ecopress
Τα βήματα,  που έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια και τις αλλαγές, που φέρνουν στο έργο του μηχανικού τα νέα ψηφιακά έργα που υλοποιεί... Οι αλλαγές στο έργο του μηχανικού, με τα νέα ψηφιακά έργα του ΤΕΕ

Τα βήματα,  που έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια και τις αλλαγές, που φέρνουν στο έργο του μηχανικού τα νέα ψηφιακά έργα που υλοποιεί το ΤΕΕ, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των φακέλων των πολεοδομιών σε όλη τη χώρα και τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για το 70% της χώρας παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Το ΤΕΕ, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, χαράζει δρόμους που οδηγούν τη χώρα στην ανάπτυξη, πολεμώντας τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, με σύμμαχο τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας», τονίζει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Στο άρθρο του με τίτλο «το ΤΕΕ πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή εποχή», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Real News»  ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Χώρα αλλάζει με εκπληκτικό ρυθμό όσον αφορά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σε αυτή την τεράστια αλλαγή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ήταν και είναι πρωτοπόρο και πρωταγωνιστεί σε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Για να είμαι, όμως, κατανοητός, θα περιγράφω με συγκεκριμένα παραδείγματα το πού ήμασταν και το πού βρισκόμαστε σήμερα. Το 2010, ένας μηχανικός, για να δηλώσει για τακτοποίηση έναν ημιυπαίθριο χώρο, έπρεπε να πάει στις 05:00 τα ξημερώματα έξω από την πολεοδομία και να γράψει το όνομά του σε λίστα προτεραιότητας, για να καταφέρει να κάνει τη δουλειά του 09:00-14:00 που θα ήταν ανοιχτή η πολεοδομία. Από το 2018 ο μηχανικός μπορεί να καταθέσει φάκελο οικοδομικής άδειας ηλεκτρονικά (προφανώς όλο το 24ωρο) και να κάνει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να πάει στην πολεοδομία.

Αυτή τη στιγμή, το ΤΕΕ εκτελεί έργα όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των φακέλων των πολεοδομιών σε όλη τη χώρα και τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για το 70% της χώρας, που θα έχουν μέχρι το 2030 το παρακάτω αποτέλεσμα:

– Ένας μηχανικός θα μπορεί να είναι στην Αλάσκα, να βρίσκει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για την αδειοδότηση κάνοντας ένα κλικ στο ακίνητο που τον ενδιαφέρει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και αμέσως να εκδίδει την οικοδομική άδεια για μία κατοικία, ένα ξενοδοχείο ή μία βιομηχανία ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή.

Η αλλαγή από την περίπτωση του πρώτου παραδείγματος στην περίπτωση του τελευταίου παραδείγματος είναι εξωπραγματική, αλλά θα επιτευχθεί με απόλυτη βεβαιότητα.

Προφανώς, η περιγραφή μου είναι απλοποιημένη, για να είναι κατανοητή από οποιονδήποτε αναγνώστη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις και φυσικά ο δρόμος επιτυχίας τέτοιων τεράστιων μεταρρυθμίσεων δεν είναι καθόλου εύκολος.

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι το ΤΕΕ, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, χαράζει δρόμους που οδηγούν τη χώρα στην ανάπτυξη, πολεμώντας τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, με σύμμαχο τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας.

Η σημερινή εποχή, παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες, είναι εποχή ευκαιριών για όλους, εφόσον εργαζόμαστε όλοι προς το κοινό καλό με μεθοδικότητα και ταχύτητα. Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα, γιατί εποχές με τόσους πολλούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης δε θα υπάρχουν πάντα, ούτε θα μας περιμένουν για πάντα μέχρι να τους απορροφήσουμε.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας