Ο κλάδος των 15.000 αρτοποιών εκπέμπει σήμα κινδύνου
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 28 Ιουνίου 2022 Αργύρης
Ο κλάδος των 15.000 αρτοποιών εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι αυξήσεις σε ρεύμα, αλεύρι, έλαια, συσκευασίες και άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό που δέχεται από καταστήματα λιανικής, που δεν πωλούν φρέσκο ψωμί, αλλά καταψυγμένο ή ημικαταψυγμένο τους οδηγεί σε επιχειρηματική κατάρρευση.
Την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας συνάντησαν διαδικτυακά οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με κεντρικά θέματα της συζήτησης τις αυξήσεις στις τιμές, καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος απέναντι σε λιανεμπορικά καταστήματα που πωλούν συναφή προϊόντα. Από την πλευρά των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη συνάντηση συμμετείχαν, οι κκ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συμπρόεδροι των Οικολόγων Πρασίνων και η Κατερίνα Λαδοπούλου, Επικεφαλής Γραφείου Τύπου του κόμματος, ενώ από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας συμμετείχαν, οι κκ. Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος, Έλσα Κουκουμερία, Α’ Αντιπρόεδρος, Θεόδωρος Σίνδρος, Αν. Γεν. Γραμματέας και Ανδρέας Παπαϊωάννου, Ταμίας.
Οι αρτοποιοί, εκπροσωπώντας 15.000 επαγγελματίες του κλάδου, τόνισαν πως το βασικό τους πρόβλημα εκτός από τις αυξήσεις σε ρεύμα, αλεύρι, έλαια, συσκευασίες και άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται από καταστήματα λιανικής, που δεν πωλούν φρέσκο ψωμί, αλλά καταψυγμένο ή ημικαταψυγμένο.
Ο συνδυασμός αυτός έχει οδηγήσει τον κλάδο σε πτώση του τζίρου κατά 20%. Οι αρτοποιοί τόνισαν πως οι επιδοτήσεις στο ρεύμα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μακροπρόθεσμες ανάγκες λειτουργίας των αρτοποιείων. Σημείωσαν ότι είναι αναγκαία η μείωση της τιμής στην κιλοβατόρα η οποία φτάνει αυτή τη στιγμή τα 18-20 λεπτά, ενώ ανάφεραν πως έχουν προσπαθήσει να απορροφήσουν τις περισσότερες από τις αυξήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ώστε να μην μετακυλήσουν στον καταναλωτή.
Οι αρτοποιοί έχουν ζητήσει από το κράτος να αποσαφηνίσει ότι φρέσκο ψωμί πωλείται μόνο σε φούρνους. Οι άλλες κατηγορίες καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν στους καταναλωτές τι ακριβώς είδος άρτου πωλούν, αν είναι βαθιάς κατάψυξης ή ημικατεψυγμένο, τη χώρα προέλευσης της ζύμης, την ημερομηνία παραγωγής, αλλά και τα συστατικά. Τονίζουν δε ότι δεν μπορεί τα καταστήματα αυτά να ονομάζονται φούρνοι, καθώς δεν είναι.
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τόνισαν ότι θα προωθήσουν στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, όπου είναι μέλη, τα ζητήματα των αρτοποιών. Επίσης, σημείωσαν πως στηρίζουν τους αρτοποιούς και συστήνουν στο ευρύ κοινό να αγοράζει φρέσκο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της τιμής του ψωμιού σε προσιτά επίπεδα για όλους, αξιώνοντας τη μείωση του ΦΠΑ σε ψωμί κι άλλα βασικά είδη.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμοι: στο τραπέζι ενεργειακές κοινότητες-διαχείριση αποβλήτων
- Οικοδομικά υλικά: το ράλι αυξήσεων συνεχίζεται με νέο «άλμα» τιμών
- Ακίνητα: στην πρώτη γραμμή τα πράσινα κτίρια
- Κατασκευές: έξι παράγοντες που κρίνουν την ολοκλήρωση έργων
- ΑΑΔΕ: ξεκινά το πράσινο τέλος στα πλαστικά
- Επιδότηση οικιακών συσκευών: κίνδυνος αποκλεισμού μικρών επιχειρήσεων