ecopress
Κανένα από τα 22 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλία δεν ολοκληρώθηκε καταλογίζοντας ολιγωρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της κυβέρνησης, υποστηρίζει το... ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: ανολοκλήρωτα τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας

Κανένα από τα 22 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλία δεν ολοκληρώθηκε καταλογίζοντας ολιγωρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της κυβέρνησης, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και παράλληλα ζητά απαντήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας,  με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατέθεσε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, «ζητώντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, για την αρμοδιότητα, αλλά και τις ευθύνες που βαρύνουν σε όλα τα επίπεδα, για τα απολύτως πλημμελή -από ό,τι αποδείχθηκε- αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλία, μετά το πέρας της κακοκαιρίας Daniel».

Όπως τονίζει η βουλευτής Λάρισας η Θεσσαλία «χτυπήθηκε» και τρία χρόνια πριν από την κακοκαιρία «Ιανός», αλλά και το 2022 από την κακοκαιρία «Διομήδης», όταν οι πολίτες είδαν τις σοδειές τους, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, αλλά και τα σπίτια τους που χτίστηκαν με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να πνίγονται στα λασπόνερα.

Επιπλέον, η κ. Λιακούλη υπενθυμίζει ότι και μετά τις προηγούμενες καταστροφές, τόσο η ίδια όσο και πολίτες, φορείς κ.ά. διατύπωναν την ανησυχία ότι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (όπως αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά έργα υδρονομίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα η περιφέρεια να παραμένει στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Σε αυτό το πλαίσιο «και μετά την βιβλική ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία, εξαιτίας των πλημμυρών του φαινόμενου Daniel, με νεκρούς, απώλεια σπιτιών, περιουσιών, επιχειρήσεων, απώλεια τεράστιου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και του 5% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και σοβαρές υποδομές που χάθηκαν, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ευθυνών για την κατασκευή ή για την παράλειψη κατασκευής σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, όπως και για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών, των πρανών, αλλά και των ρεμάτων της περιοχής».

Κατόπιν τούτων αλλά και «δεδομένου ότι οι Θεσσαλοί πολίτες δεν έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση, ως προς το ποιος αποφάσισε τα αντιπλημμυρικά έργα, ποιος τα χρηματοδότησε και ποιος τα κατασκεύασε, για το ποιος είναι αρμόδιος να τα συντηρεί, ποιος είναι αρμόδιος ειδικά για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων, αλλά και για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κράτους, ποιες της Περιφέρειας και ποιες των Δήμων στη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον υπουργό να την ενημερώσει στη Βουλή για το:

-Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά, έργα υδρονομίας κ.λπ.) έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια, ποιος τα σχεδίασε, ποιος τα υλοποίησε και ποιος τα συντηρούσε;

-Ποια έργα βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης και σε ποιο στάδιο ακριβώς (χρονοδιάγραμμα);

Ανδρ. Σπυρόπουλος: Κανένα από τα 22 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί, δεν ολοκληρώθηκε

Ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης δυνάμεων για να ανταποκριθεί το κράτος στις μείζονες άμεσες ανάγκες των πληγέντων. Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, οι οποίοι νωρίτερα είχαν δηλώσει στην ίδια εκπομπή πώς έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.

«Σας λέω, λοιπόν, πως υπήρξε μελέτη και αποτύπωση της επικινδυνότητας των ποταμών στη Θεσσαλία και πανελλαδικά το 2016. Το 2018 βγήκαν οι χάρτες επικινδυνότητας καθώς και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις όσον αφορά στην πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση των αντίστοιχων σημείων. Σας παραθέτω τον χάρτη επικινδυνότητας της Θεσσαλίας. Είκοσι δυο έργα δημοσιευμένα σε ΦΕΚ για τις παρεμβάσεις και έργα που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή», σχολίασε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και τόνισε: «Κανένα από αυτά τα είκοσι δύο έργα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτή η καθυστέρηση έχει τη σφραγίδα του νυν περιφερειάρχη – εκλεγμένου με τη Νέα Δημοκρατία – και της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το 2020 μετά την κακοκαιρία του Ιανού έκανε επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές, αλλά τρία χρόνια μετά συζητάμε πάλι για τα ίδια. Αυτές είναι τεράστιες πολιτικές ευθύνες».

Όπως είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «φαίνεται καθαρά ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, η πολιτική προστασία δεν ενεργοποίησε τις πρώτες μέρες ούτε τον στρατό για να συνδράμει στις διασώσεις».

«Μετά από αυτή τη βιβλική καταστροφή και ενώ αποφασίζεται η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί στις πληγείσες περιοχές. Την εβδομάδα που έρχεται, είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να μην παρεμβαίνει το υπουργείο για να σταματήσουν» πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας