Την αντίδραση της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ προκάλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η ΔΕΗ, με... Πόλεμος ανακοινώσεων για την «οικονομική ασφυξία» της ΔΕΗ

Την αντίδραση της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ προκάλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η ΔΕΗ, με τη διοίκηση της εταιρείας να καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να διασφαλίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

-“Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις που δημοσιεύονται για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης απάντησε η ΔΕΗ”, ενώ το ΥΠΕΝ σημείωσε σε ανακοίνωση του ότι  «η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται από τη ΝΔ».

Παράλληλα πτωτικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 840 μονάδων, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και οι τράπεζες.

Ανάγκη λήψης μέτρων

Ειδικότερα σύμφωνα με την «Καθημερινή» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ Αλ. Κονιδά ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Η κ. Κονιδά φέρεται να είχε εγκαίρως ενημερώσει για την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της εταιρείας μέσα στο πρώτο τρίμηνο με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι εάν αυτό δεν γίνει, τότε στο δεύτερο εξάμηνο θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ, που λειτουργεί υπό τη στενή επίβλεψη του πολιτικού της προϊσταμένου Γιώργου Σταθάκη, αγνόησε και τις προειδοποιήσεις της McKinsey ένα χρόνο πριν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, κρατώντας στο συρτάρι το σχέδιο εξυγίανσης που της παρέδωσε και ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, αγνόησε και τα δραματικά αποτελέσματα της χρήσης 2018 που έκλεισε με ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ. Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του έτους κλείνει με καθαρές ζημίες ύψους 254 εκατ. ευρώ και με αρνητικό ΕBITDA 80 εκατ. ευρώ, μεγέθη που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι η ΔΕΗ παράγει περίπου το 60% της ενέργειας που καταναλώνουμε και τροφοδοτεί 7,5 εκατ. καταναλωτές.

Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η διαχείριση του προβλήματος της ΔΕΗ, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε, κινήθηκε στη γραμμή «πετάμε το μπαλάκι στους επόμενους», αναζητείται λύση σωτηρίας για να μην προλάβει τελικά η βόμβα να σκάσει στα χέρια της. Οι προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, στη βελτίωση του EBITDA  προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης ρευστότητας (EBITDA προς τόκους πάνω από δύο) και να μην μπορούν οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν σχετική ρήτρα για επιστροφή των δανείων. Αφετέρου, στην ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω ο βαθμός ανταπόκρισης στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους, εξέλιξη που μπορεί επίσης να προκαλέσει απαίτηση επιστροφής των δανείων από τις τράπεζες. Αλλά ακόμη και εάν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, για λειτουργία των ορυχείων κ.λπ. Λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση και γι’ αυτό τον λόγο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Σταθάκη. Σε αυτή την περίπτωση, για την οποία πάντως οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν εκφράσει ενστάσεις, βελτιώνεται το EBITDA του πρώτου τριμήνου και διατηρείται ο δείκτης ρευστότητας που έχουν θέσει ως ρήτρα οι τράπεζες στις δανειακές τους συμβάσεις. Η δεύτερη αφορά κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011. Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή. Η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει είτε για την ανάκτησή τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε προχθές το πρωί τον κ. Τσακαλώτο,  είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.

Πρόκειται για λύση εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η οποία μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσει πριν από το κλείσιμο του τριμήνου, δηλαδή σε διάστημα 10 ημερών. Αν δεν προχωρήσουν τα δύο αυτά μέτρα, είναι πολύ πιθανόν η ΔΕΗ να μην ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου. Είναι όμως υποχρεωμένη να ενημερώσει τις τράπεζες, γι’ αυτό και η αγωνία σε κάθε περίπτωση κορυφώνεται.

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκεται η διοίκηση της επιχείρησης και για το θέμα της Πτολεμαΐδας 5, καθώς η μονάδα για την οποία η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει δαπάνες 1,4 δισ. ευρώ κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμη. Ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, με μια δραματική επιστολή προς την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ζητεί την έγκαιρη έγκριση του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Πτολεμαΐδας 5, επισημαίνοντας ότι «το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ και συνακόλουθα για την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία».

ΔΕΗ

 

Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα, επισημαίνει η επιχείρηση σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα για την οικονομική της κατάσταση.

Τονίζει επίσης ότι εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

  1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.
  2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.
  3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.
  4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.
  5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

 

ΥΠΕΝ

Για κινδυνολογία από τη Νέα Δημοκρατία για το μέλλον της ΔΕΗ κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Το ΥΠΕΝ αναφέρεται επίσης σε επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

 

Αναλυτικά το ΥΠΕΝ επισημαίνει τα εξής:

 

«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της».

 

Κατέρρευσε η μετοχή της ΔΕΗ

 

Πτωτικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 840 μονάδων, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και οι τράπεζες. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 836,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,86%. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πτωτικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 840 μονάδων, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ (-17,32%), μετά τις πληροφορίες για την πορεία των μεγεθών της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας