Ωδείο Αθηνών: λαμπερή έξοδος από αφάνεια μισού αιώνα
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΠολεοδομίαΧωροταξία 13 Δεκεμβρίου 2022 Αργύρης
Εγκαινιάστηκε το έργο αποπεράτωσης και αναμόρφωσης, με νέους υπερσύγχρονους χώρους και πολιτιστικές υποδομές του Ωδείου Αθηνών. Το επίμηκες κτίριο επί της οδού Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου, του σπουδαίου μοντερνιστή αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, αφού έμεινε επι μισό αιώνα ημιτελές, παραδόθηκε ολοκληρωμένο και ανακαινισμένο στους σπουδαστές του και στο κοινό. Αποτελεί πλέον έναν ισχυρό πολιτιστικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό πόλο της Αθήνας.
Στα νέα έργα αποπεράτωσης και αναμόρφωσης του Ωδείου Αθηνών, που καλύπτουν 5300 τετραγωνικά μέτρα από τα 14.000 τετραγωνικά μέτρα της συνολικής επιφάνειας του εμβληματικού κτιρίου του Ωδείου Αθηνών περιλαμβάνονται: αίθουσες διδασκαλίας μουσικής, χορού και δραματικής τέχνης, αμφιθέατρο με τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες και υποδομές ήχου και εικόνας, που ήδη φιλοξενεί σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φουαγιέ τεχνών, σύγχρονα εξοπλισμένα στούντιο ηχογραφήσεων, βιβλιοθήκη, Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης, πολυμορφικοί χώροι εκδηλώσεων κ.α..Τα έργα αναμόρφωσης του κτιρίου χρηματοδοτήθηκαν με 7 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ 2014-2020 της Περιφέρειας Αττικής.
H τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών.
Εκκρεμότητα πενήντα ετών
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του, κλείνει οριστικά μια εκκρεμότητα πενήντα ετών, και ανασυστήνεται ως πολιτιστικός πόλος σε μια ευρύτερη γειτονιά, όπου συνυπάρχουν το Βυζαντινό Μουσείο, το Λύκειο Αριστοτέλη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Γουλανδρή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην τελετή των εγκαινίων στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών.
.
Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «λίγα είναι τα ιδρύματα με παρουσία εκατόν πενήντα και πλέον χρόνων στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας και ακόμη λιγότερα όσα διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην μουσική και θεατρική μας παιδεία» σημειώνοντας ότι «το Ωδείο Αθηνών, από την ίδρυσή του το 1871 ως σήμερα, συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του νεοελληνικού πολιτισμού».
-«Όλη αυτή η μακρά παράδοση καλλιτεχνικής προσφοράς του Ωδείου είχε ως κέλυφος, από το 1976, το εμβληματικό κτίριο που σήμερα παραδίδεται ανακαινισμένο στους σπουδαστές του και στο κοινό. Σημείο αναφοράς στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας, σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του μοντέρνου κινήματος αλλά και με επιρροές από την κλασική αρχιτεκτονική από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλο, μαθητή του ιδρυτή της σχολής του Μπάουχαους Βάλτερ Γκρόπιους, παρέμενε δυστυχώς ημιτελές, με χώρους αναξιοποίητους και δυσλειτουργικούς» σημείωσε h κα Σακελλαροπούλου και μίλησε για: «ένα κέντρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας, που επιτρέπει τη συνάντηση και αλληλεπίδραση σπουδαστών, καλλιτεχνών και κοινού και ευνοεί τη δημιουργική ώσμωση των ποικίλων εκφάνσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Τα εγκαίνια γιορτάστηκαν με συναυλία της Ορχήστρας Φιλαρμόνια και τις μικτές χορωδίες του Ωδείου Αθηνών και του ΟΤΕ, σε έργα Μανώλη Καλομοίρη, Μενέλαου Παλλάντιου, Νίκου Σκαλκώτα κ.ά. υπό την μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου
Το όραμα του Ωδείου Αθηνών
– «Σήμερα γιορτάζουμε την μερική επίλυση μίας οδυνηρής εκκρεμότητας, που στέρησε τον φορέα μας από ζωτικής σημασίας επιτέλεση του έργου του, καταδικάζοντάς τον σε μια μακρά και εσωστρεφή εκκρεμότητα», είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση εγκαινίων.
Μιλώντας για το μελλοντικό σχήμα λειτουργίας του Ωδείου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των υπό αποπεράτωση υποδομών, ο Νίκος Τσούχλος τόνισε ότι «θα είναι λιγότερο μια νέα εξέλιξη και πολύ περισσότερο η ολοκλήρωση και ευόδωση ενός προϋπάρχοντος σύνθετου πολιτιστικού οράματος, που βρίσκεται από δεκαετίες σιωπηλά αποτυπωμένο στο ίδιο το αρχιτεκτόνημα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου».
Στο όραμα αυτό, συνέχισε ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών «οι σχολές, όπως και τα πιο προσφάτως ιδρυθέντα, Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης και Κολέγιο Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, αποτελούν τους κινητήρες μιας ευρύτερης δραστηριότητας, η οποία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Η διασύνδεση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τη σύγχρονη πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα, η παροχή ευκαιριών σε νέους καλλιτέχνες, οι δημιουργικές συνέργειες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού και το ευρύτερο άνοιγμα στην πόλη, συνδυάζονται με την πρακτική αναγκαιότητα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του όλου σχήματος».
-«Είμαστε ευγνώμονες στην Περιφέρεια που σήκωσε το μεγάλο βάρος της χρηματοδότησης του έργου και στο πρόσωπο του κ. Πατούλη, όλο το ΔΣ του Ωδείου εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη γενναία στήριξη σε όλες τις φάσεις του έργου, αλλά και για την πρόθεση της να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία μας. Χωρίς την Περιφέρεια Αττικής δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Θερμά ευχαριστώ και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και προσωπικά τον Προιστάμενο της Κ. Δημήτρη Δρόση». είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών.
Ψηφιοποίηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου
Χαιρετίζοντας την τελετή των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως απόψε ανοίγει μία νέα σελίδα για έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αττικής και εξέφρασε τη συγκίνηση του που με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, κλείνει μία εκκρεμότητα δεκαετιών. «Η Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 πάνω από 60 εκ. ευρώ, για την ανάδειξη υποδομών πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους», ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής, όπως ανέφερε στην ομιλία του και ο κ. Πατούλης, ενέκρινε και την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, με στόχο τη ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου.
Σύμφωνο Συνεργασίας Περιφέρειας-Ωδείου για κοινές πολιτιστικές δράσεις
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Νίκος Τσούχλος υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών σε θέματα αναβάθμισης της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η Περιφέρεια Αττικής να μπορεί να χρησιμοποιήσει χώρους του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, για εκδηλώσεις προβολής δράσεων και γεγονότων που την ενδιαφέρουν για δέκα (10) εκδηλώσεις κατ΄ έτος, σε συνεννόηση με το τμήμα προγραμματισμού του Ωδείου Αθηνών.
Παρουσίες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λ.Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, η βουλευτής της ΝΔ Ο. Κεφαλογιάννη, ο Γ. Γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, η Γ. Γραμματέας Σύγχρονου Πολλιτισμού Ε. Δουνδουλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Δ. Νάνου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Μ. Βιδάλη και Ε. Μπαρμπαγιάννη, ιδιώτες χορηγοί, και πολλοί άλλοι.
Σχετικά Άρθρα
- Ωδείο Αθηνών: διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών
- Ωδείο Αθηνών: τι ειπώθηκε στη διημερίδα για τα κτίρια πολιτισμού και την πόλη
- Ωδείο Αθηνών: ανάπλαση 9 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης
- Τα έργα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας
- Το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών μετακόμισε σε νέο κτίριο
- EΡΓΟΣΕ: στη Β’ φάση η αναμόρφωση του Σ. Σ. Αθηνών