Ο Ιερός Βράχος σε κλοιό συμφερόντων και τώρα μανδαρίνων!
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 20 Φεβρουαρίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το ΥΠΕΝ βρήκε «λύση», που σε καμία περίπτωση δεν αναχαιτίζει αλλά μάλλον δίνει το μήνυμα, όχι μόνον να συνεχιστεί αλλά και να επισπευτεί το απίθανο πάρτι επιχειρηματικής επέλασης, υπέρμετρης δόμησης και τουριστικής βουλιμίας, που έχει στηθεί γύρω από το πολυτιμότερο κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Ακρόπολη!
Για ακόμη μία φορά οι μανδαρίνοι και οι γραφειοκράτες του υπουργείου ΠΕΝ εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, την κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, που παρακολουθεί άνευρο και αμήχανο τις σχετικές εξελίξεις.
Ταυτοχρόνως υπονομεύουν τους αγώνες και τις αγωνίες, τις θέσεις και τις προτάσεις των πολιτών και των κινημάτων, για την προστασία του αστικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομίας.
Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά δεν μπορούν να επικαλεστούν δήθεν «μνημονιακές υποχρεώσεις». Αντίθετα στρώνουν το έδαφος για τη διεθνή κατακραυγή και το διασυρμό της χώρας!
Δεν είναι «Fake news”! Δύο ολόκληρους μήνες χρειάζεται η γενική διεύθυνση πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, μόνον για να αναλύσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δόμησης και να οριοθετήσει στο χάρτη την περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι, που περιβάλει την Ακρόπολη!
Ακολούθως η ίδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, με αόριστο χρονοδιάγραμμα αναλαμβάνει «να εισηγηθεί στη Γενική Γραμματέα ΧΣΑΠ, (σε συνεργασία με την οποία προωθείται το θέμα), ώστε «ενδεχομένως να υπάρξουν συμπληρωματικές κατευθύνσεις για την επόμενη φάση»!
Στο μεταξύ ο Ιερός Βράχος πνίγεται από το τσιμέντο 10όροφων κτιρίων, τα οποία παίρνουν άδειες στα όρια της πολεοδομικής νομοθεσίας, την οποία οι μηχανικοί της αγοράς χρειάζονται να «αναλύσουν» … ούτε δύο ώρες και «φυτρώνουν» με ταχύτητα φωτός….
Κατώτεροι των περιστάσεων
Με μία χαμηλής εμβέλειας και πάντως κατώτερης των περιστάσεων κίνηση, που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και μεγάλες ανησυχίες δημοσίου συμφέροντος αντέδρασε ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΥΠΕΝ, στο σάλο που έχει ξεσπάσει, για το τσιμέντο που πνίγει την Ακρόπολη.
Με απόφαση της γενικής διευθύντριας πολεοδομίας συστήνεται μη αμειβόμενη τετραμελής ομάδα εργασίας υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία «θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ώρες εργασίας μετά από συνεννόηση των μελών της, στα γραφεία του ΥΠΕΝ» , «θα συνεργαστεί άμεσα με εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτοί θα ορισθούν μετά από σχετική αλληλογραφία με τους φορείς αυτούς» και «θα πραγματοποιήσει έργο σε δύο φάσεις», οι οποίες είναι:
«Η πρώτη φάση διαρκείας δύο μηνών, θα περιλαμβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και κατ’αρχήν οριοθέτηση της περιοχής μελέτης».
«Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής θα γίνει γραπτή ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως ΧΣΑΠ (σε συνεργασία με την οποία προωθείται το θέμα), ώστε ενδεχομένως να υπάρξουν συμπληρωματικές κατευθύνσεις για την επόμενη φάση».
Τσιμεντένιο τείχος
Σημειώνεται ότι ένα τσιμεντένιο τείχος από δεκαώροφα ξενοδοχεία εξαπλώνεται ύπουλα το τελευταίο διάστημα γύρω από τον Ιερό Βράχο, απειλώντας να πνίξει ένα από τα πολυτιμότερα κοσμήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Ακρόπολη. Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress
Το πολεοδομικό γεγονός ως «έγκλημα» καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη με επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και το δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.
Η επιστολή ανέβηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα διάδοσης ψηφισμάτων πολιτών avaaz.org, συγκεντρώνοντας ήδη χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.
Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη με τη συμπαράσταση πολλών συλλόγων πολιτών του κέντρου της Αθήνας ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και του δημάρχου Αθηναίων για την επανεξέταση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται προς έκδοση και την τροποποίηση των όρων δόμησης της περιοχής.
Η απόφαση του ΥΠΕΝ, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει άμεσα μέτρα επανεξέτασης των οικοδομικών αδειών, όπως ζητούν οι φορείς των κατοίκων, πολύ περισσότερο αναχαίτισης του φαινομένου, που γράφει ήδη μαύρες σελίδες στην πολεοδομική ιστορία της Αθήνας.
Η απόφαση
Η απόφαση της Γεν. Δ/ντριας Πολεοδομίας, με θέμα: « Σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της Περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι», όπως δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» έχει ως εξής:
«Έχοντας υπ’ όψιν:
1)Τις διατάξεις του Π.Δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ).
2)Τον ν.4067/2012 όπως ισχύει.
3)Το από 21/9/79 ΠΔ, ΦΕΚ 567/Δ, όπως ισχύει.
4)Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
Για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της Περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι.
Έργο της ομάδας:
Η επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της Περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι.
Στο έργο της ομάδας περιλαμβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφισταμένων στοιχείων και μεταξύ αυτών των υπομνημάτων συλλόγων κατοίκων και δημοσιευμάτων σχετικά με την οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής Μακρυγιάννη.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την σύσταση ομάδας εργασίας
Η ομάδα εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ είναι τετραμελής και συγκροτείται ως ακολούθως:
Από τη Δ/νση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων:
- Δήμητρα Ματσούκα του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό, Προϊσταμένη του τμήματος Ιστορικών Κέντρων Πόλεων και Παραδοσιακών Οικισμών.
- Φωτεινή Γιάλπα του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό.
- Άννα Σπυροπούλου του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό.
- Ουρανία Παπαδοπούλου του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό.
Συντονίστρια της ομάδας ορίζεται η κα Ματσούκα Δήμητρα, Προϊστάμενη του τμήματος Ιστορικών Κέντρων Πόλεων και Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων.
Η ομάδα εργασίας συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ώρες εργασίας μετά από συνεννόηση των μελών της, στα γραφεία του ΥΠΕΝ, Αμαλιάδος 17 και είναι μη αμειβόμενη.
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί άμεσα με εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτοί θα ορισθούν μετά από σχετική αλληλογραφία με τους φορείς αυτούς.
Το έργο της Ομάδας θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκείας δύο μηνών, θα περιλαμβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και κατ’αρχήν οριοθέτηση της περιοχής μελέτης.
Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής θα γίνει γραπτή ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως ΧΣΑΠ (σε συνεργασία με την οποία προωθείται το θέμα) ώστε σε ενδεχομένως να υπάρξουν συμπληρωματικές κατευθύνσεις για την επόμενη φάση. Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ
Σχετικά Άρθρα
- Μινωικός πολιτισμός: θετικές εξελίξεις για ένταξη σε UNESCO
- Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO
- Ελληνικό Κτηματολόγιο: «κάηκε» πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος
- Ακρόπολη: μετά το τσιμέντο πολιορκείται και από τα αυτοκίνητα
- ΥΠΕΝ: για ποιες επιφάνειες αμείβονται και πως μοιράζεται η αμοιβή Ελεγκτών Δόμησης
- ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις από Χανιά για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης