ΠΟΜΙΔΑ: «Αγκάθια» για το Κτηματολόγιο τα εκτός σχεδίου δασικά και τα αδήλωτα ακίνητα
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 9 Νοεμβρίου 2018 Αργύρης
Τα εκτός σχεδίου δασικά ακίνητα και τα αδήλωτα ακίνητα στο Κτηματολόγιο ανέφερε ως δύο σοβαρότατα εκκρεμή προβλήματα, η μη επίλυση των οποίων θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν το ΥΠΕΝ και η Ελληνικό Κτηματολόγιο για να ανακοινώσουν το πρόγραμμα ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα.
Στη ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ.Παραδιάς ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας μας επισημαίνουν δύο σοβαρότατα εκκρεμή προβλήματα, η μη επίλυση των οποίων θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου.
Όπως υποστήριξε, η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας εκκρεμεί επί χρόνια. «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν, ή φέρονται να έχουν, κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885», επεσήμανε ο κ. Παραδιάς.
Προ δεκαπενταετίας το ζήτημα επιλύθηκε νομοθετικά, αλλά για τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέμεται καλόπιστα και με νόμιμα μεταγραμμένο τίτλο επί 30 έτη. Σήμερα, η ΠΟΜΙΔΑ, στη …λαοφιλή λογική νομιμοποίησης των πάντων, ζητά να ισχύσει άμεσα παρόμοια ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, με ότι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις καταπατημένες εκτάσεις.
Αναφερόμενος στα ακίνητα αγνώστου ιδιόκτητη (τα οποία δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο ή δηλώθηκαν με σφάλματα), ο κ. Παραδιάς ζήτησε παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσής τους στο Ελληνικό Δημόσιο. Αφορά στις πρώτες 111 περιοχές της χώρας, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. «Έτσι σε πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές όπως Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο. Αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη στις νεώτερες κτηματογραφήσεις ισχύει η 7ετία», τόνισε ο ίδιος.
Έλλειψη τίτλων
Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Λιάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (οι μελετητές που έχουν αναλάβει τα έργα της κτηματογράφησης), μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι στα νέα προγράμματα κτηματογράφησης τα οποία αφορούν απομακρυσμένες περιοχές (ορεινές, αγροτικές, νησιωτικές), «αμφιβάλλω αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνωρίζουν που βρίσκεται η περιουσία τους, υπάρχει τεράστια έλλειψη τίτλων και ήδη οι πολίτες ρωτούν πως θα δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους». Όπως διαφαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, οι περισσότεροι θα καταφύγουν στη λύση της χρησικτησίας.
Σχετικά Άρθρα
- ΠΟΜΙΔΑ 40ο Συνέδριο: ανακοινώσεις για τα θέματα της ακίνητης περιουσίας
- Κτηματολογίο: νομοθετική λύση ιδιοκτησιακού χιλιάδων εκτός σχεδίου ακινήτων
- Στον αέρα το ιδιοκτησιακό των ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές
- ΠΟΜΙΔΑ: Τα 20 ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Κτηματολόγιο: ποιοι ιδιοκτήτες και πώς χάνουν οριστικά τα ακίνητα τους
- ΠΟΜΙΔΑ: τα επίκαιρα θέματα των ακινήτων σε εκδήλωση στην Αχαΐα
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024