ecopress
Παρέμβαση υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου έκανε  εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, Τώνια Μοροπούλου,... ΤΕΕ: παρέμβαση στη Βουλή υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου

Παρέμβαση υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου έκανε  εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, Τώνια Μοροπούλου, στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Συγκεκριμένα η κα Μοροπούλου υπογράμμισε ότι η πραγματική προτεραιότητα για τους μηχανικούς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών-μη κρατικών πανεπιστημίων τα οποία δεν θα επενδύσουν στις αναγκαίες αλλά και δαπανηρές υποδομές.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξέδωσε απόφαση – ανακοίνωση τονίζοντας ότι: Προτεραιότητα για την κοινωνία η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου όχι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων τονίζονας ότιο δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα ακόμα πλήγμα στην ποιότητα των σπουδών μηχανικού και κατ’ επέκταση στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Στην ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων στη Βουλή, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ έγιναν οι ακόλουθες τοποθετήσεις:

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού καθηγητής Γιάννης Σεϊμέδης είπε ότι τάσσεται ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος που επιχειρείται με τις διατάξεις για μη κρατικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη έστω και αμφιβολιών περί συνταγματικότητας καθιστά αρμόζουσα οδό τη συνταγματική αναθεώρηση.

Την ετοιμότητα της Αρχής να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα που τις επιφυλάσσει το νομοσχέδιο αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών εκδήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μίτκας.

Για ιστορική στιγμή στην 30χρονη πορεία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Ιω. Καλαβρουζιώτης. Όπως τόνισε, με το νομοσχέδιο, το ΕΑΠ αποκτά την πλήρη αυτονόμησή του και δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα 23 ΑΕΙ της χώρας. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα βγει κάτι πολύ χρήσιμο για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, πρόεδρος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, είπε ότι το προσωπικό του ΔΟΑΤΑΠ είναι έτοιμο να συμβάλει στο κομμάτι που αναλογεί, δηλαδή στην ένταξη ή μη των μητρικών ιδρυμάτων που θα δημιουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Τη ριζική αντίθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εξέφρασε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Λαμπράκης. Όπως είπε, το συζητούμενο νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης.

Για νομοσχέδιο αμφίβολης και αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δ. Βερβεσός. Τέτοια ζητήματα απαιτούν καθαρές λύσεις και οι λύσεις αυτές απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο κ. Βερβεσός. Επεσήμανε μάλιστα ότι η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν θα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κων. Κόλλιας είπε ότι η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, με αυστηρές προδιαγραφές, θα καλύψει το κενό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Στον αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων ενάντια στο «αντιδραστικό νομοσχέδιο» αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκη Χρονοπούλου. Όπως υπογράμμισε, η πλειοψηφία του λαού έχει απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τη θέση ότι πρέπει να παραμείνει δημόσια και δωρεάν η δημόσια εκπαίδευση εξέφρασε εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΑΕΙ, ο κ. Βαγγέλης Καραγκούνης, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επεσήμανε επίσης ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι εμπορική δραστηριότητα για να παραδίδεται σε επιχειρηματίες.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής Αθηνών Αλέξανδρος Θεολόγος είπε ότι, εμείς που γράψαμε 19, με τόσους κόπους και τις θυσίες των οικογενειών μας, βλέπουμε ότι τώρα, θα γίνεται γιατρός όποιος έχει 19 χιλιάδες ευρώ για να πληρώσει. Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγο, οι φοιτητές βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο φοιτητής Ιατρικής, Ζαχαρίας Τσιμιτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Σταυρόπουλος χαιρέτισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι, εδώ και πολλά χρόνια, ο σύλλογος του τίθεται με ψηφίσματα, όχι μόνο υπέρ της εγκατάστασης αλλά και υπέρ της σύστασης μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας. Είναι αδιανόητο, 40.000 συνομήλικοι μας να αναγκάζονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό στα εκεί μη κρατικά, και μάλιστα αμιγώς ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνεται στην χώρα μας, είπε ο κ. Σταυρόπουλος.

Θετικά διακείμενος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο εμφανίστηκε εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης. Το ελληνικό επιχειρείν έχει ανάγκη την αντιστροφή της φυγής Ελλήνων επιστημόνων, τώρα που αυξάνονται οι επενδύσεις στη χώρα μας είπε ο κ. Αγνιάδης.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ξεκάθαρα θετική εξέλιξη η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις συγχρονισμού Ελλάδας με υπόλοιπο κόσμο είπε η διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ Ντόρα Οικονόμου.

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Φώτης Μάρης είπε ότι αποτελεί «ιστορική στιγμή» το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην ανάπτυξη του ΔΠΘ, καθώς υλοποιούνται οι προτάσεις μας για την μετάπτωση του σε ένα σε εξωστρεφές και κοινωνικά ευαίσθητο πανεπιστήμιο. Για το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είπε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων προφανώς υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και οι όποιες αλλαγές πρέπει να διέπονται από το δημόσιο συμφέρον.

Η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ

Στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση – ανακοίνωση:

Προτεραιότητα για την κοινωνία η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου όχι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

-«Την εβδομάδα αυτή συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, στο πλαίσιο και προηγούμενων αποφάσεων κρίνει απαραίτητο να τοποθετηθεί επί του σημαντικού αυτού νομοσχεδίου που μεταβάλλει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, προτάσσοντας και υποστηρίζοντας την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της κοινωνίας, παρέχοντας δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών σε όλα τα πεδία, καινοτόμο και πρωτοποριακή πολυεπίπεδη έρευνα, γεγονός που αποδεικνύεται από την διεθνή αναγνώριση των ιδρυμάτων και των αποφοίτων τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Και όλα αυτά κόντρα στις πολλές και διαχρονικές αντιξοότητες, όπως η μειωμένη χρηματοδότηση που δεν επαρκεί ούτε για βασικές ανάγκες, οι ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και λοιπό προσωπικό, η ανεπάρκεια στη φοιτητική μέριμνα. Προβλήματα που έχουν αναδειχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και άλλους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν απαντά σε καμία πραγματική ανάγκη των δημόσιων ιδρυμάτων, ενώ παραβιάζει ευθέως τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 16. Το νομοσχέδιο αυτό εμπορευματοποιεί τη γνώση και τα διπλώματα, προσβάλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και  εντείνει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κυρίως όμως ανοίγει το δρόμο για την παροχή τίτλων σπουδών μηχανικού αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας. Χωρίς αμφιβολία η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πλήξει και θα υποβαθμίσει περαιτέρω τα δημόσια ιδρύματα. Προφανώς επίσης δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε  κατεύθυνση δημόσιων πόρων σε ιδιωτικά ιδρύματα.

Σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων της Α/ΤΕΕ και της ΔΕ δηλώνουμε πως στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και εκφράζουμε τη ριζική αντίθεση μας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα ακόμα πλήγμα στην ποιότητα των σπουδών μηχανικού και κατ’ επέκταση στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστήμιου διασφαλίζει την ποιότητα των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων, την υψηλή ποιότητα του ερευνητικού έργου και τις υπηρεσίες που το πανεπιστήμιο και οι απόφοιτοί του παρέχουν στην κοινωνία. Ειδικά για τον τεχνικό κλάδο, τα Δημόσια Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, διασφαλίζουν το κύρος της άσκησης του επαγγέλματος, αλλά και την ασφάλεια των υποδομών.

Δηλώνουμε πώς δε θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια απαξίωσης των διπλωμάτων των δημόσιων ιδρυμάτων και δε θα αποδεχτούμε καμία αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών που αυτά παρέχουν.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, διδακτικό και λοιπό προσωπικό, επαρκείς εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας