ecopress
«Προτεραιότητά μας να γίνει η Αττική μια πράσινη Περιφέρεια, απόλυτα θωρακισμένη και ασφαλής για τους πολίτες της», τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στην ημερίδα...

«Προτεραιότητά μας να γίνει η Αττική μια πράσινη Περιφέρεια, απόλυτα θωρακισμένη και ασφαλής για τους πολίτες της», τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στην ημερίδα της Περιφέρειας µε θέμα: «Περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της Περιφέρειας Αττικής» η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόµου, και του γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ Κωνσταντίνου Αραβώση, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα να τεθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά προτεραιότητα δράσεις και έργα που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγής. Πλαίσιο στο οποίο εστιάζει και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε αναφερόμενος, στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζει τη μετάβαση της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία η οποία θα «ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών».

«Στόχος μας είναι μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και μπλε επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων» παρατήρησε ο Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Αττική τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με δράσεις μείωσης του κινδύνου των καταστροφών, αλλά και σχετική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Μίλησε για εμφανείς μεταβολές του κλίματος που «εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρών» και έκανε λόγο για σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, στους υδατικούς πόρους, στη βιομηχανία, στις γεωργικές καλλιέργειες, στις μεταφορές και στις υποδομές στη δημόσια υγεία».

Ευάλωτοι τομείς

Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στην επιρροή που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην Αττική, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ευάλωτους» τους τομείς των υδάτινων πόρων, του τουρισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της υγείας και του δομημένου περιβάλλοντος. Επίσης χαρακτήρισε «χρήσιμο» έναν σχεδιασμό για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως και τις «διάσπαρτες πράσινες παρεμβάσεις» εντός του αστικού ιστού, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων για «να βελτιωθεί το μικροκλίμα, στο κέντρο της Αθήνας».

Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας επισήμανε ότι η υγεία του πληθυσμού είναι ευαίσθητη σε αλλαγές του κλίματος, προτείνοντας ως αναγκαία την άμεση ενίσχυση των υποδομών υγείας της Περιφέρειας Αττικής όπου «βρίσκεται το 31% των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας και το 40% του συνόλου των οργανικών κλινών».

Παρατήρησε ότι η ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων «αποτελεί δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις πολυάριθμες και συνεχόμενες πιέσεις που δέχεται το υδατικό περιβάλλον». Λόγος, για τον οποίο όπως είπε, είναι σημαντική, η προώθηση πολιτικών και καινοτόμων τεχνολογιών που βασίζονται στις αρχές υδρολογικής και οικολογικής διαχείρισης με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, μέσω μέτρων εξοικονόμησης και εξασφάλισης πιο αποτελεσματικής χρήσης.

Ειδικότερα το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της περιφέρειας Αττικής παρουσίασε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Περιφέρειας Αττικής Αργυρώ Παρασκευοπούλου. Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δημήτρης Δρόσης παρουσίασε τις προοπτικές χρηματοδότησης δράσεων για την κλιματική αλλαγή στο τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ. Ο προϊστάμενος του τμήματος Κλιματικής Αλλαγής της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ Κυριάκος Ψύχας παρουσίασε τις πολιτικές του υπουργείου για το ζήτημα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία για την «παγκόσμια απειλή της Κλιματικής Αλλαγής» του Χρήστου Ζερεφού ακαδημαϊκού, επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της πρώτης φάσης δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ακαδημαϊκός του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χ. Θεοδωρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέας Δ. Νάνου, οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος και Χαϊδαρίου Β. Τηνιακός, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γ. Βλάχος, Σ. Μελάς, Ν. Παπαγεωργίου, Ν. Παπαδάκης, Χ. Αλεξανδράτος, ο περιφερειακός σύμβουλος από το Συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» Χ. Καραμάνος, εκπρόσωποι Δήμων, φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας