ecopress
Εγκαινιάστηκαν, οι Σταθμοί Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό Μαγνησίας και στην Αταλάντη Φθιώτιδας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι  τιμές,... Οι τιμές και οι υπηρεσίες στους νέους σταθμούς στάθμευσης φορτηγών

Εγκαινιάστηκαν, οι Σταθμοί Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό Μαγνησίας και στην Αταλάντη Φθιώτιδας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι  τιμές, που ισχύουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους οδηγούς στη διάρκεια της στάσης και ανάπαυσής τους.

Οι νέες υποδομές είναι μέρος του έργου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή τεσσάρων ασφαλών και προστατευμένων χώρων στάθμευσης φορτηγών, κατά μήκος των Αυτοκινητοδρόμων της χώρας, το οποίο εντάχθηκε στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη – CEF».

Οι χώροι στάθμευσης διαθέτουν, μεταξύ άλλων, χώρους ανάπαυσης και αποδυτήρια για τους οδηγούς, δωρεάν WiFi και χρήση τηλεόρασης, εύκολη πρόσβαση σε εστίαση και πρατήρια καυσίμων, καθώς και εγκαταστάσεις ασφαλείας, με συστήματα 24ωρης παρακολούθησης.

Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» κατασκεύασε δύο χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων στο Αερινό, με 36 θέσεις στάθμευσης φορτηγών και στον εξωτερικό χώρο επιπλέον 20 θέσεις στάθμευσης ΙΧ και δύο λεωφορείων ανά κατεύθυνση. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 3,7 εκ. ευρώ. Εξ αυτού, τα 2,6 εκατ. ευρώ καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,1 εκατ. ευρώ από την Εταιρεία.

Η Νέα Οδός Α.Ε. κατασκεύασε δύο χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων στα ΣΕΑ Αταλάντης, αμφίπλευρα του Αυτοκινητοδρόμου, με 24 θέσεις συνολικά, καθώς και στα ΣΕΑ Επισκοπικού, στα Ιωάννινα, αμφίπλευρα του αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός, με 21 θέσεις. Το συνολικό κόστος του έργου ξεπέρασε τα 3,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 750.000 ευρώ από τη Νέα Οδό Α.Ε.

Η χρήση των παροχών στους σταθμούς γίνεται είτε επί τόπου, με έκδοση εισιτηρίου από αυτόματο μηχάνημα, είτε μέσω κράτησης από την ειδική πλατφόρμα «E-Service Platform».

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναπτύχθηκε από το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τιμές και οι υπηρεσίες στο Αερινό Μαγνησίας

Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» ανακοίνωσε τις τιμές, που ισχύουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους οδηγούς.  Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, ξεκινά η επίσημη λειτουργία και οι οδηγοί των φορτηγών θα απολαμβάνουν, σε ανταγωνιστικές τιμές, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στη διάρκεια της στάσης και ανάπαυσής τους, παράλληλα με προστασία και ασφάλεια για τους ίδιους, τα οχήματα και τα εμπορεύματα που μεταφέρουν.

Με πιστοποίηση επιπέδου ασφαλείας Silver, οι Χώροι Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό Μαγνησίας διαθέτουν περίφραξη, φωτισμό και σήμανση, ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο και σύστημα 24-ωρης παρακολούθησης.

Και στις δύο κατευθύνσεις, προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκησε μια συνολική έκταση  18.000 μ2 , διατίθενται:

  • 36 θέσεις ασφαλούς στάθμευσης φορτηγών (9 θέσεις για φορτηγά ψυγεία) με σύστημα κρατήσεων, μπάρα εισόδου / εξόδου και αυτόματα ταμεία πληρωμής
  • Χώρος ανάπαυσης μετραπεζοκαθίσματα, τηλεόραση,Wi-Fi, αυτόματους πωλητές σνακ, ροφημάτων, ψύκτη νερού κλπ.
  • Τουαλέτες και μπάνια (ανδρών / γυναικών)
Χώροι Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό Μαγνησίας
Χρεώσεις
Διάρκεια Κόστος (€)*
0-30 λεπτά Δωρεάν
30-60 λεπτά 3 €
1-2 ώρες 6 €
2-3 ώρες 9 €
3-4 ώρες 12 €  
4 -12 ώρες 14 €
12-24 ώρες 24 €
24-48 ώρες 40 €
* Στις χρεώσεις συμπεριλαμβάνεται η χρήση του προστατευμένου ασφαλούς χώρου στάθμευσης, η χρήση όλων των εγκαταστάσεων και Wi-Fi

Οι Ασφαλείς Χώροι Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό είναι ακόμη μια ενέργεια της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με παράλληλη προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ποιότητας στους επαγγελματίες οδηγούς.

 Δηλώσεις

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Οι σταθμοί αυτοί αντιμετωπίζουν ένα ουσιώδες πρόβλημα: την έλλειψη ασφαλών και προστατευόμενων χώρων στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Συνεπώς, με τη λειτουργία τους, παρέχεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες οδηγούς να κάνουν το προβλεπόμενο διάλειμμά τους σε χώρους που διαθέτουν αξιοπρεπείς υποδομές ανάπαυσης, αλλά και σύγχρονες υπηρεσίες.

Η ανάπαυση των αυτοκινητιστών, άνθρωποι που κάνουν ένα απαιτητικό, επικίνδυνο και κουραστικό επάγγελμα, όπως και η οργανωμένη στάθμευση των βαρέων οχημάτων, είναι δυο παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Πρόκειται για μια επένδυση ουσίας, η οποία αναβαθμίζει τον οδικό χάρτη της χώρας. Ένα έργο που αποδεικνύει ότι το Υπουργείο έχει τη βούληση, αλλά και την τεχνογνωσία, να συνεργάζεται τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τους επιστημονικούς φορείς, στην υλοποίηση έργων και την εισαγωγή τεχνολογιών, που βελτιώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους χρήστες του εθνικού μας οδικού δικτύου».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος σημείωσε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε δύο έργα τα οποία αποδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί με συνέπεια και συνέχεια δράσεις για την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών και τη βελτίωση της ασφάλειας των οδικών μετακινήσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από την πρώτη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.

Η δημιουργία των χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων, που παραδίδουμε σήμερα στο Αερινό και στην Αταλάντη ξεκίνησε το 2020. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε κατά κύριο λόγο με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εντάξαμε την κατασκευή των Σταθμών αυτών στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών οδηγών βαρέων οχημάτων. Ένα μέρος του κόστους καλύφθηκε από ιδιώτες (τη «Νέα Οδός Α.Ε.» και «την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»).

Με τους νέους Σταθμούς Στάθμευσης που ολοκληρώσαμε, καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα σε χώρους ασφαλούς και προστατευόμενης στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ασφάλειας κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου».

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας