ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με την ψήφιση του πλαφόν 3% ως ανώτατο όριο στην επιτρεπόμενη αύξηση των ενοικίων στις επαγγελματικές μισθώσεις, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μία... Επαγγελματικές μισθώσεις: ρύθμιση δύο ταχυτήτων-ψηφίστηκε το πλαφόν 3%

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με την ψήφιση του πλαφόν 3% ως ανώτατο όριο στην επιτρεπόμενη αύξηση των ενοικίων στις επαγγελματικές μισθώσεις, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μία παρέμβαση δύο ταχυτήτων στην αγορά ακινήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες μεγάλες αυξήσεις ως απόρροια του  πληθωρισμού.  Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι κερδίζουν. Ποιες διαφωνίες διατυπώνονται.

Με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022, ψηφίστηκε η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις. Με αρχική στόχευση την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση βάζει παράλληλο στόχο η ρύθμιση να μην πλήξει τις μεγάλες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα, αφήνει απέξω τους μεγάλου παίκτες της αγοράς, στη  λογική της αυτορρύθμισης, και στο γεγονός, ότι  οι πελάτες των εταιρειών αυτών μπορούν να επιβαρυνθούν βάρη που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να σηκώσει: «Η απόφασή μας είναι να προστατεύσουμε την μικρομεσαία επιχείρηση από την υπέρογκη αύξηση του πληθωρισμού που για όσα συμβόλαια, όσες επαγγελματικές μισθώσεις συνδέουν τον ετήσιο πληθωρισμό με την αύξηση του μισθώματος, θα τις άφηνε ενδεχομένως εκτεθειμένες σε μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.»Και παράλληλα τι άλλο δε θέλαμε»; Πρόσθεσε: «Δεν θέλαμε η τροπολογία αυτή να πλήξει τις μεγάλες επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων. Γιατί ένα κεφάλαιο είναι η προστασία του μικρομεσαίου που όλοι συμφωνούμε, ένα κεφάλαιο είναι η προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων επενδύσεων στο χώρο του realestate όπως λέμε, των ακινήτων»,

Οι εξαιρέσεις

Από την  επιβολή πλαφόν έως 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις εξαιρούνται οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ακινήτων. Ητοι οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ΑΕΕΑΠ, οι εταιρείες  διαχείρισης εμπορικών κέντρων και των διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (∆ΟΕΕ): «Πλην του μικρομεσαίου επιχειρηματία στην αγορά των ακινήτων υπάρχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, παραδείγματος χάριν οι τράπεζες, οι μεγάλες επώνυμες αλυσίδες, τα μεγάλα κέντρα. Δεν ήταν ποτέ στην πολιτική μας βούληση όλοι αυτοί να τύχουν αυτού του ευεργετήματος. Εγώ δηλαδή δεν ήθελα ποτέ να πω ότι η Χ τράπεζα δεν μπορεί να πληρώσει 5% αντί για 3% γιατί μπορούν να τα πληρώσουν. Εγώ ήθελα ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο οποίος πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει, να είναι προστατευμένος», τόνισε ο υπουργός επί του θέματος των εξαιρέσεων.

Πολύ μεγάλοι πελάτες

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Οι πελάτες των εταιρειών αυτών είναι οι μικροί, οι μικρομεσαίοι ή οι πολύ μεγάλοι; Απάντηση: Οι πολύ μεγάλοι. Γιατί και στα εμπορικά κέντρα άνω των 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων -δεν τα ονοματίζω γιατί τα ξέρετε- είναι οι μεγάλες αλυσίδες, ο μικρός δεν μπορεί να μπει μέσα ούτε να περάσει από την είσοδο γιατί δεν έχει να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται. Ούτε βεβαίως στις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων θα πάει να νοικιάσει ένας μικρός επιχειρηματίας. Εκεί νοικιάζουν οι τράπεζες, οι αλυσίδες, οι πολυεθνικές».

Η αγορά μπορεί και αυτορυθμίζεται

Από την άλλη πλευρά, αναβρασμός επικρατεί στην αγορά για τα πραγματικά οφέλη της ρύθμισης. Πρώτη η ΠΟΜΙΔΑ προχωρώντας σε σχολιασμό της απόφασης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αγορά αυτορυθμίζεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος. Ουδείς ιδιοκτήτης θα διακινδυνεύσει το εισόδημα του εξωθώντας σε αποχώρηση έναν καλό ενοικιαστή με την απαίτηση ενός υπερβολικού μισθώματος και την προσδοκία ενός δήθεν καλύτερου ενοικιαστή, αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει, ότι  θέσπιση πλαφόν έστω και περιορισμένου, έστω και προσωρινού, είναι ένα λάθος μέτρο που περνά λάθος μήνυμα στην αγορά, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει είτε σε υπόγειες συναλλαγές, είτε σε χαμηλή προσφορά (που πιέζει τα ενοίκια προς τα πάνω), είτε, το απλούστερο, να δώσει “σήμα” στην αγορά για διεκδίκηση αυξήσεων στο επίπεδο που προσδιορίζει το κρατικό όριο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα αξιώνονταν καν!

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας