ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανοιχτό  θα μείνει δικαστικά στη διάρκεια ολόκληρου του έτους 2024 το θέμα για τα μπόνους στα ύψη και τη δόμηση των... ΣτΕ: το χρονοδιάγραμμα των τελικών αποφάσεων για τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανοιχτό  θα μείνει δικαστικά στη διάρκεια ολόκληρου του έτους 2024 το θέμα για τα μπόνους στα ύψη και τη δόμηση των κτιρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Παράλληλα συνεχίζεται η διαμάχη, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και φορέων των μηχανικών με την ΚΕΔΕ, Δήμους της Αττικής και οικολογικές οργανώσεις, ενόψει τελικών αποφάσεων από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ορίστηκαν επισήμως να εκδικαστούν σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις  στις 11 Οκτωβρίου 2024 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  οι δύο βασικές υποθέσεις, που αφορούν σε προσφυγές κατοίκων και του Δήμου Αλίμου, κατά των μπόνους του ΝΟΚ.

Εκδικάζοντας τις συγκεκριμένες προσφυγές το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε το Φεβρουάριο του 2023 δύο ξεχωριστές αποφάσεις (ΣτΕ 293/2024 και ΣτΕ 310/2024), με τις οποίες αφενός μεν τίθενται αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας για βασικές διατάξεις του ΝΟΚ αφετέρου δε, γίνονται αποδεκτά βασικά επιχειρήματα του ΥΠΕΝ που παρενέβη στις δίκες υπέρ του ΝΟΚ και τελικώς και οι δύο αποφάσεις του Τμήματος του ΣτΕ παραπέμπουν να κρίνει τη συνταγματικότητα η μη των βασικών διατάξεων του ΝΟΚ(ν.  4067/2012), η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πολεοδομική αβεβαιότητα έως το 2025

Νομικοί και τεχνικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εφόσον γίνουν κανονικά στις 11 Οκτωβρίου 2024 οι «δίκες του ΝΟΚ» στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα καθαρογραφούν και θα εκδοθούν οι τελικές αποφάσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025 , χωρίς να αποκλείονται αναβολές η καθυστερήσεις που θα παρατείνουν την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα κρίνει οριστικά την τύχη εφαρμογής των βασικών διατάξεων του ΝΟΚ για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων, εξ αντικειμένου παρατείνεται το καθεστώς ανασφάλειας δικαίου στην πολεοδομική νομοθεσία. Παράλληλα συνεχίζονται οι επιπτώσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα και παραμένουν στον αέρα οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με τις διατάξεις του ΝΟΚ αλλά και μπαίνει σε νέα καραντίνα η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών με το ΝΟΚ.

Φουντώνει το κύμα αντίδρασης των Δήμων

Στο μεταξύ συνεχίζεται κύμα αντιδράσεων από την ΚΕΔΕ και Δήμους της Αττικής,  οι οποίοι αποφασίζουν να μπλοκάρουν τις οικοδομικές άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ έως την έκδοση των τελικών αποφάσεων από την Ολομέλεια του ΣτΕ, υπερασπιζόμενοι το πολεοδομικό κεκτημένο των περιοχών τους.

Νέα ώθηση στις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ και των Δήμων, (μεταξύ των οποίων είναι οι Δήμοι 3Β, Αθηναίων, Αμαρουσίου, Παπάγου Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Κηφισίας και άλλοι Δήμοι των βορείων και νοτίων προαστίων) να σταματούν στις περιοχές τους τη δόμηση με τα μπόνους του ΝΟΚ έχει δώσει απόφαση του ΣτΕ η οποία  δικαιώνει πλήρως τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόφαση του δημάρχου του Δήμου 3 Β να εκδώσει εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, με απόφασή του, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την ΕΔ 72/2024 απόφασή του, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου αναστέλλει την εκτέλεση της 31984/12.4.2024 απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης αναστολής. Δείτε εδώ στο ecopress

Αυτή είναι η απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης και ύψη κτιρίων του ΝΟΚ

Οι αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ

Οι αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ στη «δίκη του ΝΟΚ» για οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου έχουν χαρακτηριστεί από έγκυρους νομικούς ως «ισορροπημένες, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» κατά την τελική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη συνταγματικότητα ή μη των κινήτρων στη δόμηση, στα ύψη των κτιρίων  του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

ΝΟΚ: βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης και τα ύψη των κτιρίων

Στις αποφάσεις του Τμήματος του ΣτΕ αναπτύσσονται στο σκεπτικό τους αιτιάσεις:

-Περί αντισυνταγματικότητας αυτοτελώς των βασικών άρθρων του ΝΟΚ για τα κίνητρα στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων, ιδίως οι διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25 του ΝΟΚ.

-Επισημαίνεται ως αντισυνταγματική η συνδυαστική και σωρευτική εφαρμογή των μπόνους του ΝΟΚ

-Ζητείται  για την εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ ειδική μελέτη ανά περιοχή,  από την οποία να τεκμηριώνεται ότι δεν επιβαρύνεται το δομημένο περιβάλλον.

-Υπογραμμίζεται ότι υπερισχύουν τα πολεοδομικά διατάγματα  με χαμηλότερους όρους δόμησης ανά περιοχή και ότι οι ρυθμίσεις του ΝΟΚ «δεν έχουν την  έννοια ότι καταργούν τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις των διαταγμάτων,  με τις οποίες καθορίζεται κατά περίπτωση το ανώτατο ύψος των κτηρίων» .

Ταυτοχρόνως η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ απορρίπτει σειρά από λόγους ακυρώσεως της προσφυγής των φορέων κατοίκων και του Δήμου Αλίμου.

Το ΥΠΕΝ υπέρ της ορθότητας του ΝΟΚ

Στη «δίκη του ΝΟΚ» ως πληρεξούσιος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρενέβη η Μαγδαληνή Καραγεώργου Πάρεδρος  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία τάχθηκε υπέρ του κύρους και της ορθότητας «της εφαρμογής κατά την έκδοση της επίμαχης άδειας, αφενός των διατάξεων των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25 του ΝΟΚ, με τις οποίες θεσπίζονται κίνητρα, υπό τη μορφή προσαύξησης του συντελεστή δόμησης ή/και του ύψους κτιρίου, για την εισαγωγή φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών κατά τη δόμησή του∙ και αφετέρου των διατάξεων του άρθρου 11 παρ. 6 περ. ιδ και ιστ, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 αρ. 28 και 38 και το άρθρο 16 παρ. 5, παρέχουν τη δυνατότητα κατασκευής εσωτερικών εξωστών (παταριών) και κλειστών εξωστών (έρκερ), χωρίς τα πρώτα (πατάρια) να θεωρούνται όροφοι και με μη προσμέτρηση του εμβαδού αμφοτέρων στο συντελεστή δόμησης».

Η ταυτότητα στις δίκες του ΝΟΚ στην Ολομέλεια

Οι δίκες στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που ορίστηκαν για τις 11 Οκτωβρίου 2024 έχουν την ακόλουθη ταυτότητα:

Ε1317/2022

Αιτών:

  1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ
  2. ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Καθ’ού:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Παρεμβαίνων:

  1. Α.Ε. “Α. ΡΟΜΒΟΣ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Θ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Ο.Ε.” με το δ.τ. “ΠΕΛΑΡΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.”
  2. ΥΠ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ε2360/2022

Αιτών:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ κ.λπ. (8)

Καθ’ού:

  1. ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  2. ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

Παρεμβαίνων:

  1. Ι.Κ.Ε.”VALUE CONSTRUCTIONS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (ΕΛ203/2023)
  2. ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΛ207/2023)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας