ecopress
Η ΕΕ προσδοκά ότι η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 23) θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευση της διεθνούς... Ουσιαστική πρόοδο ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού προσδοκά η ΕΕ

Η ΕΕ προσδοκά ότι η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 23) θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή και για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου μετά την έναρξη της ισχύος της ιστορικής αυτής συμφωνίας το προηγούμενο έτος, η επεξεργασία κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της αποτελεί πλέον βασικό σημείο εστίασης.

Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ το δήλωσε ξεκάθαρα φέτος στην ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Επιθυμώ να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Πέρυσι, εμείς ορίσαμε τους κανόνες του παιχνιδιού για ολόκληρο τον κόσμο, με τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε από αυτό εδώ το Σώμα. Απέναντι στο έλλειμμα φιλοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη πρέπει να είναι αυτή που θα κάνει τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά. Πρόκειται για την κοινή κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη δράση σχετικά με το κλίμα και την ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία του Παρισιού έχει ορίσει την πορεία για την παγκόσμια μετάβαση προς μια σύγχρονη οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα ολοένα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο αποτελούν μια δριμεία υπενθύμιση του επείγοντος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Έφτασε πια η ώρα να κάνουμε τη φιλοδοξία δράση και να επιταχύνουμε την εφαρμογή. Η COP 23 θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για να τηρήσουμε την πρώτη προθεσμία μας: να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εργασίας έως το 2018.»

Η 23η διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 23), στην οποία θα προεδρεύσουν οι Φίτζι, θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα συναντηθούν υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς και ευρύ φάσμα εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η ΕΕ αναμένει ότι στη διάσκεψη θα παρουσιαστεί σαφής πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη των τεχνικών κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας του Παρισιού, για παράδειγμα ως προς το πλαίσιο διαφάνειας και τον πενταετή κύκλο φιλοδοξίας, που αποσκοπούν στο να βοηθηθούν οι χώρες να κάνουν σταδιακά ολοένα και περισσότερο φιλόδοξες συνεισφορές. Το πρόγραμμα εργασίας αναμένεται να εγκριθεί στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή του 2018 (COP 24), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η ΕΕ σημειώνει σταθερή πρόοδο ως προς την ολοκλήρωση νομοθετικού πλαισίου για την επίτευξη του στόχου της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού —της συλλογικής εθνικά καθορισμένης συνεισφοράς της— που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030. Αυτό περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) για την περίοδο μετά το 2020, θέτοντας στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030 σχετικά με τους τομείς που δεν υπάγονται στο ΣΕΔΕ, όπως οι μεταφορές, τα κτίρια, η γεωργία και η ενσωμάτωση της χρήσης γης, η αλλαγή της χρήσης γης και η δασοκομία, στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα. Επιπλέον, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει δέσμη προτάσεων για την καθαρή κινητικότητα στις 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η μετάβαση της ΕΕ σε μια κινητικότητα και μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στον συλλογικό παγκόσμιο στόχο της κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως, με ορίζοντα το 2020 και έως το 2025, για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, από διάφορες πηγές, και της συνεχούς σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το 2016, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεισέφεραν συνολικά 20,2 δισ. ευρώ ως χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αύξηση μεγαλύτερη του 10% από τα 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν το 2015.

Παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της COP 23, η διάσκεψη της Βόννης θα προβάλει τη δράση για το κλίμα από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δήμοι και περιφέρειες, επιχειρήσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Η ΕΕ υποστηρίζει θερμά το παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης για το κλίμα ως σημαντική πλατφόρμα πολυμερούς δράσης και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το φόρουμ.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη Βόννη από τον κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Επίτροπο αρμόδιο για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια και τον κ. Siim Kiisler, Υπουργό Περιβάλλοντος της Εσθονίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της COP 23

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η ΕΕ θα διοργανώσει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις στο περίπτερο της ΕΕ στη Βόννη (βλ. παρακάτω σύνδεσμο). Οι εκδηλώσεις αυτές, που διοργανώνονται από διάφορες χώρες και οργανώσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, θα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με το κλίμα, από την ενεργειακή μετάβαση ως τον ρόλο των δασών και των ωκεανών, τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την έρευνα και την καινοτομία και την εκτίμηση των κλιματικών κινδύνων.

Ενημερώσεις του Τύπου της ΕΕ στη Βόννη

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα πραγματοποιεί τακτικές ενημερώσεις του Τύπου οι οποίες θα μεταδίδονται απευθείας και θα παρέχονται κατʼ απαίτηση (on demand), στον δικτυακό τόπο https://cop23.unfccc.int/

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας