ecopress
Μόνο 7 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα κλπ.) καταργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αντίστοιχη Οδηγία, που πάντως δεν καταργεί όλα τα πλαστικά... Ποια πλαστικά καταργεί η Οδηγία της ΕΕ από το 2021

Μόνο 7 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα κλπ.) καταργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αντίστοιχη Οδηγία, που πάντως δεν καταργεί όλα τα πλαστικά μιας χρήσης.

Την παραπάνω διευκρίνιση κάνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) σε ανακοίνωσή του, με την οποία διαμαρτύρεται για την «άκριτη δαιμονοποίηση» όλων των πλαστικών «συλλήβδην και χωρίς επιστημονική βάση» που, όπως υποστηρίζει, παρατηρείται στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου  «τα πλαστικά αντιμετωπίζονται ως μέρος της λύσης».

Ο Σύνδεσμος καταφέρεται εναντίον της «πολιτικής ηγεσίας» που επαναλαμβάνει «δημόσιες δεσμεύσεις για κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης το 2021», τις οποίες ενοχοποιεί για «πολύπλευρες στρεβλώσεις στην αγορά του πλαστικού». Αυτές οι δεσμεύσεις σύμφωνα με τους βιομηχάνους πλαστικών «έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία, δεν βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και υποβαθμίζουν το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι η μη ορθή απόρριψη των απορριμμάτων που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση».

Αντίστοιχα προιόντα

Σύμφωνα με τους βιομηχάνους πλαστικών, στην πραγματικότητα ισχύουν τα παρακάτω:

– Θα καταργηθούν μόνο 7 κατηγορίες προϊόντων. Τα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες, τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα πλαστικά πιάτα, τα οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά και τα δοχεία φαγητού και ποτών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS). Επίσης, τα πλαστικά στηρίγματα, που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για τέτοια πλαστικά στηρίγματα.

– Η κατάργηση αυτή θα επέλθει με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν αντίστοιχα προϊόντα σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή και με σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

– Θα εφαρμοστούν παράλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση περιορισμού μιας σειράς προϊόντων, που χαρακτηρίζονται ως πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτήρια ροφημάτων/σκεύη συσκευασίας έτοιμου φαγητού, καθώς και χάρτινα ποτήρια και σκεύη επενδυμένα με πλαστικό. Το ποσοστό της μείωσης θα διαφέρει ανά κράτος-μέλος και το ύψος της θα αποφασιστεί έπειτα από διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων μερών με την εκάστοτε κυβέρνηση.

-Επιπρόσθετα, στην οδηγία τίθενται μια σειρά από στόχους για τα πλαστικά απόβλητα και τις συσκευασίες. Το 50% των πλαστικών προϊόντων πρέπει να ανακυκλώνονται μέχρι το 2025. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 55% έως το 2030. Όλα τα πλαστικά και οι πλαστικές συσκευασίες θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες μέχρι το 2030.

«Σε μια εποχή, που η κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα παγκοσμίως, πρέπει να επισημανθεί ότι τα πλαστικά δεν είναι εχθρός του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο ΣΒΠΕ, για τον οποίο «εχθρός είναι τα απορρίμματα, που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση εξαιτίας της μη ορθής απόρριψης τους, έπειτα από τη χρήση τους. Τα πλαστικά, υποστηρίζει, έχουν και θα συνεχίζουν να έχουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη».

Η ανακοίνωση του ΣΒΠΕ επικαλείται δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε εκδήλωση  για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη, όπου υπογράφηκε η διακήρυξη της «Συμμαχίας για τα Πλαστικά στην Κυκλική Οικονομία», στις 20 Σεπτεμβρίου 2019:

«Με την αποτελεσματική ανακύκλωση των πλαστικών, δήλωσε ο Φ. Τιμερμανς, θα καθαρίσουμε τον πλανήτη μας και θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με τα πλαστικά απόβλητα στον κύκλο παραγωγής».

Στο ίδιο διάστημα στην Ελλάδα, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΒΠΕ,  διαβάζουμε και ακούμε στα ΜΜΕ αφορισμούς του τύπου: «πρέπει να απαλλαγούμε από τα πλαστικά», και διάφορες ανακρίβειες για την υπόθεση του πλαστικού, ενταγμένες σε μια αναξιόπιστη, επιστημονικά ατεκμηρίωτη, και συναισθηματική ρητορική, η οποία ενισχύει τα λανθασμένα στερεότυπα, και μας απομακρύνει από τις λύσεις με την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας με ανυπολόγιστες πραγματικές συνέπειες για το περιβάλλον. Ειδικότερα όταν η συγκεκριμένη ρητορική αντανακλά προτεραιότητες στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, το πρόβλημα μεγεθύνεται και δημιουργεί επίσης πολύπλευρες στρεβλώσεις στην αγορά του πλαστικού.

Δήλωση 

Για το θέμα ο πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε, Βασίλης Γούναρης, δήλωσε: «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος επιθυμεί να ενημερώσει υπεύθυνα για τις ανακρίβειες που αναπαράγονται άκριτα από επίσημα χείλη και ΜΜΕ για το πλαστικό και τα πλαστικά μιας χρήσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα γίνει αντιληπτό από όλους ότι η βιομηχανία των πλαστικών η οποία πρωτοπορεί σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης πολύτιμων φυσικών πόρων, με αδιαπραγμάτευτες αρχές την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλανήτη για όλους μας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας