ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Βροχή εξωδίκων από δήμους της Αττικής κατά του ΔΕΔΔΗΕ μέσω των οποίων αξιώνουν αποζημιώσεις τόσο για τους δήμους όσο και για... Πόλεμος Δήμων –ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης -βροχή εξωδίκων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Βροχή εξωδίκων από δήμους της Αττικής κατά του ΔΕΔΔΗΕ μέσω των οποίων αξιώνουν αποζημιώσεις τόσο για τους δήμους όσο και για τους δημότες τους για τις ζημιές που υπέστησαν σε οικοσκευές και εγκαταστάσεις. Χρεώνουν  επίσης στο διαχειριστή δικτύου ολιγωρία στην προετοιμασία της προληπτικής κοπής των δέντρων και χαμηλά αντανακλαστικά ετοιμότητας στην επαναφορά της ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών.

Στην αντεπίθεση περνάν δήμοι της Αττικής, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τον ΔΕΔΔΗΕ, αποδίδοντας του διά της  νομικής οδού την πλήρη ευθύνη για την πολυήμερη διακοπή χιλιάδων νοικοκυριών στην Αττική, η οποία απορρέει όπως υποστηρίζουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ηδη, οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου και Χαλανδρίου, κινήθηκαν νομικά εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ καθώς απέστειλαν εξώδικες διαμαρτυρίες αξιώνοντας αποζημιώσεις για βλάβες και ζημιές τόσο των δήμων όσο και των δημοτών τους.

Οι δήμοι επικαλούνται από την πρώτη στιγμή, ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή το κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, βάσει του θεσμικού πλαισίου, ΦΕΚ 608/β/6.10.67 Αρ.281. το οποίο προσδιορίζει τον κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αδυναμία ανταπόκρισης

Πέραν της αποποίησης ευθυνών όσον αφορά την αρμοδιότητά του για κοπές και κλαδεύσεις κατά μήκος των γραμμών ενέργειας που χρεώνουν οι δήμοι στον ΔΕΔΔΗΕ, του καταλογίζουν ολιγωρία όσον αφορά την έγκαιρη προετοιμασία της όλης διαδικασίας αλλά και μειωμένα αντανακλαστικά ετοιμότητας και παρέμβασης κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία έρχεται, όπως υποστηρίζουν, ως απόρροια και της πλημμελούς συντήρησης του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του δήμου Βριλησσίων  και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Αλέξης Μαυραγάνης, δίνει αυτή τη διάσταση του ζητήματος: «Στα Βριλήσσια το πρόβλημα ήταν αντίστροφο από αυτό που παρουσιάζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ (και όχι μόνο) στα ΜΜΕ:  Δηλαδή κλαδιά και δέντρα γερμένα ή πεσμένα από την χιονόπτωση είχαν σε (ορισμένες περιπτώσεις) στηριχθεί σε καλώδια ρεύματος χωρίς να το έχουν διακόψει. Ο  ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ όμως, είχε «κρασάρει» και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε στην ελάχιστη υποχρέωσή του να διακόψει προσωρινά, για λίγα μόνο λεπτά το ρεύμα για να απομακρυνθούν ομαλά και με ασφάλεια τα κλαδιά και να επαναρευματοδοτηθεί κανονικά το σημείο και για να δοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία εάν είχε κλείσει από το συμβάν. Με αποτέλεσμα να επιβραδύνει μάλιστα σημαντικά το έργο των δημοτικών συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούσαν συνεχώς, με τους εργαζόμενους της Καθαριότητας και του Πρασίνου στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή». Προσθέτει ακόμη, ότι  ο ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ εμφανίστηκε οργανωμένα με συνεργεία του στην πόλη μας μόλις την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και οι δημοτικές υπηρεσίες του παρείχαν με αμεσότητα και προμήθεια, οποιαδήποτε βοήθεια χρειάστηκε, ακόμα και κάλυψης σε βασικά μέσα παρέμβασης και αποκατάστασης των βλαβών-αυταναφλέξεων στη μέση τάση. Υπενθυμίζουμε το πρόσφατο μπλακ άουτ στη δυτική και νότια Αθήνα από τις ίδιες αιτίες».

Σημειώνεται, ότι στο εξώδικο του δήμου Βριλησσίων, γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για «καταφανή αδιαφορία για σαφή και πλήρη ενημέρωση» των πολιτών και δημοτικών αρχών Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι κακοκαιρία που έπληξε την Αττική, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γεγονός το οποίο δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, ακόμη και με την καταβολή της προσήκουσας επιμέλειας της εταιρείας σας, καθώς αν και με μικρή συχνότητα, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι δυνατή η εμφάνιση έντονης χιονόπτωσης, ιδίως στις περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας, όπως τα Βριλήσσια{…}».

Τα εξώδικα

Στο εξώδικο του δήμου Βριλησσίων, γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για «καταφανή αδιαφορία για σαφή και πλήρη ενημέρωση» των πολιτών και δημοτικών αρχών Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι κακοκαιρία που έπληξε την Αττική, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γεγονός το οποίο δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, ακόμη και με την καταβολή της προσήκουσας επιμέλειας της εταιρείας σας, καθώς αν και με μικρή συχνότητα, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι δυνατή η εμφάνιση έντονης χιονόπτωσης, ιδίως στις περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας, όπως τα Βριλήσσια{…}». Ζητείται η αποζημίωση των υλικών ζημιών για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των Βριλησίων.  Επίσης ο δήμος Βριλησσίων, ζητά να υπάρξει μέριμνα σε συνεννόηση με τη συναρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την πρόβλεψη ειδικής διαδικασίας για την «εύλογη» όπως υπογραμμίζει, «χρηματική ικανοποίηση των χρηστών του δικτύου, που υπέστησαν σημαντικότατα ψυχική ταλαιπωρία από την πρωτοφανή πλημμελή εκπλήρωση των υποχρεώσεων σας».

Με καθυστέρηση επτά μηνών

Ο δήμος Βριλησσίων στο εξώδικο του καταγράφει συγκεκριμένα περιστατικά ολιγωρίας του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος όπως τονίζει, επέδειξε «αδιαφορία και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» Στο κείμενο της εξώδικης αναφοράς, παρατίθεται συγκεκριμένο έγγραφο αίτημα του δήμου (αρ. καταγραφής βλάβης 927675/18-05-2020), με το οποίο ο διαχειριστής ειδοποιείται για άμεσες ενέργειες κοπής –κλαδέματος προκειμένου να αποτραπεί πρόκληση κινδύνου από την εγγύτητα δέντρων με το δίκτυο.  Αντί της έγκαιρης παρέμβασή όμως, η εταιρεία, φέρεται να ικανοποίησε το αίτημα επτά μήνες μετά!

Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής

Την αποζημίωση των δημοτών που υπέστησαν, ζημιές εξαιτίας της μακράς διακοπής της ηλεκτροδότησης στα ακίνητά τους λόγω της κακοκαιρίας, ζητά με εξώδικο που επίδωσε στο ΔΕΔΔΗΕ ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Στο εξώδικο περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η μεγάλη ταλαιπωρία  των δημοτών και υπογραμμίζεται ότι

η ευθύνη για τις διακοπές στο ρεύμα κατά τις ημέρες της κακοκαιρίας αλλά και η αργοπορία στην επαναφορά του δικτύου ήταν αποκλειστικά και μόνο του ΔΕΔΔΗΕ, κατά  κοινή παραδοχή όπως υπογραμμίζεται, όλων των κρατικών φορέων. Για το ζήτημα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος σε δήλωσή του τονίζει:

«Ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να αποκαταστήσει τον Δήμο και τους δημότες του για κάθε ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της υπαίτιας συμπεριφοράς του. Την στιγμή που ήμασταν έξω στους δρόμους και παλεύαμε όλοι μαζί, Δήμος και δημότες, με τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, πίσω από την πλάτη όλων μας και εις βάρος της ταλαιπωρίας που πέρναγαν οι πολίτες, ο ΔΕΔΔΗΕ προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του. Η πρωτόγνωρη αναλγησία πρέπει να σταματήσει άμεσα. Με το εξώδικο που επιδώσαμε καλούμε τον ΔΕΔΔΗΕ, όχι μόνο να αναγνωρίσει τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά και να αποζημιώσει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι – πολλοί εξ αυτών – βίωσαν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης λόγω της υπαίτιας, ανεπίτρεπτης, παράνομης και τραγικής καθυστέρησης αφενός της προληπτικής κοπής δέντρων, αφετέρου για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης».

Ο δήμος Χαλανδρίου

Νομικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ θα κινηθεί ο Δήμος Χαλανδρίου για την παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που ακολούθησε την κακοκαιρία «Μήδεια» και άφησε
εκατοντάδες νοικοκυριά στο Χαλάνδρι χωρίς ρεύμα.

«Η αποκαρδιωτική κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος στις γειτονιές της πόλη μας για 5 η ημέρα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος. Και προσθέτει: «Η πρωτοφανής αναλγησία των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ δοκιμάζει την υπομονή όλων μας και θέτει σε κίνδυνο περιουσίες, ελπίζουμε όχι και ανθρώπινες ζωές».Έχω δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία για τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε ο Δήμος Χαλανδρίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δοκιμαζόμενους δημότες του να κινηθεί νομικά εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Σημειώνεται ότι και στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2021 η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποσαφηνίζεται ότι «οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281».

Ο δήμος Αγίας Παρασκευής

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΔΕΔΔΗΕ απέστειλε και ο δήμος Αγίας Παρασκευής. Σε πολύ αυστηρούς τόνους επίσης, υπογραμμίζει, ότι την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές αυτές, επικαλούμενος κι αυτός από την πλευρά του, την ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δηλώνει, μέσω του εξωδίκου, πως επιφυλάσσεται να αξιώσει και να ζητήσει από την εταιρεία την πλήρη αποκατάσταση κάθε θετικής ή αποθετικής ζημίας που υπέστη ή θα υποστεί ο δήμος από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν προέλθει από υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Όπως επίσης και την αποκατάσταση κάθε ζημίας που υπέστησαν οι δημότες και κάτοικοι της πόλης της Αγίας Παρασκευής από τις συγκεκριμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος

Μετάθεση ευθυνών με διαρροή εγγράφων

Στο εξώδικο του δήμου της Αγίας Παρασκευής, καταλογίζεται επίσης μεθόδευση για μετάθεση ευθυνών, μέσω εγγράφου που διέρρευσε στη δημοσιότητα.  Πρόκειται για το με το υπ’ αριθμόν πρωτ. 509/15- 01-2021 έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που απευθύνεται στα Δασαρχεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κοινοποιείται παράλληλα και στους κατά τόπους Δήμους, με το οποίο ζητείται άδεια από τον ΔΕΔΔΗΕ  για την κοπή και το κλάδεμα δέντρων. Ωστόσο, όπως  αναφέρεται στο εξώδικο του δήμου  Αγίας Παρασκευής,   το έγγραφο του αν. Τομεάρχη Εκμετάλλευσης Περιοχής Φιλοθέης-Κηφισσιάς του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο κοινοποιείται και στο δήμο, όχι ως αποδέκτη για ενέργεια, αλλά προς ενημέρωση, βγήκε στη δημοσιότητα με στόχο μεθοδευμένο αποπροσανατολισμό για το βάρος αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Μάλιστα, καταγράφεται ότι το έγγραφο αυτό θα έπρεπε να αποσταλεί αρμοδίως από το καλοκαίρι και ότι στις 15 Ιανουαρίου 2020. Όσον αφορά στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, στάλθηκε και σε λάθος διεύθυνση!

Τι λέει το εταιρικό έντυπο του ΔΕΔΔΗΕ

Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την κοπή και τις κλαδεύσεις για την αποφυγή διαταραχών της τάσης, περιγράφεται λεπτομερώς και σε εταιρικό φυλλάδιο του διαχειριστή Ενέργειας όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι μεταξύ των μέτρων που λαμβάνει, είναι το «Κλάδεμα δένδρων για διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας τωνκλαδιών τους από τα δίκτυα, που συμβάλλουν στη μείωση των διακοπών και των βυθίσεων της τάσης».

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας