ecopress
«Ο άνεμος θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πηγή όλης της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2040», προβλέπει ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.... Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας: Ο άνεμος αναδεικνύεται κυρίαρχη πηγή όλης της παραγωγής ενέργειας

«Ο άνεμος θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πηγή όλης της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2040», προβλέπει ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας. Η αιολική ενέργεια αναμένεται να επεκταθεί στις καθιερωμένες αγορές της Κίνας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις, το 2018 θα σηματοδοτήσει την σταθερή άνοδο του χερσαίου  ανέμου στις ώριμες αγορές, σε συνδυασμό με την  ισχυρή  πρόοδο του κλάδου  στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η αιολική ενέργεια εδραιώνει τη θέση της ως κύρια ενεργειακή τεχνολογία.

Ο Ιούνιος του 2017 αποτέλεσε μήνα-σταθμό στην ιστορία της αιολικής ενέργειας δεδομένου ότι η ενεργειακή απόδοση των αιολικών εγκαταστάσεων κάλυψε τη συγκεκριμένη περίοδο το ορόσημο των 500 GW. Αυτή η  επίδοση του ανέμου αξιοποιήθηκε μεταξύ άλλων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council, GWEC) για την υποστήριξη μίας λαμπρής πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες νέες αιολικές εγκαταστάσεις  θα αποδίδουν σχεδόν 80 GW το χρόνο, αύξηση περίπου 30% σε σχέση με τα 60 GW που ήταν η ετήσια απόδοση το 2017,  εκτοξεύοντας έτσι έως το 2020 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ  στα 797  GW.

Με επενδύσεις ύψους 112,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2016, ο τομέας που απασχολεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ξεχωρίζει ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους βιομηχανικούς κλάδους στον κόσμο και αποτελεί  “κύριο κινητήριο μοχλό” στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της GWEC, Steve Sawyer .

Η χωρητικότητα των τουρμπινών συνεχίζει να αυξάνεται.  Στην Ευρώπη πάνω από το 90% των νέων τουρμπινών που παραγγέλθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν μεγαλύτερες από 3 MW. To γεγονός ότι οι περισσότεροι μεγάλοι ΟΕΜs (Original Equipment Manufacturer) θα αρχίσουν να εγκαθιστούν μηχανές 4 MW μέσα στο 2018 δείχνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ανέμου έναντι άλλων μορφών ενέργειας, τόσο νέων όσο και συμβατικών. Έκθεση του 2016 που συνέταξε ο επενδυτικός  όμιλος Lazard εκτιμά το κατ’ αποκοπή κόστος του μη επιδοτούμενου αιολικού ηλεκτρισμού στις Η.Π.Α. στα $ 32- $ 62 ανά MWh. Σύμφωνα με το Bloomberg το επίπεδο κόστους του χερσαίου ανέμου θα μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ έως το 2040.

Ο Sawyer αναγνωρίζει ότι η καθοδική πίεση των τιμών δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη βιομηχανία: “Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει δύο αντικρουόμενες εντολές: μία για να παραδώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρονίων απαλλαγμένων από άνθρακα στη χαμηλότερη τιμή και άλλη για τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και επενδύσεων . Τα δύο δεν ταιριάζουν πάντα. Είναι μια σύγκρουση που εξελίσσεται σε πολλές αγορές “, είπε.  Η πρόβλεψη του γενικού γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας είναι ότι «ο άνεμος θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πηγή όλης της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2040».

Ο αέρας αναμένεται να επεκταθεί στις καθιερωμένες αγορές της Κίνας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αναδυόμενες αγορές, ιδίως στη Λατινική Αμερική, αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις.  Ο Sawyer συνοψίζει τις σκέψεις του για το 2018 και πέρα ​​από αυτό: «Η αιολική ενέργεια πρόκειται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος. Θα υπάρξουν αναπόφευκτα ανωμαλίες στην πορεία, αλλά η τεχνολογία έχει ωριμάσει σε σημείο που να  είναι πολύ ανταγωνιστική και αξιόπιστη».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας