ecopress
Ο Δήμος Τανάγρας την καταγγέλλει ως «μνημείο τυπικής εκτροπής, που πρέπει να ανακληθεί και να καταργηθεί» και ανακοινώνει δικαστική προσφυγή, κατά της απόφασης έγκρισης... Δήμος Τανάγρας: καταγγελία για «βόμβα» επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων

Ο Δήμος Τανάγρας την καταγγέλλει ως «μνημείο τυπικής εκτροπής, που πρέπει να ανακληθεί και να καταργηθεί» και ανακοινώνει δικαστική προσφυγή, κατά της απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ), μόλις 350 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή του Σχηματαρίου και σε απόσταση αναπνοής από την κοινότητα Τανάγρας.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας, που σηματοδοτεί κινητοποιήσεις του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής επισημαίνεται ότι η απόφαση περιβαλλοντικής έγκρισης της ιδιωτικής επένδυσης  «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ), σε έκταση περίπου 192 στρεμμάτων γίνεται εκτός της προγραμματιζόμενης βιομηχανικής περιοχής εξυγίανσης των Οινοφύτων και χωρίς καμία τυπική και χωροταξική συμβατότητα και συνέπεια. Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι αγνοούνται οι σχετικές αποφάσεις  του Δήμου Τανάγρας αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που έχουν εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεση τους στη συγκεκριμένη χωροθέτηση της ΧΥΤΒΑ.

Οι λόγοι που η απόφαση πρέπει να ανακληθεί και να καταργηθεί

Στην ανακοίνωση του Δήμου και σε επείγον έγγραφο του Δήμου προς τη  Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και τη  Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης επισημαίνονται αναλυτικά οι λόγοι, για τους οποίους «η απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της Χωματερής Επικίνδυνων Αποβλήτων, δυστυχώς για τον ιδιοκτήτη της και τη διοίκηση που την ενέκρινε, είναι μνημείο τυπικής εκτροπής και πρέπει να ανακληθεί και να καταργηθεί».

Στους λόγους, για τους οποίους ο Δήμος Τανάγρας καταγγέλλει την απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ), στη θέση «Κεραμίδεζα ή Λάκκα Ντρείτα» της Δ.Ε. Τανάγρας του Δήμου Τανάγρας της Π.Ε. Βοιωτίας», η οποία «μόλις δύο μέρες πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων, την τελευταία εργάσιμη μέρα της Δημόσιας Διοίκησης, γνωστοποιήθηκε στην ιστοσελίδα «diavgeia.gov.gr» και χωρίς έστω κάποια τυπική ενημέρωση ή προειδοποίηση της Δημοτικής Αρχής» αναφέρονται οι εξής:

1.Η Χωματερή Επικινδύνων σχεδιάστηκε για να αναπτυχθεί ελάχιστα μέτρα από όπου αναπτύσσεται η ζωή και η δραστηριότητα των κατοίκων του Σχηματαρίου, στο σταυροδρόμι εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διελεύσεων μείζονος σημασίας.  Ειδικότερα δεν δίνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τις απαιτούμενες ελάχιστες αποστάσεις του ΧΥΤΒΑ κατά τις κείμενες διατάξεις, όπως ενδεικτικά:

Η απόσταση ανάμεσα στο ΧΥΤΑ και στους πλησιέστερους αυτοκινητόδρομους δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 350 μέτρα. Ουδεμία νύξη γίνεται για την απόσταση του έργου από την ΝΕΟ και τον παράδρομο αυτής που οδηγεί στην Τανάγρα.

Η ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση από αεροδρόμια 3 km (Αεροδρόμιο Τανάγρας). Με τη νέα χωροθέτηση, οι εγκαταστάσεις του έργου παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγγύτητα με το αεροδρόμιο, γεγονός για το οποίο ουδεμία αναφορά γίνεται, ούτε έχει ληφθεί η απαιτούμενο κατά το νόμο γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ.

2.Το έργο χωροθετείται σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας σε σχέση με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, λόγω της γεωλογικής σύστασης του εδάφους-υπεδάφους και με αβέβαιες τεχνικές ασφαλείας σε σχέση με τα ενδεχόμενα του σεισμού και του οποιουδήποτε τυχαίου ατυχήματος, όπως αυτά που συνέβησαν στη Μομπάλ και στο Σεβέζο.

3.Η Χωματερή Επικινδύνων μέσα από την αδειοδότησή της είναι μια βόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνα απόβλητα να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις και τους κατοίκους τους.

4.Είναι μια μεγάλη απειλή για 25 και πλέον χρόνια υπαίθριας εργασίας και διεργασίας σε συνθήκες τυχαίες, απρόσμενες και υψηλής αβεβαιότητας σε όλα τα πεδία της δημόσιας διακινδύνευσης.

5.Είναι μια καινούργια εκδοχή «εξασθενούς χρωμίου» που, ενώ δεν έχουν εκλείψει ακόμη οι συνέπειες του μολυσμένου Ασωπού, απειλεί εκ νέου να διαταράξει την ισορροπία και στον πρωτογενή τομέα με προφανείς αρνητικές συνέπειες στη φήμη και την καταλληλόλητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, απαξιώνοντας ταυτόχρονα περιουσίες και επενδύσεις που βρίσκονται στο βεληνεκές της.

6.Είναι ένας διαρκής, ακραίος και επικίνδυνος ρύπος που θα παραμείνει για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια στο έδαφος του Δήμου, υποκαθιστώντας με το χειρότερο τρόπο το πολιτιστικό απόθεμα που βρίσκεται θαμμένο για αιώνες που σκοπό είχε να αναδείξει το μέτρο και τη διάσταση του απόλυτου σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων, αντίληψη και αξία που δυστυχώς φαίνεται να εκλείπει πλέον οριστικά στις μέρες μας.

7.Αγνοεί με προκλητικό τρόπο όλες τις αποδείξεις που προσκομίστηκαν κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων  για να αποτρέψουν την έγκρισή της. Ενάντια στις αρχές του δίκαιου κράτους που ακούει και σέβεται τις τοπικές αρχές αλλά και ενάντια στη νομιμότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση παραλλάσει, μεταβάλλει και αγιοποιεί την υποδομή, το χώρο ανάπτυξής της και τα τεχνικά δεδομένα της επικίνδυνης χωματερής, αποφεύγοντας ανεπιτυχώς να απαντήσει στα δεκάδες υπομνήματα του Δήμου Τανάγρας που ζητούσαν την απόσυρσή της και κατετέθησαν αρμοδίως έως και πρόσφατα στις 06-12-2022.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Στην ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας υπογραμμίζεται ότι «τώρα όπως έχει ήδη αναφερθεί από την πρώτη μέρα που γνωστοποιήθηκε η πρόθεση για την κατασκευή Χωματερής Επικινδύνων στο Δήμο Τανάγρας και εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ο Δήμος Τανάγρας σε μια τιτάνια προσπάθεια, συχνά απελπιστικά μόνος του, μέσα σ’ ένα τεράστιο πλήθος κρατικών, θεσμικών και διοικητικών αρχών που πρόχειρα και ατεκμηρίωτα διατύπωναν τη σύμφωνη γνώμη τους, έκανε τα πάντα έως σήμερα για να εμποδίσει τα χειρότερα». Παράλληλα ανακοινώνεται ότι «η Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα την ανάθεση της νομικής επιμέλειας της υπόθεσης για δικαστική προσφυγή, σε Δικηγορικό Γραφείο έγκριτων νομικών με μεγάλη εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Δήλωση Δημάρχου

-«Όσο οι συμπολίτες μου με εμπιστεύονται στο Δήμο Τανάγρας για την ευθύνη του Πρώτου Πολίτη του Δήμου, καμία δύναμη δε θα μας σταματήσει για να αποτρέψουμε το μεγάλο κακό που δημιουργεί στον τόπο μας η Χωματερή Επικινδύνων Αποβλήτων. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα διοικητικά μέσα και τώρα είναι ο δρόμος της Δικαιοσύνης, εθνικής και ευρωπαϊκής. Σ’ αυτό τον αγώνα είναι μαζί μου οι συμπολίτες μου, υπερασπιζόμενοι με όλα τα νόμιμα μέσα, τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας», δήλωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Περγάλιας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας