ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το «κύμα ανακαινίσεων» που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν θα πάρει χαρακτήρα υποχρεωτικότητας για όλα τα κτίρια επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ... ΠΟΜΙΔΑ: αύξηση φόρων για ενεργοβόρα κτίρια

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το «κύμα ανακαινίσεων» που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν θα πάρει χαρακτήρα υποχρεωτικότητας για όλα τα κτίρια επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) , νομικός κ. Στράτος Παραδιάς.

Με σημείο αναφοράς την ανακοίνωση από την Κομισιόν της Στρατηγικής της ΕΕ  για το «Κύμα Ανακαινίσεων , ο κ. Παραδιάς αναφέρει χαρακτηριστικά στο  ecopress ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η ΠΟΜΙΔΑ από τις Βρυξέλλες και ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) υπό τη σκέπη της οποίας βρίσκονται οι εθνικές οργανώσεις ιδιοκτητών ακινήτων 28 ευρωπαϊκών χωρών, είναι ότι η στρατηγική του «κύματος ανακαινίσεων», θα πάρει σταδιακά χαρακτήρα υποχρεωτικότητας. Ο ίδιος εκφράζει ανησυχία για τις συνέπειες στην ακίνητη  ιδιοκτησία, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα οικονομικών κινήτρων για τις ανακαινίσεις, τα οποία  να καλύπτουν όχι μέρος αλλά  τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών διαγράφεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια κίνδυνος  απαξίωσης της ιδιοκτησίας στη χώρα, δημιουργώντας τετελεσμένα στην ενοικίαση και την αγοραπωλησία ακινήτων αλλά ακόμη και  αύξηση δημοτικών τελών ή και φορολογίας για τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ στο  ecopress  ότι:  «Εμείς αντιλαμβανόμαστε το σχέδιο ποιο είναι. Είναι ο εφιάλτης μας των τελευταίων χρόνων. Κι αυτό γιατί το κόστος για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά  όλο το κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης είναι απίστευτο και δεν υπάρχουν  οικονομικοί πόροι αυτού του ύψους για να διατεθούν. Πιστεύουμε ότι, μέσω του ενεργειακού πιστοποιητικού, θα αρχίσουν να περνάν νομοθεσίες του εξής τύπου: Αν δεν έχεις ακίνητο το οποίο δεν είναι στις υψηλές ενεργειακές κλάσεις, δεν θα μπορείς να το νοικιάσεις. Θα σου απαγορεύεται η μίσθωση, μόλις φύγει ο ενοικιαστής σου. Ή δεν θα μπορείς να το πουλήσεις αν δεν το αναβαθμίσεις ή δεν θα το αναβαθμίσει αυτός που θα το αγοράσει. Για όσους ιδιοκτήτες πάλι μένουν στα σπίτια τους και δεν προχωρούν σε αναβαθμίσεις, θα αναγκάζονται ενδεχομένως να πληρώνουν  διπλάσια δημοτικά τέλη, ή υψηλότερη φορολογία ή  το ρεύμα που θα αγοράζουν θα είναι στη διπλάσια τιμή. Για να σε αναγκάσουν ή να το αναβαθμίσεις ή να το κατεδαφίσεις. Αυτό είναι πλήρης απαξίωση. Όλα αυτά θα ενεργοποιηθούν σταδιακά». Προσθέτει δε, ότι πρόγραμμα Εξοικονομώ, «θα είναι μία σταγόνα στον ωκεανό και οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Πρέπει να κάνουμε χιλιάδες εξοικονομώ για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα. Όταν έχεις λοιπόν μία χώρα όπου ο μέσος όρος εισοδήματος είναι 6000 χιλιάδες ευρώ. Θα έρθεις να του πεις του ιδιοκτήτη εσύ ή αναβαθμίζεσαι η πεθαίνεις;».

 Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

Για το ζήτημα και με αφορμή την ανακοίνωσης της στρατηγικής «κύμα ανακαινίσεων», από την Κομισιόν, εξέδωσε και ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται τα εξής: Με τις σημερινές ανακοινώσεις της, περί υποχρεωτικής ενεργειακής ανακαίνισης του συνόλου των κτιρίων της Ευρώπης, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών στο όνομα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας επιχειρεί να καταδικάσει σε απόλυτη (και όχι μόνο ενεργειακή) φτώχεια, τα εκατομμύρια των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων της ΕΕ που αδυνατούν να ανταποκριθούν!

Εισακούγοντας προφανώς τα πανίσχυρα λόμπι του κατασκευαστικού κλάδου και αδιαφορώντας για την ύπαρξη ή μη οικονομικής δυνατότητας από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι Βρυξέλλες επιβάλλουν κατά απόλυτα αντιδημοκρατικό τρόπο στους Ευρωπαίους «υπηκόους» να επενδύσουν αναγκαστικά απίστευτα δισεκατομμύρια ευρώ, που πρακτικά δεν θα αποσβεσθούν ποτέ, για να περιορίσουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων, διαφορετικά θα οδηγηθούν σε πλήρη απαξίωση των περιουσιών τους, μέσω σκληρών φορολογικών, διοικητικών και συναλλακτικών μέτρων και κυρώσεων χωρίς προηγούμενο!

Για το εφιαλτικό αυτό «τσουνάμι» σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν τεράστια ευθύνη οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι υπουργοί των οποίων συνεχώς πλειοδοτούσαν στα “ΝΑΙ” σε όλα τα ευρωπαϊκά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, αδιαφορώντας για την γνωστή πλήρη αδυναμία υλοποίησης των απίστευτων αυτών μέτρων, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου!

Η λύση για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων είναι η εφαρμογή γενικευμένων και ισχυρών πραγματικών κινήτρων, επιδοτήσεων και άτοκων δανείων, όπως αυτά που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά (επιστροφή του 40% του συνολικού κόστους της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης)  και αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτόνομο» το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα.

Γι’ αυτό καλούμε τους ευρωπαίους εμπνευστές αυτών των αντιδημοκρατικών και πρακτικά απραγματοποίητων μέτρων και τους εγχώριους ενθουσιώδεις χειροκροτητές τους, να αντιληφθούν ότι η πολιτική του «βούρδουλα» για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, και χωρίς καμιά ουσιαστική διευκόλυνση των πολιτών, θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την πλήρη φτωχοποίηση των ιδιοκτητών της Ευρώπης και ιδιαίτερα της χώρας μας…

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας