ecopress
Δηλώσεις που ισοδυναμούν με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το τέλος της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων μετά την... ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις από Χανιά για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης

Δηλώσεις που ισοδυναμούν με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το τέλος της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων μετά την παρέλευση της νομοθετημένης προθεσμίας στις 9 Δεκεμβρίου 2022 έκανε σε εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης στα Χανιά ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Ευθύμης Μπακογιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πλήθος των αιτημάτων υπέρ της παράτασης που έχουν κατατεθεί εξετάζονται έως τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Σε σύντομη δήλωση του διάρκειας δύο λεπτών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης ανέφερε δύο φορές με κατηγορηματικό τρόπο ότι «μέχρι σήμερα, η οδηγία που έχουμε ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση».

Ταυτοχρόνως ο ίδιος αναφέρθηκε σε πλήθος αιτημάτων υπέρ της παράτασης που καταφθάνουν στο ΥΠΕΝ αναγνώρισε ότι «πράγματι για ένα διάστημα το οποίο είχε να κάνει με μία λειτουργία των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης» είναι δικαιολογημένα τα αιτήματα και περιορίστηκε να πει ότι  «το ζήτημα αυτό εξετάζεται». Στη δήλωση του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και σε νέα εγκύκλιο που εξέδωσε για την εκτός σχεδίου δόμηση.  Δείτε εδώ στο ecopress τι λέει η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Την εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022  συνδιοργάνωσαν ο δήμος Χανίων και το ΤΕΕ/ΤΔΚ. Αναμενόταν να παραβρεθεί ο υφυπουργός Χωροταξίας Νίκος Ταγαράς, ο οποίος όμως την τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του.

Δείτε τι είπε ο γγ του ΥΠΕΝ για την παράταση της εκτός σχεδίου δόμησης στο βίντεο:

Πρόεδρος ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει παράταση, καθώς τώρα δεν είναι σε θέση να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στα Χανιά, ενώ μίλησε για το νέο “Εξοικονομώ” και  υπογράμμισε πως απαιτείται ρύθμιση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των ενστάσεων, αναφέροντας ότι “θα κάνουν δέκα χρόνια για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες”. Δείτε εδώ στο ecopress

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του  zarpanews  ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός, δήλωσε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση αφορά πλήθος πολιτών, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και σημείωσε ότι “Θα τεθεί μετ΄επιτάσεως στους παριστάμενους, θα μεταφέρουμε την αγωνία μας και ευελπιστούμε ότι θα δοθεί λύση μέχρι να λήξει η προθεσμία”.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Νίκος Χαζιράκης, στάθηκε στον όγκο των αιτήσεων για άδειες δόμησης που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του: “Ο φόρτος είναι τεράστιος, εκκρεμούν περίπου 500 αιτήσεις για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Η υπηρεσία δόμησης έχει επωμιστεί όλο τον νομό. Η αναμονή για μια άδεια μπορεί να φτάσει τους οκτώ με εννέα μήνες. Ο νόμος όμως για τα 4 στρέμματα προβλέπει ότι πρέπει να έχει εκδοθεί η αδεια ως τις 9 Δεκεμβρίου, όχι να κατατεθεί απλά η αίτηση. Ελπίζω να ληφθεί αυτό υπόψη από την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε οι καθυστερήσεις να είναι επιζήμιες για τους δημότες μας”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης ενώ την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Δημήτρης Μιχελογιάννης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας