ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Έτοιμη να αποσύρει τις γαλάζιες σημαίες από πολλές ακτές ανά την επικράτεια είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), μετά... Παίρνουν πίσω τις «γαλάζιες σημαίες» από τις ακτές,  που δεν τηρούνται  τα ποιοτικά κριτήρια της βράβευσης! Δήλωση προέδρου ΕΕΠΦ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Έτοιμη να αποσύρει τις γαλάζιες σημαίες από πολλές ακτές ανά την επικράτεια είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), μετά από αιφνιδιαστικές και απροειδοποίητες επισκέψεις, που πραγματοποίησαν  το τελευταίο διάστημα κλιμάκια από αξιολογητές της ΕΕΠΕΦ και διεθνείς αξιολογητές, στην διάρκεια των οποίων διαπίστωσαν ότι στις συγκεκριμένες ακτές δεν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια της σημαντικής αυτής βράβευσης.

Την αφαίρεση των βραβεύσεων, δηλαδή την υποστολή της γαλάζιας σημαίας σε περιοχές που δεν πληρούνται τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, προαναγγέλλει με αποκλειστική δήλωση του στο ecopress,  ο Νίκος Πέτρου πρόεδρος της ΕΕΠΦ, που είναι ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.

Ο ίδιος,  όσον αφορά τις ελλείψεις  που διαπιστώνονται στις ακτές παράλληλα υπογραμμίζει ότι:

-«Η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις Δημοτικές αρχές, αλλά είναι υποχρεωμένη να αποσύρει τις βραβεύσεις για να διαφυλάξει την αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού».

Στο μεταξύ ως  κεραυνός εν αιθρία έπεσε από την  Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018  η είδηση της απόσυρσης όλων των γαλάζιων σημαιών της Ζακύνθου από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης,  εξαιτίας καταγγελιών που υποβλήθηκαν προς το συγκεκριμένο φορέα αναφορικά  για παραβίαση περιβαλλοντικών κριτηρίων. Για το θέμα ο Δήμος Ζακύνθου εξέδωσε ανακοίνωση.

Δήλωση προέδρου ΕΕΠΦ Νίκου Πέτρου 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου, θέτοντας συνολικά το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων, που πρέπει να τηρούνται στις βραβευμένες με γαλάζια σημαία ακτές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και χωρίς να επιβεβαιώνει η να διαψεύδει τις εξελίξεις για την περιοχή της Ζακύνθου αναλυτικά δήλωσε στο ecopress τα ακόλουθα:

-«Στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, ενημερωθήκαμε για την κυκλοφορία δημοσιευμάτων που αφορούν την απόσυρση ακτών από το Πρόγραμμα.

Η ΕΕΠΦ, όπως κάθε χρόνο,  θα εκδώσει Δελτίο Τύπου με πλήρη κατάλογο των ακτών που χάνουν τη βράβευση τους επειδή δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, μέσα στις επόμενες μέρες».

Κριτήρια

Συνεχίζοντας τη δήλωση του ο κ Πέτρου, όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων σημειώνει ότι:

-«Αξιολογητές της ΕΕΠΦ, αλλά και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν στις συγκεκριμένες ακτές σοβαρές ελλείψεις:

  • στην επιβεβλημένη τήρηση κριτηρίων που αφορούσαν την παροχή υπηρεσιών σε λουόμενους και επισκέπτες,
  • την καθαριότητα,
  • την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών,
  • την προστασία περιβάλλοντος της ακτής και του γύρω χώρου,
  •  την ορθή πληροφόρηση, και, σε κάποιες,
  •  την ποιότητα υδάτων.

Οι ελλείψεις ποικίλουν από ακτή σε ακτή».

Ναυαγοσώστες

Ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, με τη δήλωση του αναδεικνύει και το θέμα των ναυαγοσωστών . Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

-«Επίσης, το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την πρόσληψη ναυαγοσωστών  δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο και όφειλε να εφαρμοστεί έως τις 4 Μαΐου από τους Δήμους της χώρας μας. Δυστυχώς αρκετοί Δήμοι δεν μπόρεσαν να συμμορφωθούν με τις αλλαγές που επιβάλλει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την απουσία ναυαγοσωστών από πολυσύχναστες ακτές ακόμα και σήμερα, κοντά στο τέλος Ιουλίου. Τα κριτήρια που σχετίζονται με την ασφάλεια των λουομένων  είναι από τα αυστηρότερα του Προγράμματος και η μη συμμόρφωση επιβάλλει άμεση απόσυρση της Σημαίας και της βράβευσης».

-«Η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις Δημοτικές αρχές, αλλά είναι υποχρεωμένη να αποσύρει τις βραβεύσεις για να διαφυλάξει την αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού», σημειώνει ό κ Πέτρου και καταλήγει τονίζοντας ότι:

-«Υπενθυμίζουμε ότι, μια και η βράβευση αφορά την προηγούμενη και όχι την τρέχουσα χρονιά, αν οι επαναληπτικές αξιολογήσεις που θα γίνουν σε αυτές τις ακτές δεν δείξουν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων πριν το τέλος της κολυμβητικής περιόδου, οι συγκεκριμένες ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση το 2019».

Ζάκυνθος

Στο μεταξύ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ζακύνθου μεταδίδουν ότι : «Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος που έχει λάβει το θέμα της απόσυρσης των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες της Ζακύνθου, κάτι που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 στο γενικότερο πλαίσιο της διαχείρισης του περιβάλλοντος του νησιού μας.

Ανακοίνωση

Ο Δήμος  Ζακύνθου έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση…

«Η Ζάκυνθος συμμετέχει στο πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες με σταθερά βελτιωμένες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα τον Μάιο του 2018 να συμμετέχει στο πρόγραμμα με 18 Γαλάζιες σημαίες προς οργάνωση στις παραλίες του νησιού.
Ωστόσο τρέχοντα θέματα διαχείρισης των υποδομών, καθώς και της πρόσληψης ναυαγοσωστικού προσωπικού με το νέο νόμο, που υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των ναυαγοσωστών σε 18 από 9 πέρυσι στην κάλυψη όλων των πολυσύχναστων παραλιών, καθιστούν δυσχερή πλέον την υπεύθυνη τήρηση των κριτηρίων που ορίζονται από το πρόγραμμα.
Ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ, αποφάσισε να ζητήσει άμεσα περισσότερους ελέγχους όλων των κριτηρίων από την Διαχειριστική Εταιρεία του προγράμματος, ώστε να πιστοποιηθεί με κατηγορηματικό τρόπο η αρτιότητα της διαχείρισης του προγράμματος Γαλάζια Σημαία στο νησί για το έτος 2018 και να μην αφεθεί καμία αμφιβολία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βραβευμένων παραλιών.
Συνεπώς κατά το υπόλοιπο της διάρκειας της θερινής περιόδου και για όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος Γαλάζια Σημαία στο 2018, ο Δήμος Ζακύνθου θα συνεχίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, χωρίς την ανάρτηση των Σημαιών, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Η διαδικασία θα διαρκέσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο την ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών τον Ιούνιο 2019».

Δημοσιέυματα 

Παράλληλα  «ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η είδηση της απόσυρσης όλων των γαλάζιων σημαιών του νησιού από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης εξαιτίας καταγγελιών που υποβλήθηκαν προς το συγκεκριμένο φορέα αναφορικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και ειδικότερα τις εκροές λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, στον πλάνο και εν γένει τη λειτουργία του Βιολογικού» έγραψε «Το Ποντίκι» σημειώνοντας σε σχετικό δημοσίευμα ότι:

-«Από εδώ και πέρα εκείνο που πρέπει άμεσα να γίνει είναι αυστηροί έλεγχοι για να αποδειχθεί εάν ισχύουν ή όχι τα ισχυριζόμενα των καταγγελιών. Άλλωστε άσχετα ή όχι εάν το πρόβλημα υπάρχει σε μερικές από τις 18 βραβευμένες, το μέτρο της “υποστολής” θα εφαρμοστεί καθολικά και μάλιστα για δυο χρόνια εκτός και εάν υπάρξουν οι αποδείξεις πως δεν υπάρχει όντως πρόβλημα. Ταυτόχρονα σωρευτικά και επιβαρυντικά λειτούργησε το γεγονός ότι υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους και απουσία ναυαγοσωστών από τις παραλίες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας