ecopress
Του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη* Το 2020 μας επεφύλασσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει περιοριστεί,... Περιβαλλοντική απάντηση στην κρίση της πανδημίας

Του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη*

Το 2020 μας επεφύλασσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει περιοριστεί, είχε τεράστιες συνέπειες προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας και σοβαρότατες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνέπειες της πανδημίας είχαν επιπτώσεις στη λειτουργία της Εταιρίας μας και έχουν επηρεάσει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησής μας. Οι χορηγίες έχουν σχεδόν περιοριστεί το πάγωμα των μετακινήσεων έφερε μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα μεγάλα μας προγράμματα, η Γαλάζια Σημαία και το Green Key, που συνεισέφεραν σταθερά στη διατήρηση ομαλής χρηματοροής πλήττονται από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον Τουρισμό.

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσαμε πιστά τα μέτρα και τους περιορισμούς της Πολιτείας, όσο και αν αυτό δυσκόλεψε τις συνθήκες εργασίας και τη λειτουργία της Εταιρίας μας. Προσπαθήσαμε επίσης να αξιοποιήσουμε όλα τα ευεργετικά μέτρα της Πολιτείας, ώστε να διατηρήσουμε όλες τις θέσεις εργασίας, αλλά και να απαλύνουμε τις επιπτώσεις στις απολαβές των στελεχών μας ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της πολύτιμης προσφοράς τους στο έργο μας. Παράλληλα, αναζητούμε συνεχώς πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία και εργαζόμαστε πυρετωδώς για την υποβολή νέων προτάσεων.

Πιστεύουμε ότι οι ομαλές συνθήκες χρηματοδότησής μας θα επανέλθουν με την αποκατάσταση της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που όμως αναμένεται το 2021.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ΕΕΠΦ συνεχίζει σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ να υλοποιεί τα πέντε δίκτυα Εκπαίδευσης για την Αειφορία( Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, Νέοι Δημοσιογράφοι, Φύση χωρίς Σκουπίδια και Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου).Επίσης η ΕΕΠΦ συνεχίζει δυναμικά να παρεμβαίνει στην τρέχουσα πολιτική σκηνή όσον αφορά τα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Πρόσφατα προχώρησε μαζί με άλλες πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις σε κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956 του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δασικούς χάρτες

Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες συνθήκες ρευστότητας.

Για την κάλυψη των ως τότε αναγκών προσπαθούμε, μέσα από μια γενικευμένη εκστρατεία, να συγκεντρώσουμε ένα ποσό που να μας επιτρέπει να ατενίσουμε με σιγουριά το αβέβαιο διάστημα μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομίας. Αποτεινόμενοι σε όσους μας έχουν στηρίξει στο παρελθόν, μέλη, χορηγούς, φίλους, αλλά και σε άλλους, νέους υποστηρικτές που αναζητούμε, θέσαμε σαν στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 50.000 ευρώ. Πέρα όμως από την οικονομική στήριξη θεωρούμε σημαντική την ενεργή συμμετοχή όλων σας

Απευθυνόμαστε σε εσάς, τα μέλη και τους φίλους μας, για να ζητήσουμε και τη δική σας συμβολή για να πετύχουμε το στόχο μας, γνωρίζοντας καλά την αγάπη και το ενδιαφέρον που πάντα δείχνετε. Η στήριξή σας θα είναι πολύτιμη για την Εταιρία και τα στελέχη μας που αγωνίζονται καθημερινά για τους υψηλούς στόχους, τους οποίους ξέρουμε ότι και εσείς συμμερίζεστε.

Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους και τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν ενεργά στην ΕΕΠΦ. Η ενεργή συμμετοχή των νέων ανθρώπων μπορεί συμβάλλει αποφασιστικά στο να αλλάξει ρότα αυτός ο πλανήτης και να αποκατασταθεί σ’ ένα βαθμό η αρμονική σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον που έχει διαταραχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που ο Ιάκωβος Σαντοριναίος πήρε την πρωτοβουλία με πενήντα προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών να ιδρύσουν την ΕΕΠΦ. 70 χρόνια σε σταθερή τροχιά για την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση για την αειφορία και την αειφορική διαχείριση του τουρισμού. Σ’ αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι που διανύουμε είναι αναγκαία όσο ποτέ η δυναμική παρουσία στην Ελλάδα και στον κόσμο μέσω του FEE της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Είναι η εγγύηση για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

*Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΕΠΦ, Εκπαιδευτικός.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΦΥΣΗ” ΤΗΣ ΕΕΠΦ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας