ecopress
  Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) έναντι 45 εκατ. ευρώ ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση της... Πέφτουν υπογραφές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ- Τι συζήτησε η επενδυτική task force για ΤΟΤΑL, Eldorado, Ελληνικό

 

Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) έναντι 45 εκατ. ευρώ ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση της επενδυτική task force, που συνεδρίασε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, υπό τον πρωθυπουργό. Ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπογράφεται την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνδυασμό  με το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Ιταλίας που θα πραγματοποιείται την Πέμπτη στην Κέρκυρα υπό τους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι, με τη συμμετοχή έξι υπουργών από κάθε πλευρά Ελλάδας και Ιταλίας. Προηγήθηκαν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

-Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

 

-Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, με την οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαλλάσσεται από το βάρος των χρεών ύψους 692 εκατ. ευρώ, με βάση την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για τις «παράνομες κρατικές ενισχύσεις».

Η κρατική ιταλική εταιρεία FS, που θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει προαναγγείλει σημαντικές επενδύσεις, που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα φτάσουν το μισό δισ. ευρώ, κυρίως για την ανανέωση του απαρχαιωμένου τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

 

 

Τι συζήτησε η επενδυτική task force στην πρώτη συνεδρίαση της

 

 

Στην πρώτη συνεδρίαση της επενδυτικής task force, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας παράλληλα με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αφορμή την ελληνο-ιταλική συνάντηση κορυφής στην Κέρκυρα συζητήθηκαν ΤΟΤΑL, Eldorado, Ελληνικό.

Η συνεδρίαση έγινε με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτου, Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλου, Αλ. Χαρίτση, Γ. Χουλιαράκη,  Στ. Πιτσιόρλα και Δ. Λιάκου.

Όπως έγινε γνωστό αρμοδίως, στην ομάδα θα συμμετέχουν επίσης οι Γ. Σταθάκης και Χρ. Σπίρτζης.

 

Ειδικότερα συζητήθηκαν:

  1. Η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας, μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  2. Η πορεία της επένδυσης της ιταλικής Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ,δεδομένου ότι έχει προγραμματισθεί για αύριο στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, η υπογραφή της Σύμβασης. Κατά την κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατ. ευρώ.
  3. Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης.
  4. Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

 

Επίσημες πηγές αναφερόμενες στις επενδύσεις σημείωναν ότι  η κυβέρνηση:

– Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας, μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ .

– Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ – Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.

– Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. – Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.

– Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. – Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις.

– Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας