ecopress
«Επιεικώς ελλιπή και περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά απαράδεκτο» χαρακτηρίζει ο Δήμος Τανάγρας  το περιεχόμενο του φακέλου για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων και... Δήμος Τανάγρας: κάνει φύλλο και φτερό το φάκελο για το πάρκο Οινοφύτων

«Επιεικώς ελλιπή και περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά απαράδεκτο» χαρακτηρίζει ο Δήμος Τανάγρας  το περιεχόμενο του φακέλου για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων και κατακεραυνώνει τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Α.Ε. (Ε.ΑΝ.Ε.Π. Ο.Α. Α.Ε.) κ. Φάνη Σπανό, που πήρε την πρωτοβουλία κατάθεσης του στο υπουργείο Ανάπτυξης ερήμην του Δήμου και των εμπλεκομένων φορέων.

-«Κατά παράβαση κάθε κανόνα θεσμικής λειτουργίας, η ΕΑΝΕΠ πήρε την ευθύνη να καταθέσει ένα φάκελο δικής της επιλογής, ως προς την περιβαλλοντική στρατηγική και την οικονομία του έργου, χωρίς τα περιεχόμενα του, οι μελέτες, τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος των ιδιοκτητών κλπ, να παρουσιαστούν ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Τανάγρας, όπως εγγράφως είχε ζητηθεί και αγνοήθηκε (και αυτό)» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας, ενώ ο δήμαρχος Β. Περγάλιας με δήλωση του ανακοινώνει διοικητικές και δικαστικές προσφυγές.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 ο κ Σπανός αφού κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας το φάκελο για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης  δήλωσε ότι: «Παραλάβαμε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό το φάκελο με την αίτηση και το σχέδιο για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων – Ασωπού, ένα από τα κορυφαία έργα της χώρας”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: “Μόνο μέσω της αληθινής μετατροπής της μεγαλύτερης άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε πραγματικό επιχειρηματικό πάρκο, θα έχουμε όφελος για τις επιχειρήσεις και πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, κ. Φ. Σπανός δήλωσε: “Δουλεύουμε εντατικά από την αρχή της προηγούμενής μας θητείας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ασωπού και τη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης των Οινοφύτων σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο. Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός οικονομικού θύλακα με δυναμικό ανάπτυξης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ο φάκελος που καταθέσαμε, ως Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, μας φέρνει προ των πυλών για μια παρέμβαση προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ! Συντονισμένα και μεθοδικά, συνεργαζόμαστε με την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν, η ΚΥΑ για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου. Συγχαίρω και ευχαριστώ για τη συνεργασία μας όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με τους οποίους υπηρετούμε αυτόν τον σημαντικό στόχο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, κ. Πάνος Λώλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και ο Αντιπρόεδρος β΄ και Αναπληρωτής της Ε.ΑΝ.Ε.Π. Ο.Α. Α.Ε., κ. Ανδρέας Λουκάτος.

Τώρα τα πράγματα πήραν το λάθος δρόμο» δήλωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Περγάλιας. «Δώσαμε στήριξη, χέρι βοηθείας και ανοχή πολλές φορές, αλλά όλα αγνοήθηκαν προκλητικά. Δυστυχώς οι αρμόδιοι της ΕΑΝΕΠ επέλεξαν την πολιτική της σύγκρουσης. Κατέθεσαν ένα φάκελο «ανάξιο» του βάρους του προβλήματος και της στρατηγικής της εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί, στηριζόμενοι σε μια απόφαση του Φορέα Υλοποίησης, τυπικά έωλη και νομικά ανίσχυρη, θέτοντας το όλο εγχείρημα σε ένα ανασφαλή τυπικά και ουσιαστικά δρόμο, όπως σύντομα θα φανεί και θα αποδειχθεί, δυστυχώς. Τώρα το λόγο έχουν οι πολίτες της Τανάγρας, με πρώτο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η διοίκηση και η δικαιοσύνη που θα κληθούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής, όπως την είχαμε σχεδιάσει και προσυμφωνήσει», είναι η βαριά και με νόημα δήλωση-πρόγνωση του Δήμαρχου για τα όσα θα ακολουθούσουν.

Ο Δήμος Τανάγρας  διαφωνεί

Ο Δήμος Τανάγρας σε ανακοίνωση του τονίζει ότι διαφωνεί με την κατάθεση του Φακέλου ΚΥΑ του ΕΠΕ Οινοφύτων και αναλυτικά αναφέρει ότι:

-«Με αφορμή την κατάθεση φακέλου για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων, γεγονός το οποίο έγινε γνωστό διά του τύπου, ο  Δήμαρχος Τανάγρας εκφράζει την πλήρη απογοήτευση του αλλά και την κατηγορηματική του άρνηση και αντίθεση στο να αποδεχθεί την ενέργεια κατάθεσης του φακέλου, για την οποίαν και ο ίδιος ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως να  αποδεχθεί το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο εξάλλου στην τελική του εκδοχή ουδέποτε έγινε γνωστό στο Δήμο Τανάγρας.

Οι πολίτες του Δήμου Τανάγρας αλλά και το σύνολο της επικράτειας που έχει εκφράσει το ύψιστο ενδιαφέρον του για να δοθεί ένα τέλος στην πολυπόθητη περιβαλλοντική εξυγίανση της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της χώρας,  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δήμος Τανάγρας εγκαίρως και εγγράφως είχε διατυπώσει την άρνηση του στην κατάθεση ενός φακέλου, ο οποίος κρίθηκε επιεικώς ελλιπής και περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά απαράδεκτος, όπως ρητά επισημαίνεται σε σειρά εγγράφων του, που είναι αναρτημένα και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στην ιστοσελίδα του Δήμου στο «HELP DESK» για την βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

-«Με βάση αυτό, ο Δήμαρχος σε πρόσφατη επιστολή του προς την ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ, έκρινε και εισηγήθηκε ως βέλτιστη επιλογή την υποβολή αιτήματος νέας παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης του φακέλου, υπερβαίνοντας το γεγονός ότι αυτή θα ήταν η τρίτη  κατά σειρά παράταση της προθεσμίας του νόμου, με αποκλειστική ευθύνη του φορέα. Βασικός στόχος και σκοπός αυτής της πρότασης ήταν να υπάρξει επιπλέον χρόνος  προκειμένου να συμπληρωθούν στοιχεία και μελέτες που συνιστούν ουσιώδεις ελλείψεις του φακέλου και καθιστούν μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση τυπικά ασταθή την ενέργεια αδειοδότησης του Πάρκου Εξυγίανσης και βεβαίως να ενημερωθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής για το σχεδιασμό της εξυγίανσης που τελικώς υιοθετείται χωρίς τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παραπάνω επιστολή «η έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ειδικά για το ΕΠΕ Οινοφύτων, δεν αποτελεί μόνο σοβαρό θεσμικό έλλειμμα κατά το νόμο αλλά συνιστά ουσιώδη παρατήρηση κορυφαίας σημασίας και συμβολισμού, για τους Φορείς μας, για το έργο και για τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη το βαρύ ιστορικό της ΛΑΠ Ασωπού. Κατ’ ανάλογο τρόπο, οι συμπολίτες μας θα ήθελαν να γνωρίζουν, προ όλων, και σε κάθε περίπτωση πριν την κατάθεση φακέλου, τα βασικά στοιχεία της Μελέτης Βιωσιμότητας που ενσωματώνεται στο φάκελο και κυρίως τα κόστη και τον καταμερισμό που γίνεται στους ιδιοκτήτες γης και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής».

Δυστυχώς οι ανησυχίες του Δήμου αλλά και οι προτάσεις συνδρομής του για ένα έργο τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά άρτιο, μαζί με την εκφρασμένη βούληση του Δημάρχου για πλατιά διαβούλευση, διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών και κάθε ενδιαφερόμενου, αγνοήθηκαν, παρά τις ρητές δεσμεύσεις και συμφωνίες, στις οποίες είχαν προσχωρήσει και συνυπογράψει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στην αρχική φάση του σχεδιασμού της εξυγίανσης της περιοχής.

Έτσι, κατά παράβαση κάθε κανόνα θεσμικής λειτουργίας, η ΕΑΝΕΠ πήρε την ευθύνη να καταθέσει ένα φάκελο δικής της επιλογής, ως προς την περιβαλλοντική στρατηγική και την οικονομία του έργου, χωρίς τα περιεχόμενα του, οι μελέτες, τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος των ιδιοκτητών κλπ, να παρουσιαστούν ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Τανάγρας, όπως εγγράφως είχε ζητηθεί και αγνοήθηκε (και αυτό)»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας