ecopress
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) ως ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε... ΟΣΕΤΕΕ: εφόδια σε χιλιάδες τεχνικούς για «πράσινη» απασχόληση

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) ως ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» προσφέρει σε χιλιάδες ωφελούμενους χρήσιμα εφόδια για την εξειδίκευση και τη βελτίωσή τους στο νέο περιβάλλον εργασίας, που θα διέπεται από αυστηρά περιβαλλοντικά πρωτόκολλα και προδιαγραφές.

Tο πρόγραμμα «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος» της ΟΣΕΤΕΕ εναρμονίζεται με τους ευρωπαϊκούς στόχους   και τη δέσμη προτάσεων από την Κομισιόν για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΕΤΕΕ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Ανδρέας Στοϊμενίδης και ο γενικός γραμματέας Εμμανουήλ Κριτσωτάκης, στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Καύσωνες διαρκείας, θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ, θανατηφόρες πλημμύρες. Ακραία φαινόμενα για τα οποία οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ ημερών παρουσίασε δέσμη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030, ξεκινώντας μία διαδικασία που δεν θα απασχολήσει μόνο νομοθετικά το Ευρωκοινοβούλιο αλλά θα επηρεάσει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα είναι ουδέτερη από τον άνθρακα μέχρι το 2050, ενώ, βάσει των προτάσεων της Κομισιόν, οι εκπομπές αερίων θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ παράγει μόλις το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, αξιοποιώντας και τα σχετικά τεχνολογικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα των σχεδίων ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων. Ο στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030 προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από εταιρείες και βιομηχανίες, καθώς και από κράτη που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Οι προτάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να επεκτείνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής, της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 38,5% της συνολικής ενέργειας έως το 2030.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) ως ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» προσφέρει σε χιλιάδες ωφελούμενους τη δυνατότητα να επιμορφωθούν σε αντικείμενα που έχουν να κάνουν με:

α) Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων και

β) Τήρηση Περιβαλλοντικών όρων σε Έργα και Δραστηριότητες.

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που λαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι συνεισφέρουν προς πιο «πράσινες» δραστηριότητες με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Και βεβαίως, η κατάρτιση και η πιστοποίηση στα παραπάνω αντικείμενα θα αποτελέσουν για τους ωφελούμενους του προγράμματος, χρήσιμα εφόδια για την εξειδίκευση και τη βελτίωσή τους στο νέο περιβάλλον εργασίας, που θα διέπεται από αυστηρά περιβαλλοντικά πρωτόκολλα και προδιαγραφές.

Το πρόγραμμα κατάρτισης εξελίσσεται ικανοποιητικά με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η διαδικασία πιστοποίησης των ωφελούμενων.

 

 

Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας