ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)  με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Υποδομών και... ΠΕΣΕΔΕ: αναστολή λειτουργίας όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)  με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει το θέμα της αναστολής εκτέλεσης όλων των δημοσίων έργων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

mixanikoi

Η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Μαρία Τσιομπάνου αναφέρει στο ecopress ότι η ΠΕΣΕΔΕ πήρε τη σχετική πρωτοβουλία προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς οι σχετικές εξελίξεις αναστολής έργων με τον έναν η άλλον τρόπο είναι προ των πυλών. Ταυτοχρόνως στους κόλπους του κατασκευαστικού τομέα αναπτύσσονται προβληματισμοί  και ανησυχίες,  ώστε  η αναστολή εκτέλεσης των έργων να γίνει  κατά τρόπο, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, χωρίς γραφειοκρατικές και άλλες εμπλοκές.

Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη  οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα και με την κατάλληλή θεσμική θωράκιση, πριν ο κλάδος των κατασκευών έρθει αντιμέτωπος με ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως διακοπές εργασιών εξαιτίας έλλειψης υλικών στην αγορά από προμηθεύτριες εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, που ήδη κλείνουν λόγω των μέτρων για την επιδημία  ή ακόμη χειρότερα εξαιτίας κρουσμάτων της νόσου σε εργοτάξια.

Η αναστολή λειτουργίας όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων με κατάθεση ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών στις αρμόδιες Αναθέτουσες Αρχές, προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι ένα μέτρο που η ΠΕΣΕΔΕ προτείνει στα μέλη της λέει η κα Τσιομπάνου,  υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίο να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος –απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  με την οποία να ρυθμίζονται όλα τα θέματα που προκύπτουν για την διακοπή έργων λόγω ανωτέρας βίας, όπως οι αναπροσαρμογές χρονοδιαγραμμάτων, υλοποίησης πιστοποιήσεων και πληρωμής εργασιών.

Η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ είναι αναγκαία, ώστε η αναστολή των εργασιών να γίνει συντεταγμένα και χωρίς προβλήματα, τόσο για την πλευρά των εμπλεκομένων υπηρεσιών όσο και των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Επιστολή ΠΕΣΕΔΕ

Στην επιστολή που έστειλε η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ προς  τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή και  τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Μαρία Τσιομπάνου και ο  γενικός γραμματέας της ΠΕΣΕΔΕ Ιωάννης Δερμεντζόγλου με  Θέμα: «επιστολή της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) για ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Χώρας λόγω της υγειονομικής κρίσης» αναλυτικά έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Γ. Γραμματέα

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σύσσωμος ο εργοληπτικός – τεχνικός κόσμος παρακολουθούμε τις σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες που καταβάλει η Χώρα μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με την παρούσα επιστολή, διατυπώνουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την απόφαση της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ σύμφωνα με την οποία προτείνει στα μέλη της την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με κατάθεση ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ στις αρμόδιες Αναθέτουσες Αρχές, προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι εργοληπτικές επιχειρήσεις όσο και οι Αναθέτουσες Αρχές ζητάμε την έκδοση υπουργικής εγκυκλίου για ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των εργοληπτικών επιχειρήσεων και να λάβετε με αποφάσεις Σας ειδική μέριμνα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα αυτόματη χρονική παράταση των δημοσίων συμβάσεων και άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων πιστοποιημένων λογαριασμών από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τέλος, θέλουμε να Σας ενημερώσουμε ότι ήδη η ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της από τις 13-03-2020, προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, θέτει τα μέλη της στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για παροχή υπηρεσιών σε οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη, είτε σε επίπεδο μελέτης – υπηρεσίας είτε σε επίπεδο κατασκευής, απαιτηθεί τόσο σε δομές Υγείας όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες υποδομές, χωρίς εργολαβικό όφελος. Παραμένουμε στην διάθεσή Σας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας