ecopress
Με το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις επιχειρείται  μια σοβαρή προσπάθεια βελτιώσεων, παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα που δεν αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη τόλμη, τα... ΠΕΣΕΔΕ: ρυθμίσεις αθέμιτου ανταγωνισμού & αδιαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις

Με το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις επιχειρείται  μια σοβαρή προσπάθεια βελτιώσεων, παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα που δεν αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη τόλμη, τα οποία  θα συνεχίσουν να δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού με όλα τα επακόλουθα για την «υγιή» ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), με εισαγωγικό άρθρο της σε ειδική ψηφιακή έκδοση του «Εργοληπτικού Βήματος» της ΠΕΣΕΔΕ, όπου παρουσιάζονται με αναλυτική τεκμηρίωση οι προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ επί του συνόλου των άρθρων του νέου νομοσχέδιου για τις δημόσιες συμβάσεις, που αρχίζει η συζήτηση του στην Επιτροπή της Βουλής.

ΠΕΣΕΔΕ:ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ.

Της ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ

Η Χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας της, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Οι παθογένειες που παρουσιάζουμε ως Κράτος και ως Πολίτες φάνηκαν τα τελευταία χρόνια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και αφορούν κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας. Από τις πιο σημαντικές είναι η πολυνομία με μια πληθώρα ρυθμιστικών κειμένων, χωρίς κωδικοποίηση, η οποία οδηγεί σε ένα απολύτως δαιδαλώδες θεσμικό οικοδόμημα δίχως εσωτερική ανοχή. Εάν δε προστεθεί και  η μεγάλη ανοχή στην μη τήρηση των θεσμικών υποχρεώσεων και την καταστρατήγησή τους, πρώτα από το ίδιο το Κράτος και μετά από τους πολίτες, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό που κρατά μια ολόκληρη χώρα καθηλωμένη.

Οι Θεσμοί αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μία σύγχρονη κοινωνία θα «χτίσει» την λειτουργία της, την ευημερία της και την θέση της στην παγκόσμια κοινότητα. Επομένως, η ανάπτυξη αλλά και η ανεξαρτησία μιας χώρας στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην ποιότητα των θεσμών της, που δίνουν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την συμπεριφορά των πολιτών και των πολιτικών. Η ποιότητα αυτή, για να παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη στόχευση. Δεν είναι τυχαίο οτι όλα τα νομοσχέδια συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση, στην οποία αναλύονται οι σκοποί και η στόχευση του κάθε νομοθετήματος. H Ελλάδα  βρίσκεται σε ακριβώς αυτό το σημείο, όπου η όποια περαιτέρω εξασθένιση των Θεσμών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη και μακροπρόθεσμη απώλεια πλούτου και ευημερίας.  Ο επανασχεδιασμός των βασικών Θεσμών του Ελληνικού Κράτους είναι  άμεσα απαιτητός και, φυσικά, το ίδιο απαιτητέα είναι και η αυστηρή και συστηματική τήρησή τους από όλους ανεξαιρέτως.

Την τελευταία πενταετία, πλήθος μεταρρυθμίσεων, τις περισσότερες φορές  με την πίεση της Τρόικας, έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Έχουμε, όμως, διαπιστώσει  ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας προσαρμόζεται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις σχετικά γρήγορα, ο δημόσιος τομέας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και πολλές φορές συνειδητά δεν τις υιοθετεί. Οι ισχυροί Θεσμοί απαιτούν ισχυρούς κρατικούς μηχανισμούς και πλήρη σεβασμό, για να αυξήσουν το δυναμικό και την ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας και να περιορίσουν την διαφθορά. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τον πλέον κρίσιμο παράγοντα, αυτόν της αποτελεσματικότητας ή μη της Δημόσιας Διοίκησης. Η Δημόσια Διοίκηση είναι αυτή που θα ενισχύσει όλους τους θεσμούς, θα παρακολουθεί και θα βελτιώνει την λειτουργία τους και θα κατευθύνει συντονισμένες δράσεις, που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της Χώρας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κράτη με αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και ποιοτικούς και σταθερούς Θεσμούς αναπτύσσονται και εξελίσσονται.

Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται  μια σοβαρή προσπάθεια,  η οποία οδηγεί σε βελτίωση της νομοθεσίας περί των δημοσίων συμβάσεων και αίρει πολλές αντινομίες, που είχαν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του ν.4412/2016. Παρόλα αυτά, απέχει αρκετά από αυτό που απαιτούν οι καιροί και ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτός των Κατασκευών. Θέματα που δεν αντιμετωπίσθηκαν με την απαιτούμενη τόλμη, όπως για παράδειγμα, η διοικητική επίλυση συμβατικών διαφορών, η διάκριση δημόσιας σύμβασης σε έργο –  προμήθεια – υπηρεσία, οι  δημόσιες συμβάσεις έργων με αξιολόγηση μελέτης, η τεχνική επάρκεια των αναθετουσών αρχών κ.ά., θα συνεχίσουν να δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού με όλα τα επακόλουθα για την «υγιή» ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύσσωμος ο κατασκευαστικός κλάδος, μετά από μία πολυετή ύφεση, περιμένει με ανυπομονησία την  επιστροφή στην «κανονικότητα», γνωρίζοντας ότι η λύση θα προκύψει μόνο με συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπου φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον έχει η Πολιτεία.  Καμία προσπάθεια δεν θα έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας, καμία διοικητική μεταρρύθμιση δε θα φέρει αποτελέσματα και καμία πολιτική δε θα φέρει ανάπτυξη εάν προηγουμένως  δεν προσανατολιστούμε ως λαός και ως Έθνος στην «μεταρρύθμιση» όλων αυτών των χαρακτηριστικών που αν μη τι άλλο μας καθιστούν όλα αυτά τα χρόνια ανίκανους να ξεπεράσουμε τις εθνικές μας αγκυλώσεις.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου μία σημαντική μερίδα των πολιτών δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει νοοτροπία και να προχωρήσει. Μία κρίσιμη μάζα πολιτών, όλων των κοινωνικών τάξεων και επαγγελματικών κλάδων, ασφυκτιά πλέον από την πολυετή ύφεση, θέλει να κερδίσει την δεκαετία που χάθηκε και  είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για να βελτιώσει τη ζωή της.  Οι κρίσιμοι παράγοντες για να πετύχει το όποιο εγχείρημα είναι δύο:  Αποφασισμένοι πολιτικοί που έχουν αντιληφθεί όλες τις προηγούμενες λανθασμένες πολιτικές και πολίτες έτοιμοι να αλλάξουν νοοτροπία και στάση.

Δείτε τις παρατηρήσεις της ΠΕΣΕΔΕ επι του συνόλου των άρθρων του σ/ν για τις δημόσιες συμβάσεις

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας