Περιήγηση στο Πεδίο του Άρεως με ψηφιακές τεχνολογίες
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 5 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Σε ένα καινοτόμο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας περιήγησης των πολιτών σε χώρους πρασίνου και την καλύτερη ανάδειξή τους, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, μετέχει η Περιφέρεια Αττικής. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει στο Πεδίο του Άρεως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση του Πάρκου.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται για το έργο με τίτλο VR-Park «Σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη και περιήγηση αστικών πάρκων», με κωδικό έργου T1ΕΔΚ- 02182, στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η υλοποίηση του συνεργατικού ερευνητικού έργου θα γίνει από κοινού από πέντε (5) συμμετέχοντες φορείς, μεταξύ αυτών ως ΦΟΡΕΑΣ 3, η Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 761.034,38 ευρώ και για την Περιφέρεια Αττικής ανέρχεται στο ποσό των 120.401,98 ευρώ, με διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες, από 6/9/2018 έως 5/9/2020.
Αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της εμπειρίας περιήγησης των επισκεπτών και την καλύτερη ανάδειξη και χρήση των χώρων των πάρκων
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, η δοκιμή και η αξιολόγηση μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής κινητών τηλεφώνων / tablet, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών που θα εκμεταλλευτούν τις έξυπνες συσκευές κινητών τηλεφώνων για την ανάδειξη των στοιχείων περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος των χώρων πρασίνου, ενώ ταυτόχρονα θα δέχεται (από τους ίδιους τους χρήστες) ή θα συλλέγει (εν γνώσει τους) πληροφορίες που θα μπορούν να φανούν χρήσιμες στους διαχειριστές των πάρκων, με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας περιήγησης των επισκεπτών και την καλύτερη ανάδειξη και χρήση των χώρων των πάρκων.
Η χρήση τεχνολογιών ενσωματωμένων στα κινητά τηλέφωνα ή άλλες κινητές συσκευές των επισκεπτών, μέσω τεχνολογιών υπηρεσιών θέσης και επαυξημένης πραγματικότητας, θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο διαδραστικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης του πάρκου θα μπορεί, σε πραγματικές συνθήκες να επιλέξει τα αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν και τις συγκεκριμένες πληροφορίες που επιθυμεί να δει και με βάση τη θέση και το οπτικό πεδίο του χρήστη, θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα δέντρα/φυτά που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του χρήστη, αλλά και για άλλου τύπου σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο όπως π.χ., αγάλματα, μνημεία, κτίρια ειδικού ενδιαφέροντος κ.λπ.
Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο Πεδίο του Άρεως για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών του Πάρκου μέσα από τις νέες τεχνολογίες
Η Περιφέρεια Αττικής θα έχει επικουρικό ρόλο σε όλες τις ενότητες εργασίας του έργου και κυρίως θα εμπλακεί στη δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών επισκέπτη και διαχειριστή, με ουσιαστικό παραδοτέο την αξιολόγηση της λειτουργίας του συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας για την περιήγηση των πάρκων ως αποτέλεσμα πιλοτικής εφαρμογής στο Πεδίο του Άρεως.
Τα κύρια οφέλη του έργου θα είναι:
Η αποκόμιση της τελικής έκδοσης του παραγόμενου συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας περιήγησης πάρκων με δικαίωμα δωρεάν χρήσης στο πεδίο της πιλοτικής εφαρμογής στο Πεδίο του Άρεως. Αυτό θα αναδείξει τα στοιχεία περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του πάρκου με ταυτόχρονη βελτίωση της εμπειρίας περιήγησης των επισκεπτών, αλλά και αύξησης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να εκμεταλλευτούν στοιχεία που παράχθηκαν από τους χρήστες, όπως φωτογραφίες και σχόλια, αλλά και τη δραστηριότητά τους μέσα στο πάρκο. Με την κατάλληλη οπτικοποίηση διαδρομών, στάσεων, διαδραστικών ερωτημάτων που υπέβαλαν οι χρήστες, σημείων συγκέντρωσης, καθώς και διάφορων άλλων στατιστικών στοιχείων, θα είναι δυνατή η βελτίωση της εμπειρίας της επίσκεψης στο πάρκο και των προγραμμάτων περιήγησης επισκεπτών.
Σχετικά Άρθρα
- «Ερευνώ – Καινοτομώ»: προδημοσίευση δράσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ
- Νέο «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» 300 εκατ. ευρώ
- Τα έργα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: χορηγός ανάπλασης πάρκου στο Ηράκλειο Αττικής
- Ερευνώ Καινοτομώ: ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έργων
- Δημόκριτος: ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο