Δια του Προέδρου της, κ. Δ. Δημόπουλου, παρέστη η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π.Δ.Α).
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ παρέστη, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Επιτροπής, η οποία κοινοποιήθηκε πολύ αργά χτες το βράδυ, ενώ συνοδευόταν από τη Νομική Σύμβουλο της Ένωσης, κα Αθ. Μανίκα, ύστερα από σχετική επιμονή της Επιτροπής για ολιγοπρόσωπη εκπροσώπηση, και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Δ. Δημόπουλου συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Π.Δ.Α δεν εντάσσεται σε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για το πλαίσιο ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης της Χώρας, δηλ. του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι).
Δεν υπάρχει καμία μεταβατική διάταξη για τους ήδη πτυχιούχους Τ.Ε.Ι και, γι’ αυτό, απαιτούνται κι άλλες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο.
Η, δε, παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων, μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων, ουδεμία πρακτική αξία έχει, αφού, στην ουσία, δεν αλλάζει κάτι στο Π.Δ.Α, δεδομένου ότι τα Τμήματα του Πανεπιστημίου θα εξακολουθήσουν να είναι τετραετή, να παρέχουν τον ίδιο αριθμό ακαδημαϊκών – πιστωτικών μονάδων (240 ECTS) και να προέρχονται από την συγχώνευση δυο ομοειδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Δεν επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών με την διαδικασία που προβλέπεται με τις Επιτροπές του άρθρου 46 του ν.4485/2017. Δεν μπορεί μια δομημένη συντεχνία να καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανταγωνιστών της. Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας πέρυσι μόνο με νόμο μπορεί να λυθεί το θέμα και όχι με Π.Δ.
Εάν γινόταν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα περιγράφεται το επαγγελματικό προφίλ του Πτυχιούχου Μηχανικού 4ετούς φοίτησης στο νομοσχέδιο.
Η απαίτηση πιστοποίησης των προσόντων για τους Καθηγητές πρώτης βαθμίδας αφήνει ημιτελές και αίολο το εγχείρημα το Υπουργείου.
Όσον αφορά τα όσα υποστήριξε το Τ.Ε.Ε στη Διαρκή Επιτροπή για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, δεν ισχύουν γιατί εκτός από την πρόταση των πτυχιούχων που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και άλλες διαφορετικές τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για την οργάνωση του επαγγέλματος του Μηχανικού.
Ένα άλλο σημείο τριβής είναι η ακατανόητη διαφοροποίηση σε Π.Ε και Τ.Ε, ειδικά στο Δημόσιο Τομέα, καθώς αφορά σε Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει μία εξομάλυνση προς την ενοποίηση αυτής της κατηγορίας, ως δείγμα καλής θέλησης.
Τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει, για θέματα παιδείας, όπως το σημερινό, να συναποφασίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας και να υπάρχει διακομματική συμφωνία για τέτοια ζητήματα.
Το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μπορείτε να το δείτε εδώ.
Σχετικά Άρθρα
- ΠΣΠΜΓΤ: παρέμβαση για τους Διαπιστευμένους Μηχανικούς στο Κτηματολόγιο
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: προσφυγή στο ΣτΕ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας
- Η ΕΕΔΣΑ επεκτείνεται στις Περιφέρειες Κρήτης και Νότιου Αιγαίου
- Eμβληματικές επενδύσεις: η επιτροπή γνωμοδότησης
- Πολυτεχνικά επαγγελματικά δικαιωμάτα σε τμήματα μηχανικών ΠΑΔΑ
- ΤΕΕ: παρέμβαση στη Βουλή υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου