ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το υπουργείο Περιβάλλοντος μεταθέτει για μία ακόμη φορά την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε να αποσυνδεθεί έστω χρονικά, η υποβολή... Οι πυρκαγιές «έκαψαν» και την πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το υπουργείο Περιβάλλοντος μεταθέτει για μία ακόμη φορά την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε να αποσυνδεθεί έστω χρονικά, η υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων με παράβολο των 250 ευρώ από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Με νέα δήλωση του,  ο Κωνσταντίνος Αραβώσης γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, ανακοινώνει ότι η έναρξη υποβολής αιτήσεων τακτοποίησης  για τα δασικά αυθαίρετα σε οικιστικές πυκνώσεις θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο, δίνοντας το μήνυμα ότι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλάζουν τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δασικά αυθαίρετα.

Ο γενικός γραμματέας Δασών, αφού ψηφίστηκε τον Ιούλιο στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση εξάμηνης λειτουργίας της πλατφόρμας έως 31 Δεκεμβρίου 2022, είχε ανακοινώσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων από τις αρχές Αυγούστου ενώ ακολούθησαν δηλώσεις του ίδιου, που μετέθεταν το άνοιγμα της πλατφόρμας από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Γιατί τρενάρει η πλατφόρμα  

Οι νέες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του ecopress, που παρουσίασε τους πέντε λόγους για τους οποίους τρενάρει το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας, αναφέροντας τις τεχνικές δυσκολίες λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων παράλληλα με τον προς διεκπεραίωση μεγάλο όγκο υποθέσεων του Κτηματολογίου, τον αρνητικό αντίκτυπο της επιχείρησης τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων παράλληλα με τις πολλές και  μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις αντιδράσεις δασολόγων και οικολόγων αλλά και την εξέλιξη της επιχείρησης τακτοποίησης 1 εκατ. δασικών ακινήτων, σε συνδυασμό με τις εκλογικές εξελίξεις.

Μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Συγκεκριμένα παρατείνεται για τις αρχές Νοεμβρίου η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, ώστε  να ξεκινήσει η διαδικασία αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δασών Κων/νου Αραβώση στην «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» της 4ης  Σεπτεμβρίου 2022 και στη δημοσιογράφο Μαρίνα Ξυπνητού «η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον έτοιμη, καθώς ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και θα λειτουργήσει μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου».

Ερωτηθείς για τον όγκο των αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα κατατεθούν, γενικός γραμματέας Δασών διευκρίνισε πως «τουλάχιστον 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση». Τα υπό «αμφισβήτηση» στρέμματα ανέρχονται περί τα 300.000, εκ των οποίων τα 115.000 βρίσκονται στην Αττική.

Νέα ρύθμιση για το εξάμηνο

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 6 μήνες, ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση υπαγωγής με παράβολο των 250 ευρώ και να εξασφαλίσουν -υπό προϋποθέσεις- την αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.  Δεδομένου ότι έχει θεσμοθετηθεί, εξάμηνη λειτουργία της πλατφόρμας, με καταληκτική προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2022 για να καλυφθούν οι τουλάχιστον μισοί μήνες, που αποφασίστηκε η πλατφόρμα να  μην είναι ανοιχτή, θα γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση, παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας εξάμηνης λειτουργίας της πλατφόρμας στη νέα χρονιά.

Σημειώνεται ότι η εξάμηνη λειτουργία της πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, θεσμοθετήθηκε με το πρόσφατο νόμο 4964/2022 (ΦΕΚ, τεύχος Α΄, αρ. φύλλου 150 της 30ης  Ιουλίου 2022). Αυτό έγινε  έναν χρόνο μετά τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας της, με κοινή υπουργική απόφαση  των υπουργείων ΠΕΝ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ τεύχος Β¨, αρ. φύλλου 3253 της 22 Ιουλίου 2021) και δύο χρόνια από τη θεσμοθέτηση της, με το νόμο 4685/2020.

Τα βήματα και οι «παγίδες» της τακτοποίησης

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις οικιστικές πυκνώσεις, στη διεύθυνση: «Υποβολή Αιτήσεων Υπαγωγής στo άρθρο 55 του ν. 4685/2020 (Οικιστικές πυκνώσεις)» της Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταθέσουν αίτηση με πέντε συνολικά δικαιολογητικά και παράβολο ύψους 250 ευρώ.

Ακολουθεί διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης υπαγωγής. Παράλληλα προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ακρίβεια των στοιχείων, που θα δηλώνονται  και «καμπάνες» για όσους δεν κάνουν δηλώσεις με αληθινά στοιχεία. Στην εξέλιξη της διαδικασίας θα πετύχουν την οριστική νομιμοποίησή τους εκείνα τα ακίνητα για τα οποία θα επιβεβαιωθεί από την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πως δεν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων.

Σχετικά ο  γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά  στο ecopress   στο τέλος Ιουλίου 2022 ότι:  «ανοίγει η  – πολυαναμενόμενη – πλατφόρμα του κτηματολογίου και δίδεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του έτους 2022 προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των κατοικιών που βρίσκονται σε οικισμούς, οι οποίοι υπάρχουν εντός εκτάσεων δασικού χαρακτήρα (Οικιστικές πυκνώσεις Ν4685/ 2020). Επιπλέον, αναστέλλονται τα καταλογισμένα πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί για τα εν λόγω αυθαίρετα κτίσματα».

Σημειώνεται ότι για όσες περιπτώσεις ιδιοκτητών κριθεί από τις επιτροπές των Δασικών Υπηρεσιών, που θα εξετάσουν τις αιτήσεις, ότι μπορούν να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια θα καταβάλουν πρόστιμο, το οποίο θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα καταγράψουν τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και θα περιληφθούν σε Προεδρικό Διάταγμα. Το πρόστιμο νομιμοποίησης θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάσει της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου.

Σε περίπτωση που προκύπτει, έπειτα από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, ότι η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που τυχόν έχει καταβάλει. Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.

Πως θα γίνει η αίτηση και τι ισχύει για τακτοποίηση

Πως θα γίνει η τακτοποίηση με παράβολο και πέντε δικαιολογητικά -Τι πετυχαίνουν οι ιδιοκτήτες – Τι ισχύει για δειγματοληπτικοί ελέγχους και τις «καμπάνες» για αναληθή στοιχεία-  Τι θα κάνουν τα Δασαρχεία και ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου- Ποιοι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και ποιοι  έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης δείτε εδώ στο ecopress

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας