Τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κατασκευαστικό κλάδο συζητήθηκαν στο 77ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΣΕΔΕ και υπογραμμίστηκαν ως «ανοιχτές πληγές» έξι βασικά θέματα, που είτε δεν μεταρρυθμίζονται προς την σωστή κατεύθυνση, είτε δεν μεταρρυθμίζονται, καθόλου.
Το 77ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Συνδέσμων Εργοληπτών από όλη την χώρα, στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης από την Πέμπτη 4 έως και το Σάββατο 6 Μαΐου.
Με κεντρικό θέμα «Έργα με πραγματικές αναθεωρήσεις και επίκαιρες τιμές», κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τα μέλη της Ένωσης ενώ υπογραμμίστηκαν τα έξι (6) βασικά θέματα, που είτε δεν μεταρρυθμίζονται προς την σωστή κατεύθυνση, είτε δεν μεταρρυθμίζονται, καθόλου. Επιγραμματικά, είναι τα παρακάτω:
1.Η άμεση εξόφληση του εργολαβικού ανταλλάγματος.
2.Η επαναφορά του θεσμού της αναθεώρησης και η επικαιροποίηση των τιμολογίων των δημόσιων έργων.
3.Η άμεση ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων με όρους που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διάχυση της εμπειρίας, ενίσχυση της πρόσβασης της μικρομεσαίας επιχείρησης στις Δημόσιες Συμβάσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και με όρους προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα.
4.Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με εφαρμογή διαδικασιών εκσυγχρονισμού
5.Ο εξορθολογισμός των προθεσμιών των ενεργειών της Διοίκησης και του Αναδόχου κατά την υποβολή και την έγκριση των Επιμετρήσεων, των Λογαριασμών, των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων και των λοιπών αιτημάτων του Αναδόχου.
6.Η κατάργηση της καταχρηστικής «σιωπηρής απόρριψης».
Η αγορά τείνει να χαρακτηρισθεί μονοπωλιακή
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε πως πρέπει κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα να τελειώνουμε με τις συζητήσεις και να αρχίσουμε τις πράξεις. Είναι απολύτως βέβαιο ότι, εάν δεν δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, το αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα αφήσει αυτή η εισροή κεφαλαίων, θα είναι για ακόμη μία φορά ισχνό και πρόσκαιρο. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια της σπατάλης πόρων και χρόνου. Ο βαθμός που ο Κατασκευαστικός Κλάδος θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, εξαρτάται από μία εθνική πολιτική ανάπτυξης ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, από μία αποτελεσματική και σύγχρονη δημόσια διοίκηση και πρωτίστως από ισχυρούς θεσμούς που θα τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως.
Επιπρόσθετα, το Συνέδριο υπογράμμισε το κρίσιμο ζήτημα του μονοπωλιακού χαρακτήρα της αγοράς των μεγάλων έργων. Πρόσφατα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέγραψε στην κανονιστική της παρέμβαση για τον κλάδο των κατασκευών και συγκεκριμένα για τον υποκλάδο των εταιριών κατασκευής δημοσίων έργων, ότι η αγορά των δημοσίων έργων, όσο αφορά τους «μεγάλους» του χώρου, χαρακτηρίζεται από ολιγοπώλιο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Συνεδρίου: «Ειδικότερα για τις εταιρείες της 7ης τάξης και με όσα έχουμε δει να διαδραματίζονται στην μετοχική σύνθεση των δύο επικρατέστερων εταιρειών, η αγορά τείνει να χαρακτηρισθεί μονοπωλιακή με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Για την αποτελεσματική συμμετοχή όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων Κατασκευών στο επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας απαιτείται ένας προσεκτικός σχεδιασμός που θα αφορά το σύνολο του Κλάδου και όχι μόνο τους πέντε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!»
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κώστας Βουγιουκλής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μέλος Δ.Σ. ΠΕΣΕΔΕ ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως εάν «πράγματι η Πολιτεία επιθυμεί να δημιουργήσει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον στα δημόσια έργα, θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ρυθμίσεις που αφορούν το ΜΗΕΕΔΕ και να αποστασιοποιηθεί από την υλοποίηση προτάσεων, που είναι αντίθετες στην ενωσιακή νομοθεσία». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, συνοπτικά την αύξηση των ορίων των τάξεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων, την προώθηση του θεσμού της υπεργολαβίας με δίκαιους όρου;, την άρνηση της προτεινόμενης κατάργησης του θεσμού της δάνειας εμπειρίας καθώς και της τροποποίησης του Άρθρου 53 του Προεδρικού Διατάγματος.
Τέλος, στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Δερμεντζόγλου, Πολιτικός Μηχανικός και Γενικός Γραμματέας του ΔΣ ΠΕΣΕΔΕ υπογράμμισε τα θέματα που «καίνε» τον κλάδο αναφερόμενος στα εξής: στον νόμο 4938/2022, στο ΑΡΘΡΟ 153 του Ν4412/2016, οφειλές προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, στην επικαιροποίηση των τιμολογίων, στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τέλος, στις δημόσιες συμβάσεις ιδιωτικού – δημοσίου τομέα, ΣΔΙΤ.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υλοποιήθηκε και ο διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 που η Πρόεδρος της Ένωσης Μαρία Τσιομπάνου χαρακτήρισε ως «μία χρόνια συνεχούς προσπάθειας για την αξιοπρεπή εκπροσώπηση των Εργοληπτών». Η Πρόεδρος σημείωσε, παρουσιάζοντας τις δράσεις και πρωτοβουλίες της περασμένης χρονιάς πως «νομίζω ότι η αίσθηση που έχουμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν τον κλάδο είναι ότι έχουν γίνει μικρή βήματα ανάκαμψης του κλάδου. Αλλά, εάν πράγματι επιδιώκουμε να πετύχουμε ένα υγιές και κυρίως σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στον Κατασκευαστικό κλάδο, θα πρέπει με συνέπεια και επιμονή, Πολιτεία και Ιδιώτες, να εφαρμόσουμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα κάνουμε συγκεκριμένη αναφορά κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου μας. Εκτιμώ ότι ένας προσεκτικός σχεδιασμός, προγραμματισμός και χρηματοδότησης έργων υποδομής και ανάπλασης με παράλληλες μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο θα οδηγήσουν σχετικά σύντομα στη μόνιμη βελτίωση της εικόνας του κλάδου. Και δε θα κουρασθώ να το επαναλαμβάνω όσες φορές χρειασθεί: Ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που να προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό και να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον είναι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα του κλάδου μας. Ο κατασκευαστικός κλάδος, ως παραδοσιακό «θεμέλιο» ανάπτυξης όλων σχεδόν τον τομέων της οικονομίας, πρέπει να τύχει μιας προσέγγισης με στρατηγικό σχεδιασμό και στοχεύσεις, ώστε η αναπτυξιακή του πορεία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα».
Σχετικά Άρθρα
- ΠΕΣΕΔΕ: στο υπουργείο για πληρωμές και τιμολόγια των έργων
- ΠΕΣΕΔΕ: παρέμβαση για έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές
- ΠΕΣΕΔΕ: νέα διοίκηση μάχης για τη διάσωση των δημοσίων έργων
- ΚΕΔΕ: στο Βόλο το ετήσιο τακτικό συνέδριο
- Άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου στον κατασκευαστικό κλάδο
- ΠΕΣΕΔΕ: δεν λειτουργεί η πλατφόρμα ΜΗΤΕ για τα εργοληπτικά πτυχία