ecopress
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε ότι προσφεύγει κατά της νέας ρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας,  που επιτρέπει την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικούς φορείς. Σχετικές... Οικονομικό Επιμελητήριο: ανοίγει ο χορός των προσφυγών για τα κολλέγια

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε ότι προσφεύγει κατά της νέας ρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας,  που επιτρέπει την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικούς φορείς.


Σχετικές αποφάσεις έχουν λάβει τα κεντρικά όργανα διοίκησης των επιστημονικών φορέων μηχανικών, οικονομολόγων, γεωτεχνικών ενώ έχει υπάρξει συμφωνία μετώπου ΤΕΕ, ΟΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ  για κοινές  πρωτοβουλίες σε νομικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, με στόχο να μην εφαρμοστεί η επίμαχη ρύθμιση για τους αποφοίτους Κολλεγίων.

Σημειώνεται ότι με ομόθυμη απόφαση της, η κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, λεγόμενη και «Βουλή των μηχανικών» έχει επίσης αποφασίσει μεταξύ άλλων ότι εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση, ενω παράλληλα  «καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση» του Υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικούς φορείς και «δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας». Δείτε εδώ στο ecopress

ΟΕΕ

Η κεντρική διοίκηση και η συνέλευση των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να καταθέσει εκπρόθεσμη τροπολογία και να νομοθετήσει την εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων, εντός τριάντα ημερών, στους επιστημονικούς φορείς, και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποφάσισαν:

1.Να προσφύγουν νομικά ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η νομοθετική ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εγγραφή αποφοίτων με τη συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία.

2.Να πορευθούν σε κοινή δράση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για την ανατροπή της ρύθμισης και την κατάθεση κοινής πρότασης για μια νέα ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

3.Να συντονίσουν τη δράση του φορέα με τα οικονομικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.

4.Να ενημερώσουν με επάρκεια και ακρίβεια την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου για τους ψευδείς ισχυρισμούς της υπουργού ότι πρόκειται για οδηγία της ΕΕ.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος «ζητά την άμεση κατάργηση από την κυβέρνηση της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εν κρυπτώ χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα» καταλήγει η ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

ΤΕΕ/ΤΚΜ:  καταγγέλλει τη  ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταγγέλλει τη  ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικούς φορείς και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε, με νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να καταργηθούν άμεσα οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που απαξιώνουν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας.

Από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Παιδείας,  στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή, ρυθμίσεις που καταργούν την αρμοδιότητα του Τεχνικού  Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όσων σπούδασαν θέματα του επαγγέλματος του μηχανικού στην αλλοδαπή.

Η κίνηση αυτή απαξιώνει σε βαθμό εκποίησης τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ακυρώνει το ρόλο των Διπλωματούχων Μηχανικών μελών του ΤΕΕ και θέτει   σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.

Η ψήφιση της τροπολογίας «Κεραμέως» κατάργησε τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί μόλις πριν ένα χρόνο και με τις οποίες αναγνωριζόταν ότι θέματα ισοδυναμίας και ισοτιμίας επαγγελματικών προσόντων, αρμόδιοι να τα κρίνουν είναι οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς. Επομένως είναι προσχηματικός ο ισχυρισμός ότι αυτή η αρμοδιότητα των επαγγελματικών φορέων είναι αντίθετη με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε άλλη επιλογή.

Το ΤΕΕ έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα, την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα να διαχειριστεί εγκαίρως και με επιτυχία αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία, όπως αυτές που σχετίζονται με την έκδοση οικοδομικών αδειών, τους ελεγκτές δόμησης, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κ.α. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας, απαξιώνει το ΤΕΕ αφαιρώντας του την αρμοδιότητα να κρίνει θέματα ισοδυναμίας και ισοτιμίας επαγγελματικών προσόντων των ενδιαφερόμενων να ασκήσουν  το επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού στην Ελλάδα, χάριν «επιτάχυνσης διαδικασιών».

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού στη χώρα μας αφορά άμεσα την  ασφάλεια της καθημερινότητας του Πολίτη και το Δημόσιο Συμφέρον εφόσον κατοχυρώνει την ποιότητα, την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, οικονομική και ενεργειακή διάσταση έργων, προϊόντων και διεργασιών.

Ο ορθολογικός αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν επιτρέπει περιθώρια  για εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης, λογικές  ήσσονος προσπάθειας στην ανάδειξη των Μηχανικών, ούτε ανοχές υποβάθμισής τους.

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία όπου η Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδήσει, το Υπουργείο Παιδείας  για λόγους αδιαφανείς    και με γραφειοκρατικής αντίληψης προσχήματα επιχειρεί ευθέως εναντίον αυτής της προσπάθειας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταγγέλλει τις συγκεκριμένες επιλογές και μεθοδεύσεις και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε, με νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να καταργηθούν άμεσα οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που απαξιώνουν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας