ecopress
Ο τεχνικός κόσμος και η ακαδημαϊκή κοινότητα αποχαιρετούν τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ, πρώην Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο. Η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου... Ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο

Ο τεχνικός κόσμος και η ακαδημαϊκή κοινότητα αποχαιρετούν τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ, πρώην Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο. Η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ  και ομότιμο καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου.

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος ήταν εμβληματική προσωπικότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας και του τεχνικού κόσμου.

Δείτε σε βίντεο τη τελευταία δημόσια εμφάνιση του Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, σε συνέντευξη παρουσίασης του έργου του «ΡΕΚΒΙΕΜ ΜΕ ΚΡΕΣΕΝΤΟ»

 

Η Ασημίνα Ξυροτήρη έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι:  «Έφυγε χθες από τη ζωή μία σημαντικότατη  προσωπικότητα   του  τόπου μας,  ο καθηγητής  ΘΕΜΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ .

Εξαίρετος επιστήμονας και αφοσιωμένος στους φοιτητές του  καθηγητής του ΑΠΘ και του ΕΜΠ, του οποίου χρημάτισε  και Πρύτανης.

Βαθιά πολιτικοποιημένος,  προοδευτικός με ανοιχτούς ορίζοντας στη σκέψη και τη δράση. Διανοούμενος που πάντρευε στα κείμενα και βιβλία του τις θετικές επιστήμες και την  εξέλιξη της τεχνολογίας με τις κοινωνικές και οικονομικές  συνθήκες της ζωής μας.

Τον έζησα ως καθηγητή μου της Υδραυλικής όταν ήμουν στο 4ο έτος στην  Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ στην πρώτη του ακαδημαϊκή  θητεία.

Νεότατος , με όρεξη και  φίλος με τους φοιτητές του, όπου με την καθοδήγησή του μία ομάδα φοιτητών στήσαμε το πρώτο εργαστήριο Υδραυλικής .

Παρότι που βρισκόμαστε  στην καρδιά της δικτατορίας  θυμάμαι τις συζητήσεις που κάναμε στο γραφείο του  τα απογεύματα για την  αφόρητη κατάσταση, τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και τη συμπαράστασή του στους αγώνες μας.. Αργότερα στην εξαίρετη πορεία του συζητούσα  τακτικά μαζί του.

Πολυγραφότατος ! πιο κάτω ένα βίντεο από την συνέντευξή του πέρυσι  στο κανάλι της Βουλής για τους τρεις τόμου του εμπνευσμένου έργου του,

«ΡΕΚΒΙΕΜ ΜΕ ΚΡΕΣΕΝΤΟ» Ο 3ος τόμος εκδόθηκε μόλις 2020 και είχε την καλοσύνη να μας τον αποστείλει ,πολύτιμος!

Καλό σου ταξίδι  αγαπημένε μας Καθηγητή. Τα βαθύτατα  συλλυπητήριά μου στους δικούς του».

Βιογραφικό

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος του Σπυρίδωνος και της Ελένης Γ Σισίνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Σεπτεμβρίου 1936. Είχε σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως διακεκριμένος δάσκαλος ερευνητής επί 40 χρόνια στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύζυγος του είναι η  Νίκη Πυλορώφ του Κλήνη και της Σοφίας με την οποία απέκτησαν ένα παιδί το Σπύρο, ο οποίος πήρε και το επώνυμό Σισίνης

Το 1965 εξελέγη υφηγητής της υδραυλικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκτακτος και τακτικός καθηγητής θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1975. Το ίδιο έτος εξελέγη τακτικός καθηγητής υδρολογίας και υδραυλικών έργων στη σχολή πολιτικών μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2004 αποχώρησε από το πανεπιστήμιο με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Την περίοδο 1997-2000 αναδείχθηκε πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενώ τις περιόδους 1981- 1983 και 1995-1997 πρόεδρος της σχολής πολιτικών μηχανικών.

Την περίοδο 1989 έως 1993 διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΔΕΗ. Το Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ  στον τομέα των Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Καραμανλή,  θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και συνέβαλε σημαντικά, με το πολύπλευρο έργο του, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ. ΨΗΦΙΖΕΙ • Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του • Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ: Α.Γ.ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΗΣ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Ε. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ Ι.ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Δ. ΓΚΙΝΤΙΔΗΣ ΟΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: Ν. ΛΑΓΑΡΟΣ, Ν. ΜΑΡΜΑΡΑΣ, Ν. ΚΟΖΥΡΗΣ, Π. ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ, Γ. ΚΑΚΑΛΗ, Χ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δ. ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ, Γ.ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ, Σ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ. Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕΠ: Σ. ΜΙΚΡΟΥ O ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΔΙΠ: Δ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΕΠ: Ε. ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Υ.Δ.: Δ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στην παραλία του Σουνίου το απόγευμα της Πέμπτης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας