ecopress
Η Γη χαρακτηρίζεται συχνά ως «υδάτινος πλανήτης», λόγω της σχετικά μεγάλης ποσότητας νερού που υπάρχει σε τρεις καταστάσεις -υγρή, στερεά (πάγος) και αέρια (υδρατμοί)-... O ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η Γη χαρακτηρίζεται συχνά ως «υδάτινος πλανήτης», λόγω της σχετικά μεγάλης ποσότητας νερού που υπάρχει σε τρεις καταστάσεις -υγρή, στερεά (πάγος) και αέρια (υδρατμοί)- σε μια ποικιλία δεξαμενών. Το νερό μπορεί να αλλάζει συνεχώς κατάσταση, καθώς μετακινείται από δεξαμενή σε δεξαμενή, με ένα σύνθετο μηχανισμό κυκλοφορίας που ονομάζεται κύκλος του νερού.

Ποτάμια πάγου: Το χιόνι που πέφτει στους παγετώνες συμπιέζεται, σχηματίζοντας στρώματα πάγου, ο oποίος ρέει προς τους ωκεανούς, όπου λιώνει ή σπάζει. Περίπου το 77% του γλυκού νερού της Γης περιέχεται στα παγετωνικά στρώματα και τους παγετώνες.

Η μεγαλύτερη δεξαμενή, που περιέχει το 90% όλου του νερού στη Γη, ονομάζεται υδρόσφαιρα, αυτή περιλαμβάνει τους ωκεανούς, καθώς και άλλες υδάτινες μάζες, όπως τις λίμνες και τους ποταμούς. Η δεύτερη σε μέγεθος δεξαμενή είναι η κρυόσφαιρα, πρόκειται για το νερό σε στερεή μορφή που βρίσκεται στα πολικά παγετωνικά καλύμματα, τους παγετώνες και τα μόνιμα παγωμένα εδάφη. Το νερό βρίσκεται επίσης στη λιθόσφαιρα, το ανώτερο τμήμα του φλοιού της Γης, με τη μορφή υπόγειων υδάτων. Μικρές ποσότητες νερού βρίσκονται και στην ατμόσφαιρα, ως υδρατμοί ή υδροσταγονίδια και παγοκρύσταλλοι στα νέφη.

Ο Ήλιος τροφοδοτεί με ενέργεια τον αέναο κύκλο του νερού, δηλαδή ιη μετακίνηση του νερού από τη μια δεξαμενή στην άλλη, συχνά αλλάζοντας απότομα φυσική κατάσταση. Εφόσον ο κύκλος του νερού είναι ένα κλειστό σύστημα, η συνολική ποσότητα του νερού στον πλανήτη είναι σχετικά σταθερή. Μέσα στο σύστημα, το νερό ανακυκλώνεται συνέχεια, καθώς η εξάτμιση, η συμπύκνωση, ο υετός και οι απορροές προκαλούν την κυκλοφορία του ανάμεσα στις διάφορες δεξαμενές.

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ TΩN ΩΚΕΑΝΩΝ

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της Γης και περιέχουν το 97% του νερού της. Στενά συνδεδεμένοι με τον καιρό, ψύχονται και θερμαίνονται πολύ πιο αργά οπό τις ηπείρους και μετριάζουν τις θερμοκρασισκές μεταβολές στην ξηρά. Τυρβώδεις ροέςκαι ρεύματα διανέμουν τις θερμοκρασιακές μεταβολές μέσω μιας τεράστιας μάζας νερού. Επιπλέον, με τη μεγάλη ωκεάνια ζώνη μεταφοράς, μάζες ψυχρού και θερμού νερού κυκλοφορούν συνεχώς στον πλανήτη.

Αιχμάλωτη θάλασσα: Η Κασπία. όπως φαίνεται από το διάστημα. Η Θάλασσα αυτή χάνει νερό λόγω της εξάτμισης, συντηρώντας τη χαμηλή αλατότητά της. Η προσεκτική παρατήρηση μεγάλων υδάτινων μαζών νερού προσφέρει εγκαίρως ενδείξεις αλλαγών στην ευαίσθητη ισορροπία του κύκλου του νερού.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ

Στη Γη υπάρχουν τεράστιες ποσότητά αλμυρού νερού, το οποίο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, ενώ αντίθετα μόνο μικρές ποσότητες γλυκού νερού υπάρχουν σε πόσιμη μορφή.

Στο διάγραμμα φαίνεται ότι το μικρό ποσοστό γλυκού νερού της Γης είναι κυρίως σε μορφή πάγου. Ακόμα μικρότερες είναι οι ποσότητες υπόγειων νερών, λιμνών και ποταμών.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το νερό εξατμίζεται οπό διάφορες υδάτινες δεξαμενή στην επιφάνεια της Γης -ωκεανοί, ποτάμια και λίμνες- προς την ατμόσφαιρα, όπου συμπυκνώνεται σε νέφη. Τελικά, το νερό εγκαταλείπει αυτό τα νέφη με μια διαδικασία που ονομάζεται υετός, επιστρέφοντας στην επιφάνεια της Γης ως βροχή ή χιόνι. Στους ωκεανούς, η ποσότητα του νερού που εξατμίζεται, ξεπερνά αυτήν που επιστρέφει με τη μορφή υετού, ενώ στην ξηρά συμβαίνει το αντίθετο (ο υετός ξεπερνά τις απώλειες λόγω εξάτμισης). Αυτή η αέναη διαδικασία διατηρεί μια ισορροπία: η περίσσεια του νερού που πέφτει στην ξηρά, είτε απορέει στους ποταμούς και τελικά επιστρέφει στη θάλασσα, είτε εισρέει στο έδαφος, όπου με μια αργή, υπόγεια πορεία επιστρέφει στη θάλασσα. Όταν φτάσει εκεί, ο κύκλος της εξάτμισης και της βροχόπτωσης ξαναρχίζει, και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Ο ισορροπημένος κύκλος του νερού είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη Γη.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας