ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Εκδηλώνεται ο κίνδυνος να «παγώσει» η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος αυθαιρέτων η είσπραξη προστίμων και γενικότερα η οικοδομική επενδυτική και... Οικοδομικές άδειες: πολεοδομική καραντίνα στους μισούς Δήμους της χώρας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Εκδηλώνεται ο κίνδυνος να «παγώσει» η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος αυθαιρέτων η είσπραξη προστίμων και γενικότερα η οικοδομική επενδυτική και πολεοδομική δραστηριότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας, που δεν διαθέτουν δική τους Πολεοδομία.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έληξε η μεταβατική προθεσμία, που είχε οριστεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΝ στους Δήμους, να συστήσουν και να λειτουργήσουν δικές τους Υπηρεσίες Δόμησης, χωρίς οι Δήμοι να έχουν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη απαίτηση.

Δείτε εδώ στο ecopress: νέο ρεπορτάζ τι θα γίνει για 164 Δήμους που δεν έχουν πολεοδομίες

Στον αέρα αδήλωτα τετραγωνικά και δωρέες

Σε αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα στις κατασκευές αλλά και η δεύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί για τα αδήλωτα τετραγωνικά και τις δωρεάν μεταβιβάσεις ακινήτων για έως 800.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς για την ολοκλήρωση αυτών των ρυθμίσεων είναι προαπαιτούμενη η πολεοδομική διεκπεραίωση τους.

Κλείνουν τα γκισέ

Ο τεχνικός κόσμος είναι ανάστατος, διαπιστώνοντας ότι στα μεγάλα προβλήματα πρόσβασης και εξυπηρέτησης των υποθέσεων, που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί λόγω των συνθηκών της πανδημίας τους πολλούς τελευταίους μήνες από τις ΥΔΟΜ προστίθεται τώρα, προδιαγεγραμμένα για τους αρμόδιους που έπρεπε να έχουν ήδη δράσει και απρόσμενα για τους ίδιους, που δίνουν άνιση μάχη με τις πολεοδομικές αντιξοότητες, άλλο ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα:

-Άρχισαν ήδη κλείνουν τα γκισέ της εξυπηρέτησης στις Πολεοδομίες για οικοδομικές άδειες, εγκρίσεις και κάθε είδους πολεοδομικές υποθέσεις, που αφορούν σε Δήμους εκτός της έδρας των ΥΔΟΜ. Τα προβλήματα άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται και καθημερινώς να διογκώνονται. Οι ΥΔΟΜ σταματούν να εξυπηρετούν υποθέσεις διοικητικής υποστήριξης για υποθέσεις άλλων Δήμων, τονίζοντας προς τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς ότι δεν τους καλύπτει ο νόμος, καθώς η προθεσμία για αυτή την υποχρέωση τους έληξε.

Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι πολλοί από τους Δήμους, όπως για παράδειγμα ο Δήμος της Αθήνας άρχισαν ήδη να αποσύρουν από τις ΥΔΟΜ υπαλλήλους που είχαν διαθέσει για τη διοικητική υποστήριξη άλλων Δήμων για την κάλυψη αναγκών άλλων υπηρεσιών τους.

Γνωρίζουν στα υπουργεία

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης ότι γνωρίζουν το πρόβλημα στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΝ και ετοιμάζονται ρυθμίσεις,  χωρίς να είναι γνωστά η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί και το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της εφαρμογής τους.

Πολεοδομική καραντίνα 

Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το πρόβλημα είναι άμεσο για τους μισούς Δήμους της χώρας, καθώς 168 Δήμοι διαθέτουν ΥΔΟΜ, που εξυπηρετεί και άλλες περιοχές και 164 Δήμοι δεν έχουν δική τους ΥΔΟΜ, ούτε έχουν συστήσει μέχρι τώρα. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ, καθώς οι Δήμοι χωρίς ΥΔΟΜ καλύπτουν περιοχές με μεγάλη οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα, που τώρα «παγώνει». Χαρακτηριστικά  και σχηματικά επισημαίνουν τεχνικοί παράγοντες ότι «στην Αττική,  που λειτουργούν σε περίπου 15 έδρες Δήμων ΥΔΟΜ, αυτό σημαίνει ότι για τους άλλους περίπου 30 Δήμους ότι μπαίνουν σε οικοδομική και πολεοδομική καραντίνα»!

Ζητούνται λύσεις

Υπάρχει νομοθετική υποχρέωση από το 2010 όλοι οι Δήμοι να συστήσουν και να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αρμοδιότητες, που τους έχουν εκχωρηθεί στον έλεγχο αυθαιρέτων κατασκευών, την είσπραξη προστίμων και στην έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλων σχετικών υποθέσεων.

-«Έχουν προηγηθεί συνολικά επτά παρατάσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης υποχρέωσης των Δήμων, οι οποίες δίνονταν κάθε φορά με νομοθετική ρύθμιση πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Αυτή τη φορά έληξε η προθεσμία στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 χωρίς κανένας Δήμος από αυτούς που δεν διέθεταν να έχει στο μεταξύ συστήσει δική του ΥΔΟΜ και εκδηλώνεται μεγάλο πρόβλημα για το έργο των μηχανικών, τη λειτουργία των ΥΔΟΜ και γενικότερα την οικοδομική δραστηριότητα»,  επισημαίνει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).

«Οι μηχανικοί είναι ανάστατοι, το πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα και απαιτούνται άμεσες ενέργειες όχι μόνον για την ομαλή συνέχιση της οικοδομικής και πολεοδομικής δραστηριότητας αλλά και για να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα που ήδη υπάρχουν», σημειώνει ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ). Ο ίδιος λέει ότι η πρόταση του είναι να στελεχωθεί άμεσα με τουλάχιστον 50 εξειδικευμένους μηχανικούς και λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή έκδοση των αδειών το έργο των τοπικών ΥΔΟΜ για όλη τη χώρα,  να αναλάβει η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του ΥΠΕΝ, που ήδη έχει θεσμοθετηθεί. Αναφέρει επίσης ότι η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του ΥΠΕΝ σε άμεση συνεργασία με την ΔΟΑΚΑ και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν και θέματα πολυνομίας και πολλών διαφορετικών ερμηνειών, που αποτελούν διαρκές πρόβλημα για την έγκαιρη και ορθή διεκπεραίωση των πολεοδομικών υποθέσεων.

Αναγκαίες προσλήψεις μηχανικών

Οι πρόεδροι ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ και ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι η επίλυση του προβλήματος σε κάθε περίπτωση απαιτεί στελέχωση των υπηρεσιών και νέες προσλήψεις μηχανικών, που βεβαίως είναι η βασική αιτία για το νέο πολεοδομικό μπλακάουτ που εκδηλώνεται.

Ο κ Πετρόπουλος υπολογίζει ότι με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις τεχνικών ειδικοτήτων μηχανικών που προβλέπει ο νόμος για την στελέχωση των ΥΔΟΜ σε όλους τους Δήμους της χώρας απαιτούνται περί τις 800 νέες προσλήψεις μηχανικών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα καθώς είναι ραγδαίες οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης παλαιών στελεχών και θα πρέπει τόσο να καλυφθούν τα νέα κενά, όσο και να υπάρχει μεταβατική περίοδος για να μεταφέρουν στους νεότερους γνώσεις και εμπειρία.  Ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει ακόμη ότι είναι σε εκκρεμότητα τα παρατηρητήρια δόμησης για τα οποία επίσης απαιτούνται νέες προσλήψεις μηχανικών και σχολιάζει ότι είναι μεγάλο πρόβλημα ότι από τα συναρμόδια υπουργεία, παρά τις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ δεν υπάρχει απάντηση πως θα αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα θέματα.

ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ

Το βάρος των αποφάσεων πέφτει στο υπουργείο εσωτερικών, που έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων. Παράλληλα λύσεις έχει προαναγγείλει και το ΥΠΕΝ.

«Στις Υπηρεσίες Δόμησης πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού», είπε πρόσφατα  στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι «το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς» και ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για την επιτάχυνση έκδοσης των αδειών και την διεκπεραίωση των πολεοδομικών υποθέσεων.

Ο κ Ταγαράς αναλυτικά σημείωσε ότι : «Άκουσα για τις Υπηρεσίες Δόμησης. Πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Και θέλω να σας πω, δεν θα προχωρήσω σήμερα σε λεπτομέρειες, ότι μελετάμε αλλαγές για αυτό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, πολύ περισσότερο που οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες. Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια 6 μόνον έχουν προστεθεί. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Και γι΄αυτό σας είπα ότι θα υπάρξουν αλλαγές, διότι αυτό δεν είναι ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχισθεί».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας