ecopress
Η αποτυχία της ανακύκλωσης στον κατασκευαστικό τομέα για το ρεύμα αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων αποτυπώνεται εμφατικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ασφάλεια... Όρος Αιγάλεω: αποτυχία βουνό σε ανακύκλωση αποβλήτων κατασκευών

Η αποτυχία της ανακύκλωσης στον κατασκευαστικό τομέα για το ρεύμα αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων αποτυπώνεται εμφατικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών στο Όρος Αιγάλεω, που έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών και άλλων απορριμμάτων.

Η  νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες παθογένειες στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων. Αποτυπώνονται θεαματικά στη διάλυση του νευραλγικού Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος συγκεντρώνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από το τέλος της πλαστικής σακούλας και το τέλος ταφής των Δήμων, είναι επιφορτισμένος από τη νομοθεσία να οδηγήσει τη χώρα στην εποχή της κυκλικής οικονομία αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα τρέχοντα θέματα.δείτε εδώ στο ecopress

-«Είναι απίστευτο πόση ασυνειδησία μπορεί να ανακαλύψει κανείς, στην ποσότητα, στο είδος και την προέλευση των αποβλήτων που ορισμένοι απορρίπτουν παράνομα στο όρος Αιγάλεω», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΠΕΣΥΔΑΠ, τονίζει ότι:

-«Με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές παρούσες, γνωστοί – άγνωστοι συνεχίζουν να σπέρνουν με “προσανάμματα” το μοναδικό κομμάτι της φύσης που έχει απομείνει στην δυτική Αθήνα» και αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

Αυτό διαπιστώνουν καθημερινά, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), που αναγκάζονται να πραγματοποιούν συνεχώς «επιχειρήσεις» για τον εντοπισμό και άμεση, κατά το δυνατόν, απομάκρυνση απορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το βουνό.

Τα πάντα βρίσκουμε στο πλάι των δρόμων και στα ξέφωτα του δάσους που έχει απομείνει στο βουνό. Από ανακαινίσεις σπιτιών, σακούλες με μπάζα, λεκάνες τουαλέτας, απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, σαλονάκια που πάλιωσαν, χαλασμένες τηλεοράσεις κλπ.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης: “Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Αντιθέτως, είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο βουνό”.

Με τις παράνομες απορρίψεις, τοποθεσίες του όρους Αιγάλεω μετατρέπονται σε χωματερές, υποβαθμίζοντας και απειλώντας με φωτιά το τελευταίο δασικό οικοσύστημα της δυτικής Αθήνας.

Κάνοντας χρήση βαρέων μηχανημάτων, ο ΠΕΣΥΔΑΠ απομακρύνει κατά καιρούς μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, ενώ έγκαιρα έχουν καθαριστεί και τα πρανή αρκετών δασικών δρόμων από ξερά χόρτα για να αποτραπεί η επέκταση έρπουσας φωτιάς στο δάσος.

Και συνεχίζει ο πρόεδρος: “Στόχος της καθημερινής παρουσίας και προσπάθειας μας στο βουνό, είναι να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η πρόληψη πυρκαγιών στο όρος Αιγάλεω.

Ταυτόχρονα φροντίζουμε να διευκολύνουμε δράσεις πυρόσβεσης αν εκδηλωθεί φωτιά, με την βελτίωση της προσβασιμότητας των πυροσβεστικών οχημάτων και με τον συνεχή έλεγχο και συμπλήρωση των δεξαμενών πυρασφαλειας».

Πέρυσι το καλοκαίρι ξέσπασαν στο όρος Αιγάλεω 11 πυρκαγιές! Φέτος εκδηλώθηκαν μέχρι στιγμής 5.  Όλες είχαν ως αρχικά σημεία ανάφλεξης, είτε τοποθεσίες παράνομης απόθεσης απορριμμάτων, είτε σημεία παραβατικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ένα γεγονός που υποθάλπει την παραβατική συμπεριφορά και την ρυπογόνο δράση των  γνωστών – αγνώστων, είναι η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και παρουσίας στην περιοχή των αρμόδιων κρατικών αρχών για την αστυνόμευση του.

Ευθύνη, όμως,  γι’ αυτό το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το βουνό, δεν έχουν μόνο όσοι εναποθέτουν εκεί τα παράνομα «φορτία» τους. Ευθύνη έχουν και όσοι πολίτες επιλέγουν να αναθέσουν την απομάκρυνση των πάσης  φύσεως απορριμμάτων τους, σε διάφορους πλανόδιους που προσφέρονται να το κάνουν, έναντι αμοιβής.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτού του είδους τα απορρίμματα και μπάζα θα καταλήξουν σε κάποια περιοχή του βουνού, παρότι κάθε Δήμος διαθέτει υπηρεσία για την ΔΩΡΕΑΝ ασφαλή μεταφορά και διαχείριση τους, εάν ειδοποιηθεί έγκαιρα από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που θέλει να απαλλαγεί από αυτά.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας