Οδοντωτός σιδηρόδρομος Καλαβρύτων και δίκτυο Πελοποννήσου
ΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 23 Φεβρουαρίου 2023 Αργύρης
Του Δημήτρη Παυλόπουλου*
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την Πολιτεία, τους αρμόδιους φορείς, φίλους του σιδηροδρόμου, αναπτυξιακούς, οικολογικούς και άλλους φορείς για λύσεις επαναλειτουργίας συνολικά του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου καταγράφουμε τεχνικά έργα και περιοχές φυσικού κάλους, προς υποστήριξη και ενίσχυση του σκοπού αυτού.
Η επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου είναι εφικτή και πραγματοποιήσιμη.Δείτε εδώ στο ecopress
1.Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού- Καλαβρύτων
Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο καθότι το τρένο μπορεί να περιδιαβαίνει σε κλίσεις και μέσα από περιοχές ιδιαίτερους κάλλους. Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το1889 και τα εγκαίνια έγιναν 10 Μαρτίου 1896.
Η ιδιαίτερη αυτή διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρακαι ξεκινά από το Διακοπτό, όπου ο Οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή είναι 22 χιλιομέτρων και πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι αυτής. Μαζί με το Χελμό, το φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο.
Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» προέρχεται από τα «δόντια» που έχουν οι αμαξοστοιχίες αυτού του τύπου για να τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Επομένως, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό όπου υπάρχουν μεγάλες κλίσεις στο έδαφος.
Η διαδρομή είναι 22 χιλιόμετρα και φτάνει σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το δρομολόγιο έχει διάρκεια περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Ενδιάμεση στάση αποτελεί το Μεγάλο Σπήλαιο.
Ο οδοντωτός περνά το φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.
Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά, όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.
Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν καλά νερά, όπως αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.
Πέρα από τη φυσική ομορφιά τους, τα Καλάβρύτα είναι ιστορικός τόπος και φημισμένο είναι το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό και καταγράφηκε το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για όλους αυτούς τους λόγους η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα του Διακοπτού, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων.
*Δημήτριος Παυλοπουλος, Μηχανολογος Ηλεκτρολογος, τ. Διευθυντης ΟΣΕ, τ. μελος ΔΕ ΤΕΕ, τ. μελος ΔΣ ΕΛΟΤ
Σχετικά Άρθρα
- Μετρικό δίκτυο Πελοποννήσου: διαδρομές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
- Δίκτυο Πελοποννήσου: εφικτή και αναγκαία η αναβίωση του
- Αναβίωση δικτύου Πελοποννήσου
- Σιδηροδρομική γέφυρα Μάναρη: αγέρωχη σε 127 χρόνια ζωής
- Σιδηροδρομικοί Σταθμοί μετρικού δικτύου Πελοποννήσου
- Σταθμός Πελοποννήσου: πολιτιστικός πολυχώρος για το σιδηρόδρομο