Οικονομικών: τι αλλάζει στην επιστρεπτέα προκαταβολή
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 17 Μαρτίου 2022 ecotypos
Με αύξηση των δόσεων αλλά χωρίς ψαλίδι στο επιστρεπτέο ποσό απαντάει το υπουργείο Οικονομικών στο γενικευμένο αίτημα της αγοράς, συμπεριλαμβάνοντας τις αλλαγές στον τρόπο καταβολής μέρους της κρατικής ενίσχυσης που έλαβαν 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι προθεσμίες έναρξης καταβολής των δόσεων παραμένουν οι ίδιες, ήτοι η 30η Ιουνίου για την έναρξη της πρώτης δόσης.
Η έκπτωση
Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτές επιστραφούν εφάπαξ χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια η αλλαγή στην προθεσμία, η οποία εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται στα 8,3 δισ. ευρώ. Από αυτές, μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι βεβαιωμένες οφειλές διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα 3 δισ. ευρώ.
Τελικό ποσό
Το τελικό ποσό της ενίσχυσης που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι μειωμένο έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ ώστε να αναρτηθούν οι οφειλές, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να συμβεί έως τα μέσα Μαρτίου.
Τι επιστρέφεται
Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 70% που καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου.Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 προς το 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 50% των δανείων που έλαβαν και για τους επτά κύκλους. Ενώ μόνο οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, δεν θα επιστρέψουν το επιστρεπτέο ποσό.
Σχετικά Άρθρα
- Επιστρεπτέα: παράταση και για την εφάπαξ εξόφληση
- Επιστρεπτέα: ποιό είναι το σχέδιο για περισσότερες δόσεις
- Επιστρεπτέα: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για 700.000 επιχειρήσεις
- Επιστρεπτέα: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για 700.000 επιχειρήσεις
- Επιστρεπτέα: φτάνει ο λογαριασμός για 700 χιλιάδες επιχειρήσεις
- Οικονομικών: παράταση και αύξηση δόσεων επιστρεπτέας