ΟΗΕ: Πέντε βασικοί περιβαλλοντικοί στόχοι αξιολόγησης της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
ΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 16 Ιουλίου 2018 Αργύρης
Η Ελλάδα συμμετέχει στην «Ατζέντα 2030» και για το λόγο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος θα βρεθεί από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στη Νέα Υόρκη, όπου θα γίνει η εθελοντική αξιολόγηση προόδου των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία και θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη Δημοκρατία και την αναζωογόνηση της διακυβέρνησης.
Οι πέντε βασικοί περιβαλλοντικοί στόχοι στους οποίους θα αξιολογηθεί η Ελλάδα είναι :
- η βιώσιμη διαχείριση νερού,
- η πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά,
- οι βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις,
- η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση που συνδέεται με την κυκλική οικονομία και
- τα απόβλητα και η διαχείριση και προστασία της βιοποικιλότητας.
Η πρόοδος των θεμάτων
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Φάμελλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σ’ αυτούς. Για τους πέντε βασικούς στόχους της αξιολόγησης ο αν ΥΠΕΝ σημείωσε ότι:
Σχετικά με τους υδάτινους πόρους, η χώρα μας θα παρουσιάσει πρωτίστως την εξαιρετική ποιότητα πόσιμου νερού, με παγκόσμια πρωτιά για το 2018, αλλά και των θαλασσών μας, καθώς και τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στα θέματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθούν αποχετεύσεις και βιολογικοί για όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων και μια νέα πολιτική για την τιμολόγηση και την ανάλυση κόστους νερού, που στοχεύει στη μείωση των απωλειών, στη μείωση του κόστους για όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης στην Ελλάδα και στη δημιουργία ενιαίου κοινωνικού τιμολογίου νερού, καθώς και μέχρι και μηδενικού τιμολογίου για όσους έχουν οικολογική κατανάλωση νερού.
Για την ενέργεια, βασικοί μας στόχοι είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, φτάνοντας στο 50% το 2030, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, με ένα θεσμικό πλαίσιο καινοτόμο και πρωτοπόρο και για την Ευρώπη. Μετά την επιτυχή πρόσφατη ένταξη 13.500 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», σχεδιάζουμε το «Εξοικονομώ» για τα δημόσια κτίρια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Για τον στόχο των βιώσιμων πόλεων, ολοκληρώσαμε την κύρωση και το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, προχωράμε Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες και έχουμε χρηματοδοτήσει 160 δήμους για τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενώ αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου.
Ο επόμενος τομέας που γίνεται μεγάλη προσπάθεια είναι αυτός της κυκλικής οικονομίας, όπου πλέον ολοκληρώσαμε την εθνική στρατηγική και τη διυπουργική γραμματεία, έναν νέο νόμο ανακύκλωσης, με διπλάσιους πόρους, χρηματοδοτήσεις 1,2 δισ. ευρώ για έργα αποβλήτων, την επιτυχή υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ για τα απορρίμματα στον «Κλεισθένη Ι» και την υλοποίηση της χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων από τους ΟΤΑ από το 2018.
Στα θέματα βιοποικιλότητας, ολοκληρώσαμε την οριοθέτηση των περιοχών Natura 2000 για όλη την Ελλάδα, ψηφίσαμε έναν νέο νόμο για Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών, εκπονούνται για όλη την Ελλάδα οι Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης και εγκρίθηκε ένα νέο καινοτόμο έργο LIFE για τη Φύση ύψους 17 εκατ. ευρώ.
Προσδοκίες
Απαντώντας στο ερώτημα «τη Δευτέρα θα βρεθείτε στη Νέα Υόρκη στο ανώτατο πολιτικό φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ και για την εθελοντική αξιολόγηση της προόδου που σημείωσε η Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τι περιμένουμε από την αξιολόγηση αυτή;» ο Σ. Φάμελλος είπε:
-“Πρώτα απ’ όλα, περιμένουμε η χώρα μας να τα πάει καλά, όπως διεκδικήσαμε για όλα τα μεγάλα ζητήματα που διαπραγματευτήκαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, περιμένουμε να αποτελέσει αυτό μια επιτυχία στην περιβαλλοντική διπλωματία της Ελλάδας και υποστήριξη στην ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να ενσωματωθούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και στη χώρα μας και παγκόσμια. Για μας οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2030 αποτελούν τη βάση για την αναζωογόνηση των αρχών της δημοκρατίας και της ανοιχτής υπεύθυνης διακυβέρνησης, ουσιαστικά για μια πολιτική χωρίς αποκλεισμούς.
Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, αλλά και την επιβίωση του πλανήτη. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο πολιτικό υπόβαθρο για μια νέα συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι για μας σημαντικό το ότι η Ευρώπη έχει αναγνωρίσει πως αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό της κείμενο”.
Σχετικά Άρθρα
- Εκπροσώπηση της Βουλής στον ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
- ΥΠΕΝ: δίκτυο Δήμων για κλιματικά ουδέτερες- έξυπνες πόλεις
- Μαρίνα Φλοίσβου: δημοσίευσε την ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης
- Νέο πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο
- ΣΕΠΟΧ: ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων 2023
- ΣΕΠΟΧ: ανακοίνωση για τον «Αστικό Οκτώβρη 2022»