ecopress
Νέα «φωτιά στα μπατζάκια» των ιδιοκτητών οικοπέδων και κάθε είδους γης σε όλη τη χώρα άναψε κυριολεκτικά το νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας... Οικόπεδα: «καλοστημένη παγίδα» το νέο μητρώο πυροπροστασίας

Νέα «φωτιά στα μπατζάκια» των ιδιοκτητών οικοπέδων και κάθε είδους γης σε όλη τη χώρα άναψε κυριολεκτικά το νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών», η ενεργοποίηση του οποίου συνοδεύεται από πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα,  από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων.

Αυτά σημειώνει ο Στράτος Παραδιάς δικηγόρος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ασκώντας παρέμβαση  για το νομοθετημένο  από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών», που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο 5075/2023, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Δεκεμβρίου 2023, τονίζει ότι το νέο μητρώο θα αποτελέσει μια ακόμη «καλοστημένη παγίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ποιους αφορά

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη. Κοινώς αφορά τους πάντες.

Όλοι αυτοί, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στα «Νέα»,  με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Στη συνέχεια όλοι αυτοί θα πρέπει μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο. Ενώ, όπως αναφέρεται, «για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών». Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο κατ’ άτομο, δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά από ό,τι φαίνεται ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε στο να μπει ο δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού.

Και διετής φυλάκιση

Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων. Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πολύ υψηλό πρόστιμο που φθάνει έως και τις 54.000 ευρώ. Επειδή όμως και το αν ο καθαρισμός έγινε σωστά είναι σχετική έννοια, αλλά και επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν συνεχώς αν ξαναβγήκαν χορτάρια κ.λπ., πράγματα διόλου εύκολα για όσους κατοικούν μακριά από τις ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν να έχουν συνεχή εποπτεία, οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι στην κρίση των ελεγκτικών οργάνων για επιβολή εξοντωτικών ποινών και προστίμων.

Με δεδομένο πως δεν υπάρχουν πολλά συνεργεία που κάνουν αυτή τη δουλειά, ένας ιδιοκτήτης που μένει για παράδειγμα στην Αθήνα και έχει ένα οικόπεδο στην Κεφαλονιά ή στις Σέρρες, αναγκαστικά θα πρέπει να βρει, όπως πρέπει να κάνει κάθε χρόνο, έναν εργάτη γης να καθαρίσει την ιδιοκτησία του. Ο ιδιοκτήτης έχει το κεφάλι του… ήσυχο, αφού έκανε αυτό που λέει ο νόμος. Όμως το ελεγκτικό όργανο μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο από τον καθαρισμό που έκανε ο εργάτης. Ή αν βρέξει λίγο παραπάνω και βγουν κάποια χόρτα, ο ιδιοκτήτης που είναι στην Αθήνα δεν τα βλέπει, τα βλέπουν όμως οι γείτονες που κάνουν καταγγελία. Και στις δύο περιπτώσεις το ελεγκτικό όργανο θα επιβάλλει πρόστιμο από 12 έως 54 χιλιάδες ευρώ και μήνυση στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη για διετή φυλάκιση για «ψευδή δήλωση».

Παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ

Νέα «φωτιά στα μπατζάκια» των ιδιοκτητών οικοπέδων και κάθε είδους γης σε όλη τη χώρα άναψε κυριολεκτικά,  η νομοθετική καθιέρωση μιας νέας καταγραφής ακινήτων, μετά το Κτηματολόγιο, την Ταυτότητα Κτιρίου και το Ε9. Το ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» έχει ως στόχο του τον ετήσιο έλεγχο και τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών στις υποχρεώσεις καθαρισμού των οικοπέδων τους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Όμως το «Μητρώο» αυτό, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις των εμπνευστών του, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, στην ουσία θα αποτελέσει μια ακόμη «καλοστημένη παγίδα» του κράτους σε βάρος ενός ασύλληπτα μεγάλου αριθμού ανυποψίαστων πολιτών σε όλη τη χώρα, που πρακτικά θα αγνοούν την ύπαρξή του.

Κάτι σαν τα δημοτικά τέλη που ενώ ο πολίτης έχει κόψει το ρεύμα και εύλογα θεωρεί ότι αυτό φτάνει, αυτά δεν σταματούν να χρεώνονται σε βάρος του, επειδή δεν ήξερε ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι πρέπει να το δηλώσει και στον δήμο… Βασικό στοιχείο για να συμμορφώνονται οι πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους είναι το να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

Στη θεωρία μπορεί ισχύει ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, στην πράξη όμως, αν δεν προηγηθεί μια εκτεταμένη πληροφόρηση των πολιτών για την «ουρανοκατέβατη» αυτή νέα υποχρέωση, αλλά και ατομική ειδοποίησή τους, δεν νοείται να εφαρμοστεί ένα μέτρο που θα δημιουργήσει μια ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου, ένα νέο πεδίο δυνητικής διαφθοράς και μια χιονοστιβάδα ποινικών διώξεων για διετή φυλάκιση και χρηματικής ποινής από 12.600 έως 54.000 ευρώ.

Ευτυχώς δηλαδή που με το άρθρο 32 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα θα επικρατήσει κάποιο μέτρο, ώστε η ποινή φυλάκισης θα φτάνει στο ένα έτος και με το άρθρο 7 η χρηματική ποινή στα 500 έως 15.000 ευρώ..

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας