ecopress
Του Γιάννη Ζολώτα, Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ενεργειακής Εξοικονόμησης You Save Energy energy@yousave.gr Οι καταιγιστικές «προσφορές», «εκπτώσεις» και κάθε είδους παροχές, με τις οποίες οι... Οι παγίδες στις «εκπτώσεις» και «προσφορές» παρόχων ενέργειας

Του Γιάννη Ζολώτα, Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ενεργειακής Εξοικονόμησης You Save Energy

energy@yousave.gr

Οι καταιγιστικές «προσφορές», «εκπτώσεις» και κάθε είδους παροχές, με τις οποίες οι πάροχοι ενέργειας  κατακλύζουν τους καταναλωτές την εποχή της ενεργειακής ακρίβειας,  υποσχόμενοι  «φθηνούς λογαριασμούς» ηλεκτρικού ρεύματος, «χωρίς δεσμεύσεις και εκπλήξεις» … είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Σε πολλές περιπτώσεις κρύβουν παγίδες και είναι από παραπλανητικές έως απολύτως ψευδείς.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές και τι να προσέξουν πριν επιλέξουν πάροχο ενέργειας.

Τι τρέχει λοιπόν με το ρεύμα:

-Αγνοήστε κάθε προσφορά που έχει μέσα τη λέξη ΕΚΠΤΩΣΗ!

Ειδικά δε αυτές που έχουν και πίεση χρόνου, του τύπου: «Μόνο για ένα εικοσιτετράωρο» …

Ότι έκπτωση και να σας υποσχεθούν: 45%, 47%, 50% και ότι διαβάσετε για «επιβράβευση συνέπειας», αγγίζει τα όρια της παραπειστικής διαφήμισης.

ΝΑΙ, υπάρχει έκπτωση στην αρχική τιμή κιλοβατώρας. Ποιος ορίζει όμως την «αρχική» τιμή; Ο ίδιος ο πάροχος. Άρα ότι έκπτωση κάνει στην αρχική έχει αξία, που θα την αποκαλούσα: …«marketing».

Όμως αυτό ΔΕΝ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και εξηγώ: Όταν ο πάροχος μπορεί ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (που σύμφωνα με τη ΡΑΕ, έπρεπε να είναι ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ!), να μετακυλήσει όλο το κόστος του, στον καταναλωτή, τότε να την βράσω την έκπτωση!

Παράδειγμα: αρχική τιμή κιλοβατώρας €0,11 με έκπτωση 50% γίνεται €0,055 …ωραία λες εσύ ο καταναλωτής και μετά βλέπεις «συν αναπροσαρμογή» €0,24 – καλά διαβάσατε! εικοσιτέσσερα σεντς!

Ήτοι τα πεντέμισι σεντς (€0,055) γίνονται εικοσιεννέα και μισό (€0,295) η κιλοβατώρα!!! (Μείον την παροχή της κυβέρνησης που κάτι είναι αλλά στην πράξη δεν αρκεί για να μην πάθεις εγκεφαλικό)

-Υπάρχουν ακόμη δύο τρυκ των εταιρειών για να επιτύχουν πωλήσεις:

Το ένα υπόσχεται «χωρίς εκπλήξεις» – ψευδώς!

Διαβάζεις δε «Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής!»

Διαβάζει κανείς πιο προσεκτικά και βλέπει ότι ο συγκεκριμένος πάροχος, απλά πουλάει το ρεύμα στην ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ (αυτήν που εκείνος αγοράζει την εκάστοτε στιγμή, όποια και αν είναι αυτή)! Μετά προσθέτει ένα μικρό όφελος διαχείρισης και ο καταναλωτής, δηλαδή εσύ, πιστεύεις ότι έχεις κλείσει σταθερή τιμή! Οι εκπλήξεις σε αυτήν την περίπτωση είναι …προδιαγεγραμμένες!

Το πιο «τίμιο» πρόγραμμα, είναι αυτό που προσφέρουν κάποιοι σε «σταθερή τιμή»! Προσοχή κι εδώ πρέπει να κάνετε συγκρίσεις!

Η σταθερή τιμή διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από πάροχο σε πάροχο. Η προσφορά αυτή είναι τίμια γιατί εδώ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ρεύματος που πληρώνουμε όλοι.

Αλλά και εδώ κρύβονται δυο ακόμη «παγίδες»:

1) το πάγιο! Αυτό συνήθως είναι αρκετά μεγάλο και είναι υπολογισμένο ανά μήνα (και όχι στο τετράμηνο, όπως αυτό που πληρώνατε μέχρι τώρα). Οπότε πρέπει να επιμερίζεται το ποσό αυτό στις κιλοβατώρες που καταναλώνετε τον μήνα!

Παράδειγμα: σταθερή τιμή δεκαοχτώ σεντς (€0,18) η κιλοβατώρα συν 10€ πάγιο/μήνα. Αν έχετε κατανάλωση 500 κιλοβατώρες, τότε 10/500=0,02€ Άρα στην πράξη πληρώνετε είκοσι σεντς (€0,20) την κιλοβατώρα (και όχι δεκαοχτώ).

2) η δεύτερη παγίδα αφορά το κρατικό βοήθημα – ΠΟΥ σε αυτή την περίπτωση ΤΟ ΧΑΝΕΤΕ! Κοινώς το καρπούται ο πάροχος! Μην πάει τσάμπα η κυβερνητική εξαγγελία…

Σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, οι εταιρίες πάροχοι, θα έπρεπε να μάς ενημερώσουν εγκαίρως για το μονομερές σπάσιμο του συμβολαίου μας, για να αποφασίσουμε τι θα πράξουμε. Αν βέβαια το είχαν κάνει αυτό, σήμερα θα είχαν πτωχεύσει …όλες! Εκεί πλέον θα ήμασταν σε «αχαρτογράφητα νερά». Ίσως να τις έσωζε η κυβέρνηση με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, ίσως όχι. Ίσως να είχαμε νέες Energa και Hellas Power, ποιος ξέρει.

Προσέξτε επίσης τις μαζικές αγωγές κατά των παρόχων – να βρείτε σοβαρά δικηγορικά γραφεία, που γνωρίζετε ή έχετε συστάσεις, διότι και εκεί υπάρχει μπόλικη λέρα.

Και μια σκέψη «μπόνους»: αν ο πάροχος μπορεί έτσι απλά να μετακυλήσει το κόστος του, τότε αλήθεια, πώς χάνει; Έτσι γίνομαι κι εγώ πάροχος!

Κοινώς: Επιχειρηματικότητα χωρίς ρίσκο. Μόνο στην Ελλάδα…

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν επιλέξουμε πάροχο ενέργειας:

1)Ευέλικτο πρόγραμμα ή σταθερό; (Προσοχή κάποια προγράμματα «χονδρικής», ΔΕΝ είναι σταθερής τιμής)

1α) Δείτε την τιμή της κιλοβατώρας με σχετική αδιαφορία αν πρόκειται για ευέλικτο πρόγραμμα. Αν αφορά σταθερή τιμή, προσέξτε τι γίνεται αν υπάρχει όριο κατανάλωσης, ή αλλαγή κόστους από κάποιο όριο και πάνω (πχ. 2.000 KWh)

2) Ελέγξτε προσεκτικά το πάγιο. Συνήθως το παλιό πάγιο αφορούσε 4 μήνες. Τώρα είναι ανά μήνα. Δείτε τι ήταν το παλιό. Κάντε αναγωγή στο μήνα. Υπολογίστε νέο πάγιο μείον παλιό δια κατανάλωσης, ώστε να καταλάβετε την κρυφή χρέωση.

3) Δείτε τη διάρκεια & τη δέσμευση. Σε συνδυασμό με τη διάρκεια, εξετάστε την ποινή πρόωρης αποχώρησης.

4) Ρωτήστε τι γίνεται η κρατική επιχορήγηση σε κάθε περίπτωση.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας