ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/  Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης διορθωτικής αίτησης  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η... ΠΝΠ: Τα «μέτρα- σκούπα» για Εφορία, δημόσιο και αδήλωτα τετραγωνικά

Της Ντίνας Καράτζιου/

 Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης διορθωτικής αίτησης  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η παράταση  περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη  εκδόθηκε και αφορά όλα τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωναϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Όσον αφορά την επέκταση της προθεσμίας των δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 10 της ΠΝΠ 11.3.20, με την εξής διατύπωση: «Η προθεσμία της παραγράφου του άρθρου 51 του Ν. 4647/20189 (α204) παρατείνεται από τη λήξη έως τις 30-06-2020».

Τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονωϊό COVID19.

Ειδικότερα τα μέτρα που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει 22 άρθρα είναι  επιγραμματικά τα εξής:

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.

Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας δόσεων.

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό διάδοσης του κορωναϊού, ως προς την οργάνωση και χρόνου και του τόπου εργασίας.

Άδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διευκολύνσεις.

Αναβολή συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ.

Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης-Αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης.

Θέματα συμβάσεων υπουργείου Οικονομικών.

Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ για πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία Thomas Cook Group PLC.

Κατεπείγουσες διατάξεις Δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωναϊου COVID19.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Ζητήματα Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων.

Ζητήματα Υπουργείου Τουρισμού.

Ζητήματα Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράταση ισχύος αδειών διαμονής λόγω εξαιρετικών αναγκών.

Προσωπικό κλάδων υγείας.

Διάθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ματαίωση παρελάσεων.

Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων.

Λήφθηκαν υπόψιν οι ηλικιωμένοι για την παράταση της πλατφόρμας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την παράταση των δηλώσεων υποβολής των αδήλωτων τετραγωνικών, λήφθηκαν υπόψη οι ηλικιωμένοι. Με δεδομένη την αδυναμία ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν πλέον, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους για να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης, κρίθηκε σκόπιμη η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία, έως τις 30/6/2020. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η διορθωτική δήλωση υποβάλλεται χωρίς πρόστιμα για τη μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης.

Υπενθυμίζεται η πλατφόρμα άνοιξε στις 27 Φεβρουαρίου και ήδη  Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών. Στα πλεονεκτήματα του μέτρου,  η  εύκολη διαδικασίας υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων, τέσσερα κλικ, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και με μέσο όρο υποβολής 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Το μέτρο αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να σβήσουν οριστικά τις οφειλές τους από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις της τελευταίας πενταετίας στους δήμους εμφανίζοντας την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Η λήξη της προθεσμίας είχε οριστεί η 31 Μαρτίου. Οι ιδιοκτήτεςηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται κανένα δικαιολογητικό να διορθώσουν το εμβαδόν των ακινήτων. Χάρις στην ΠΝΠ η προθεσμία ταυτίζεται με αυτή των ιδιοκτητών  που υποχρεούνταν να προχωρήσουν και  σε ρύθμιση αυθαιρέτων,  ήτοι τις 30 Ιουνίου 2020

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας