένος πολιτισμός πρέπει να αναδειχθεί και να αναγνωρισθεί από το διεθνή κοινότητα και να αποτελέσει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», τονίζει από την πλευρά της η Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ.

Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των Κρητών επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Σε συνέχεια των συνολικά 30 δημοσιών παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής με ρίζες από την Κρήτη, στο νέο κύμα δημόσιων δηλώσεων των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας για τον Μινωικό Πολιτισμό, που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με τους  δύο καθηγητές ΕΜΠ περιλαμβάνονται εκπρόσωποι τεχνικών συλλογικών επιστημονικών φορέων, από το ΤΕΕ και τον ΠΣΔΜΗ, μηχανικοί και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων,  όπως οικονομολόγοι, γιατροί, φιλόλογοι κ.α.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης, δημιουργώντας υποστηρικτικές και προωθητικές εξελίξεις, τόσο προς τις Τοπικές Αρχές και την Τοπική Κοινωνία της Κρήτης, όσο και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που καλείται  να συντάξει το φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης, και να αγωνισθεί να εγκριθεί από τον Οργανισμό.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Οι νέες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων, υπέρ  της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής

Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ:

-«Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθώ το θέμα (Μινωικός πολιτισμός – UNESCO). Πώς είναι δυνατόν η Κρήτη που γέννησε τον πρώτο πολιτισμό της Μεσογείου να μην προστατεύεται από την UNESCO; Ο κρητογενής Δίας ( Δικταίον και Ιδαίον Άντρο)  είναι ο πιο ισχυρός και σεβαστός θεός της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Πατρίδα του Υπέρτατου των θεών, Δία, είναι η Κρήτη. Όπως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει, ήδη από την αρχαιότητα ήταν αποδεκτό ότι η Κρήτη είναι η πατρίδα  των θεών, όχι μόνο του Δία. Οι μεταγενέστεροι ελληνικοί μύθοι και το δωδεκάθεο έχουν ρίζες βαθιά στην κρητική μυθολογία,  γεγονός που τα  αρχαιολογικά μας ευρήματα επιβεβαιώνουν. Διαβάζω στην Ecopress ότι μια ομάδα επιστημόνων (Επιτροπή  Πρωτοβουλίας), προσπαθεί για τον σκοπό αυτό. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ»

Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

Είμαι περήφανη απόγονος των Μινωικών Κρητών και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι επιβεβλημένη η ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον επίσημο κατάλογο της UNESCO. Είναι ένας πολιτισμός με μοναδικά μνημεία ανυπέρβλητης αισθητικής τόσο στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, όσο και γενικότερα στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Ωστόσο, αυτά τα θαυμαστά δημιουργήματα του ελληνικού πνεύματος δεν προκαλούν το δέος και τον θαυμασμό του σύγχρονου ανθρώπου μόνο για την αισθητική τους αλλά και για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν εκεί πριν από 3.5 χιλιάδες χρόνια. Στην Κνωσσό αποκαλύπτονται οι γνώσεις που διέθεταν οι Κρήτες τεχνίτες σε θέματα ρυμοτομίας, πολεοδομίας και υδροδυναμικής. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, που άπτεται του γνωστικού μου αντικειμένου, αναφέρω τις υποδειγματικές κατασκευές τους, αποκαλύπτοντας έναν απίστευτα προηγμένο πολιτισμό με ολοκληρωμένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης που άλλο όμοιό του δεν έχει ανακαλυφθεί. Μάλιστα, οι αρχαίοι Κρήτες χρησιμοποιούσαν το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο για να έχουν θέρμανση και ήταν οι πρώτοι που επινόησαν την ενδοδαπέδια θέρμανση αφού χρησιμοποιούσαν σωλήνες με ζεστό νερό που ήταν τοποθετημένοι κάτω από το δάπεδο για τη θέρμανση των χώρων. Ως εκ τούτου, ένας τόσο προηγμένος πολιτισμός πρέπει να αναδειχθεί και να αναγνωρισθεί από το διεθνή κοινότητα και να αποτελέσει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ:

-«Είμαι Κρητικός από την περιοχή Ηρακλείου (Καστέλλιπεδιάδος). Παρακολουθώ στο ecopress τις δηλώσεις συμπατριωτών μου σχετικά με την μη ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO. Επίσης παρακολουθώ πως μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας, προσπαθεί να προωθήσει το θέμα. Συμφωνώ και εγώ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».

Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ:

-«Διάβασα στο ecopress τις δηλώσεις πολλών διακεκριμένων Κρητών Επιστημόνων που εκφράζουν την αγωνία τους για το θέμα. Επίσης, την δήλωση του ομολόγου μου της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Δημήτρη Ξυνομηλακη. Οι επιστημονικοί Σύλλογοι των Μηχανικών πρέπει να σταθούν στο πλευρό των Κρητών επιστημόνων και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Η δική μου θέση είναι: Ο Μινωικός Πολιτισμός αναπτύχθηκε κυρίως στην Κρήτη, αλλά άνθισε και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Ονομάστηκε και Πολιτισμός Εποχής Χαλκού. Αντιπροσωπεύει, δε, τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης. Είναι αξιοσημείωτος για τα μεγάλα και περίτεχνα ανάκτορά του. Τα περίπλοκα υδραυλικά δίκτυα και τις τοιχογραφίες του. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε και να διασώσουμε αυτόν τον πολιτισμό. Με αυτές τις σκέψεις, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ   την προσπάθεια που γίνεται για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης:

Η ιδιαίτερα πατρίδα μου, η Κρήτη, έχει ένα θαυμάσιο πολιτισμικό παρελθόν (τον Μινωικό  πολιτισμό). H UNESCO δεν τον έχει υπό την προστασία της. Όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες να γίνει αυτό ήταν άκαρπες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να χαρακτηριστεί προστατευόμενος πολιτισμός από τον διεθνή αυτόν Οργανισμό. Ενώνω την φωνή μου με όσους προσπαθούν γι’ αυτό».

Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος:

-«Ο πολιτισμός της Κρήτης ως ο αρχαιότερος της Ευρώπης επιβάλλεται να γίνει γνωστός στα πέρατα του κόσμου και μέσα από την UNESCO.Αν υπάρχουν προβλήματα πρέπει να φροντίσουμε να λυθούν»

Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος:

-«Είμαι κρητικός από την περιοχή Λασιθίου. Πάντα θαύμαζα τον Μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια και Αρχαία Κυδωνία), καθώς και την Ζάκρο της περιοχής που κατάγομαι. Δυστυχώς, όμως, ο πολιτισμός αυτός δεν προστατεύεται από την UNESCO.
Eνώνω την φωνή μου με τους άλλους επιστήμονες που έχουν εκφρασθεί στο ecopress. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η UNESCO. Επίσης, ευχαριστούμε την Επιτροπή Πρωτοβουλίας που μας συμπαραστέκεται».

Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός:

-«Έχω κρητική καταγωγή. Ο Μινωικός πολιτισμός είναι αντικείμενο του θαυμασμού μου. Δεν είναι,όμως, στη UNESCO. Συμφωνώ με τον αγώνα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ».

Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου:

-«Γεννήθηκα  και ζω στην Κρήτη. Είμαι υπερήφανη για τον Μινωικό πολιτισμό που κανονικά έπρεπε να δοξάζει την πατρίδα μας στον κόσμο και όχι να είναι γνωστός μόνο στους τουρίστες που τον έχουν επισκεφθεί. Δυστυχώς η πολιτιστική οργάνωση του ΟΗΕ(UNESCO)δεν προστατεύει κάτι το οποίο είναι πραγματικά ακατανόητο. Πρέπει άμεσα να αρθεί η αδικία. Όσοι αγωνίζονται για το σκοπό αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων».

Πρώτο κύμα δηλώσεων

Στο πρώτο κύμα δηλώσεων Κρητών επιστημόνων συμμετείχαν οι:

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Δεύτερο κύμα δηλώσεων

Στο  δεύτερο κύμα δηλώσεων Κρητών επιστημόνων  συμμετείχαν οι:

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

Τρίτο κύμα δηλώσεων

Στο τρίτο κύμα δηλώσεων  συμμετείχαν οι:

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας