ΠΕΣΥΔΑΠ: ευαισθητοποίηση των μαθητών στην προστασία των ζώων
Χωρίς κατηγορία 12 Οκτωβρίου 2026 Αργύρης
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος έγινε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος περιοχής δήμων Αθήνας – Πειραιά) με 25 δήμους – μέλη και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Αττικής, αρμόδιας για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής.

Στόχος του μνημονίου είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης ώστε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων – το μοναδικό νοσοκομείο αδέσποτων ζώων της χώρας – στην εκπαιδευτική διαδικασία και να μεγιστοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία που αποκτούν οι μαθητές μέσα από την άμεση επαφή τους με τα ζώα και το έργο που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του.
Το μνημόνιο, που υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και ο Διευθυντής της ΠΔΕ Αττικής Διονύσιος Αναστασόπουλος, προβλέπει την υλοποίηση δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, με έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, την προστασία της βιοποικιλότητας, την προστασία και υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς και την καλλιέργεια φιλοζωικής συνείδησης.
Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Ανδρέας Λεωτσάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΔΕ Αττικής.
Η νέα συνεργασία έρχεται ως συνέχεια της σημαντικής εμπειρίας που έχει αποκτήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ από τις επισκέψεις σχολικών και πανεπιστημιακών τμημάτων τα προηγούμενα χρόνια στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Μόνο κατά την περυσινή σχολική χρονιά, δεκάδες μαθητές και φοιτητές το επισκέφθηκαν και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις συνθήκες περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων και να ενημερωθούν για τις ανάγκες τους.
Ήρθαν αντιμέτωποι με πραγματικές καταστάσεις και, μέσα από την επαφή τους με τα ζώα, είχαν την δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα έννοιες όπως η ευθύνη, η φροντίδα και ο σεβασμός προς τη ζωή.
Ο ΠΕΣΥΔΑΠ αναλαμβάνει να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, να υποδέχεται οργανωμένες σχολικές ομάδες στις εγκαταστάσεις του και κλιμάκια του να επισκέπτονται σχολικές μονάδες σε συνεργασία με τις διευθύνσεις τους.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης, δήλωσε: «Υπογράψαμε σήμερα με χαρά και αίσθημα ευθύνης αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με τον Διευθυντή της ΔΠΕ Αττικής, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση της προσπάθειας της αυτοδιοίκησης στη φροντίδα των αδέσποτων.
Πιστεύουμε ότι η αλληλεπίδραση παιδιών και ζώων είναι, με πολλούς τρόπους, διδακτική. Κάθε άγγιγμα, κάθε χαμόγελο, κάθε χάδι ή κούνημα της ουράς υπενθυμίζει πως όλοι – άνθρωποι και ζώα – αξίζουμε φροντίδα, ασφάλεια και αγάπη.
Θέλουμε το ΔΙΚΕΠΑΖ, που είναι η κοινή προσπάθεια 25 δήμων, να αποτελέσει χώρο βιωματικής μάθησης για τα παιδιά της Αττικής, όπου η γνώση δεν περιορίζεται στα βιβλία, αλλά γίνεται εμπειρία, συναίσθημα και στάση ζωής».
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Διονύσης Αναστασόπουλος, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω της βιωματικής μάθησης, επισημαίνοντας ότι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής και φιλοζωικής συνείδησης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Με το μνημόνιο συνεργασίας ο ΠΕΣΥΔΑΠ και η ΠΔΕ Αττικής έθεσαν τις βάσεις για μια σταθερή συνεργασία, με κοινό στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς περισσότερο ενημερωμένης, υπεύθυνης και ευαισθητοποιημένης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον.
Σχετικά Άρθρα
- Το ΔΙΚΕΠΑΖ ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στα σχολεία της Αττικής
- ΠΕΣΥΔΑΠ: μεγάλη σύναξη των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα
- Πολεοδομικές λύσεις για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς
- ΠΕΣΥΔΑΠ – ΑΝΙΜΑ: συμμαχία για την άγρια ζωή στην Αττική
- Εγκαίνια του Πάρκου Αδέσποτων Σκύλων του ΔΙΚΕΠΑΖ
- Τα προβλήματα των δήμων στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων









